Suma uriașă pe care a primit-o lunar CEO-ul BRD în 2022. De exemplu, François Bloch, CEO-ul BRD, a avut în anul 2022, o indemnizaţie în valoare de 2,1 milioane de lei, echivalentul a 431.000 euro. Pe lângă salariul de bază acesta a beneficiat și de alte facilități în valoare de 788.000 de lei.
Citește și Salariul la vedere. Cât câștigă un ofițer de securitate. Nimeni nu se așteaptă la suma asta
Salariul lui François Bloch din 2022 poate părea unul astronomic, însă având în vedere faptul că BRD este a treia cea mai mare instituţie de credit din România, după Banca Transilvania şi BCR, suma este una justificată.
„Pentru 2022, François Bloch, director general, a primit o remuneraţie fixă compusă din indemnizaţie anuală în valoare de 2.134.869 lei brut şi beneficii în natură în valoare de 788.084 lei brut, care au fost plătite conform Politicii de remunerare“, se arată în raportul BRD.
Recent, BRD a publicat pe site-ul instituției raportul de remunerare acordat în 2022 pentru fiecare director executiv.
„Remuneraţia variabilă acordată pentru performanţa anului 2022 a fost de 500.000 euro brut, din care a intrat în drepturi, în martie 2023, pentru suma de 200.000 euro brut şi nu a intrat în drepturi pentru suma de 300.000 euro brut, a cărei plată a fost amânată. Plata remuneraţiei variabile pentru anul 2022 se va face conform schemei de amânare şi reţinere fie în numerar (44% din remuneraţia variabilă), fie în echivalent în acţiuni (56% din remuneraţia variabilă)”, transmite BRD care menţionează într-o notă de subsol că beneficiile în natură includ contribuţiile angajatorului menţinute în ţara de origine, Franţa.
Persoanele care lucrează în sistemul bancar au salarii diferite, în funcţie de pregătire, experienţă în muncă şi postul pe care-l ocupă în ierarhia companiei.
Acestea diferă în funcție de anumite criterii, precum experiență, studii, vechime și postul pe care-l ocupă angajații. De exemplu, o angajată fără experiență câștigă mai puțin decât un director de bancă sau decât un ofițer de relații cu clienții cu experiență mare.
În prezent, o casieriţă cu o experienţă cel puţin un an are un salariu de 1.900 de lei pe lună. În schimb, în 2021, un fost angajat pe postul „Agile Coach” primea 12.500 lei lunar, având o experiență de cinci ani în domeniu, conform Cancan.
În schimb, Banca Comercială Română (BCR) şi-ar plăti mai bine angajaţii. Spre deosebire de casierii de la ING Bank România, cel mai mic salariu la BCR este de 2400 de lei. Este vorba despre suma primită de persoanele ce ocupă poziția de „specialist operațiuni”.
De asemenea, angajații din domeniul bancar primesc prime și bonusuri salariale, în funcție de performanțe și rezultate.