Prețurile continuă să crească în România. Astfel, tarifele alimentelor de bază au ajuns să fie mai mari cu 50% în medie, în ultimii doi ani de zile. Pensiile au crescut cu puțin peste 10% în acest timp, dar Guvernul Nicolae Ciucă promite livrarea de vouchere pentru săraci, pentru cei mai afectați dintre cetățeni.
Miercuri, 22 martie, premierul Nicolae Ciucă a aprobat memorandumul referitor la acordarea celei de-a VI-a tranșe a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei. Astfel, a fost stabilit faptul că plățile vor putea fi efectuate din aprilie. În acest an, Paștele Catolic se sărbătorește pe 9 aprilie, iar cel Ortodox pe 16 aprilie.
Judeţele cu cei mai mulţi beneficiari de vouchere pentru alimente şi mese calde sunt: Bucureşti (122.000), Suceava (90.879), Iaşi (90.196), Dolj (89.801) şi Bacău (82.410).
„Prezentul Memorandum (despre acordarea unor măsuri de acordare a sprijinului social pentru persoane vulnerabile – n.r.) aprobă calendarele de implementare a activităților aferente măsurilor de acordare a tranșei a VI-a a voucherelor sociale în valoare de 250 de lei și de acordare a tichetelor pentru sprijin educațional pe suport electronic.
Conform actului normativ, pentru plata tranșei VI de acordare a acestui sprijin material, se vor iniția demersuri către Ministerul Muncii și Solidarității Sociale, Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială și Casa Națională de Pensii Publice în vederea urgentării transmiterii listelor cu beneficiarii eligibili până la data de 31 martie 2023, astfel încât plățile să poate fi efectuate în perioada 10-13 aprilie 2023″, se arată în comunicatul de presă al Guvernului.
În 2023, voucherele de alimente se vor acorda din două în două luni.
De vouchere pentru alimente şi mese calde beneficiază mai multe categorii de români:
– pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflaţi în evidenţa caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei, pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023
– persoanele – copii şi adulţi – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 1.500 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 1.700 lei pentru tranşele din anul 2023.
– familiile cu cel puţin 2 copii în întreţinere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023
– familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 600 lei pentru tranşele din anul 2022, respectiv mai mici sau egale cu 675 lei pentru tranşele din anul 2023
– familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul social; persoanele fără adăpost astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.