Boloş anunţă că nu e dispus să rateze jalonul din PNRR privind pensiile speciale: „Nu e loc de interpretări”

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene afirmă că, odată cu o ”reformă dură” privind pensiile acordate în baza unor legi speciale asumată de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, există şi ”riscul de depopulare” a unor sisteme care sunt foarte importante pentru ţară.
Filip Stan
23 mart. 2023, 18:05
Boloş anunţă că nu e dispus să rateze jalonul din PNRR privind pensiile speciale:

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, susține că este fake news informația potrivit căreia este dispus să rateze jalonul din PNRR. „Pensiile speciale. Un subiect important pentru implementarea Planul Național de Redresare și Reziliență, în raport cu care românii au nevoie de răspunsuri concrete.

S-a generat ieri știrea că aș sugera că suntem dispuși să ajungem la ratarea acestui jalon din PNRR. Nimic mai fals. Eu am spus cât se poate de clar: „Este o decizie la nivelul Guvernul României și la nivelul Coaliției și este prematur să ne pronunțăm în acest sens.”

Marcel Boloş, avertisment legat de tăierea pensiilor speciale: Putem pierde 700 de milioane de euro din PNRR

Rolul meu de coordonator al Planului mă obligă să creez un cadru predictibil. Asta include să prezint clar ce avem de făcut pentru a primi bani de la Comisie: reforme.

Iar reforma pensiilor speciale trebuie să țină cont de două criterii fundamentale, cel de sustenabilitate şi cel de contributivitate. Așa scrie în #PNRR și nu e loc de interpretări.

Am repetat acest mesaj proactiv, să nu ne trezim că avem o revelație atunci când Bruxelles-ul ne va spune că suntem în pericol să pierdem banii pe care îi avem pentru investiții naționale”, scrie Marcel Boloș pe Facebook.

Ciucă îi răspunde lui Ciolacu: Nu cred că e oportun pentru niciun partid să se urce pe un astfel de subiect

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat joi că până acum abordarea în ceea ce priveşte pensiile speciale a fost „una electorală” şi niciun partid politic nu a avut o „abordare corectă” pentru a rezolva această problemă.

Marcel Ciolacu îi pasează responsabilitatea lui Nicolae Ciucă, în timp ce premierul cere ca subiectul să nu fie exploatat politic. „De aproape patru ani, cu toţii considerăm că e nevoie de o reformă a pensiilor speciale. Total îndreptăţit. Până acum abordarea în ceea ce priveşte pensiile speciale a fost una electorală. Niciun partid politic nu a avut o abordare corectă, să rezolve odată pensiile speciale. Reforma pensiilor speciale este prevăzută în cererea nr. 3 de plată, noi aflându-ne în acest moment în perioada în care se fac aceste reforme, trec aceste jaloane prin Guvern sau prin Parlament, ca pe urmă să fie înaintate Comisiei şi ele să fie aprobate sau dacă sunt lucruri care trebuie modificate să avem timp să le modificăm. (…) Cererea de plată nr. 3 este cea mai consistentă cerere, conţine cele mai multe reforme şi cele mai multe jaloane, unul dintre ele este cel privind reforma pensiilor speciale”, a spus Ciolacu la Palatul Parlamentului.

Premierul Nicolae Ciucă s-a pronunţat, joi, împotriva recalculării pensiilor angajaţilor din sistemul de apărare, susţinând că pensiile acestora sunt pensii de serviciu, nu sunt pensii speciale.

El a atras atenţia, într-o conferinţă de presă susţinută la Chişinău, că „nu este oportun absolut deloc pentru niciun partid politic să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un astfel de moment”.

„La nivelul Ministerului Apărării Naţionale s-a realizat acest proces de reformă a sistemului de pensii. Din păcate, a fost o greşeală în momentul în care s-a considerat că pensiile militare fac parte din categoria pensiilor speciale. Susţin încă o dată, cu toată responsabilitatea: pensiile militare nu sunt pensii speciale, sunt pensii ocupaţionale, de serviciu. Aşa este în toate ţările din Uniunea Europeană şi din Alianţa Nord-Atlantică şi nu cred că este oportun absolut deloc pentru niciun partid politic să capitalizeze, să se urce pe un astfel de subiect într-un astfel de moment. Oamenii din sistemul naţional de apărare, indiferent în care minister îşi desfăşoară activitatea, trebuie să aibă încredere, trebuie să aibă perspective, trebuie să aibă predictibilitate, pentru a-şi desfăşura activitatea cu profesionalism. Ei sunt cei la care, de la cetăţean până la Guvern, se apelează ori de câte ori situaţia o impune”, a precizat Ciucă.

Marcel Boloş, despre pensiile speciale: Dacă Comisia va insista şi va fi nemulţumită, va trebui să fie luată decizia la nivelul coaliţiei, a Guvernului

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, afirmă că, odată cu o ”reformă dură” privind pensiile acordate în baza unor legi speciale asumată de România prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, există şi ”riscul de depopulare” a unor sisteme care sunt foarte importante pentru ţară. ”Noi discutăm astăzi de sistemele de apărare naţională, ordine publică, Ministerul Public, deci sunt sisteme publice de importanţă strategică pentru România şi judecata unei astfel de decizii trebuie să fie în ansamblul său, cu asumarea acestui risc care am spus că asumarea aceasta de risc nu poate să o facă decât Guvernul României şi coaliţia de guvernare”, susţine ministrul. Boloş subliniază, într-o postare pe Facebook, că nu este ”nimic mai fals” decât afirmaţia că ”suntem dispuşi să ajungem la ratarea acestui jalon din PNRR”. ”Eu am spus cât se poate de clar: «Este o decizie la nivelul Guvernul României şi la nivelul Coaliţiei şi este prematur să ne pronunţăm în acest sens»”, arată el.

Întrebat dacă România renunţă la bani europeni dacă nu implementează reforma pensiilor acordate în baza legilor speciale, Marcel Boloş a răspuns că este prematur să se pronunţe, reluând afirmaţia sa conform căreia o decizie în privinţa acestui sistem este una politică şi nu poate fi făcută de ministere, ci decizia trebuie luată la nivelul coaliţiei de guvernare şi al Executivului.

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Meteorologii Accuweather anunță vremea pentru luna mai. Fenomenul meteo care pune stăpânire pe toată țara în final de lună
Capital.ro
Durere în România în Vinerea Mare! A murit azi un artist uriaș al țării. A făcut nemuritoare emoția umană
Playtech.ro
Amenda pe care o primesc românii care nu pot justifica banii cash. În Europa se dau sancţiuni uriaşe
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Originea raportului CIA privind soldați sovietici care ar fi fost prefăcuți în stană de piatră după întâlnirea cu un OZN
wowbiz.ro
Al patrulea deces la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași! Gabriela Ștefănescu este doctorița care a fost găsită moartă după ce a participat la un simpozion medical. Ce au arătat rezultatele venite de la INML
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
„Cuda” și „Sirin”: Proiectele secrete care vor revoluționa apărarea României
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Cine este, de fapt, mama lui Rareș Ion? Femeia e șefă la stat și are un salariu uriaș
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a dat interzis în UE. România nu poate refuza. Ajutorul care trebuie să dispară din aprilie 2025
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
O studentă la Drept, din Timișoara, a căzut de la etaj după ce s-ar fi certat cu iubitul. Tânăra are 19 ani
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Meteo Paște 2025. ANM anunță cum va fi vremea în fiecare regiune din România
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
„Farmacia verde” din curte. Cristela Georgescu dezvăluie secretele unei plante-minune: Uscați sau faceți ceai