UPDATE PROTESTE ÎN Franţa: Cel puțin 123 de polițiști au fost răniți în cea de-a noua zi de manifestații împotriva reformei pensiilor în Franța și 80 de persoane au fost reținute, a declarat ministrul de interne al țării, Gerald Darmanen.
„Până în prezent, 123 de polițiști și jandarmi au fost răniți și 80 de persoane au fost reținute”, a scris ministrul pe Twitter. La Paris, 58 de persoane fuseseră reținute până joi seara.
UPDATE Peste 1 milion de persoane din Franța, potrivit Ministerului francez de Interne, au ieșit la demonstrații în întreaga țară împotriva creșterii vârstei de pensionare, sindicatul Confederației Generale a Muncii (CGT) numărând 3,5 milioane de participanți, potrivit Le Monde.
„Ministerul de Interne a numărat joi 1,089 milioane de manifestanți în Franța. Acest număr este dublu față de cel de la precedenta manifestație din 15 martie (480.000), dar mai mic decât la primele manifestații din 19 ianuarie (1,12 milioane), 31 ianuarie (1,27 milioane) și 7 martie (1,28 milioane)”, a relatat publicația.
Potrivit sindicatului CGT, 3,5 milioane de persoane au protestat în zona metropolitană, un număr record.
La Bordeaux, primăria este în flăcări
Potrivit informațiilor Le Monde, intrarea în primăria din Bordeaux a fost vizată de un incendiu. Ușa sediului a ars, dar pompierii au reușit să stăpânească focul.
Alte incendii s-au produs la secții de poliție din Lorient și Rennes, dar și la Paris.
Proteste în Franţa. 800.000 de oameni sunt pe străzile din Paris. Ca urmare a reformei pensiilor promovată de președintele Emmanuel Macron, sute de mii de protestatari au ieșit și azi pe străzile Parisului.
Potrivit autorităților franceze, între 600.000 și 800.000 de oameni sunt astăzi în stradă la Paris, iar poliția a dislocat 12.000 de ofițeri în toată țara, conform laprensalatina. În aceste momente, mai multe bubuituri sunt auzite pe străzile din Paris, iar manifestanții scandează lozinci și fluieră.
În Paris, au avut loc confruntări în Piaţa Republicii, iar forţele de ordine au utilizat gaze lacrimogene. Aproximativ 200 de persoane au fost controlate de agenţii forţelor de ordine, pentru prevenirea violenţelor. Cel puţin cinci demonstranţi au fost reţinuţi, potrivit postului BFMTV.
Angajaţii rafinăriilor TotalEnergies din Normandia se opun activ acţiunilor de rechiziţionare a instalaţiilor, decise de Guvern în contextul grevelor frecvente.
Forţele de ordine au şi fraternizat cu protestatarii:
https://www.tiktok.com/@iordacsr5kd/video/7213677542207704326?_r=1&_t=8atFTy2UJ9R
Şi în oraşele Nantes şi Bordeaux au avut loc confruntări între protestatari şi forţele de ordine. În Bordeaux sunt aproximativ 18.000 de manifestanţi, conform autorităţilor, deşi sindicatele au raportat circa 50.000 de oameni. Unele grupuri au atacat forţele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene, potrivit cotidianului Le Monde. Au fost raportate violenţe şi în oraşele Rennes şi Lorient.
În total, în Franţa au loc 240 de proteste faţă de legea pensiilor, cu participarea a 600.000-800.000 de persoane.
Reformele, care au fost promovate săptămâna trecută fără vot în parlament, după ce guvernul a folosit puteri constituționale speciale, vor ridica vârsta minimă de pensionare cu doi ani, la 64. Mai multe ciocniri între protestatari și poliție au fost semnalate în această săptămână, în special la Paris.
Joi, serviciul feroviar și zborurile au fost grav afectate de greve, după ce personalul a părăsit transportul public, rafinăriile de petrol, industria energetică, colectarea gunoiului și școlile.
Mii de tone de gunoi sunt încă îngrămădite pe străzile unor cartiere din Paris, din cauza grevei gunoierilor care durează de mai bine de două săptămâni.
Macron își apără măsura: Între sondajele pe termen lung și interesul general al țării, aleg interesul general al țării
Miercuri, Macron a apărat sfidător reformele într-un interviu televizat. Președintele, care a fost puternic criticat de liderii sindicali și de partidele de opoziție pentru că nu a ascultat sentimentul publicului, a spus că singura sa greșeală pe parcursul procesului a fost că „nu a reușit să convingă” țara de necesitatea reformei pensiilor.
Guvernul spune că este necesar să se abordeze deficitul bugetar în creștere al Franței, care se așteaptă să ajungă la 12,5 miliarde de euro până în 2030.
„Ei cred că vreau această reformă? Nu”, a spus el, insistând că opțiuni precum scăderea pensiilor sau creșterea impozitelor au fost eliminate.
El a subliniat că guvernul francez s-a confruntat cu opoziția sindicală de fiecare dată când a încercat să introducă reforme ale pensiilor și a insistat că guvernul său „își asumă” consecințele schimbărilor nepopulare.
Noi proteste violente în Franţa. Lupte de stradă la Paris VIDEO
„Între sondajele pe termen lung și interesul general al țării, aleg interesul general al țării. Și dacă asta are consecințe, le accept”, a spus Macron, conform EFE
Preşedintele Emmanuel Macron, care şi-a atras critici dure din partea opoziţiei şi a sindicatelor pentru că a susţinut că „mulţimea nu are legitimitate”, vrea implementarea planului de reformare a sistemului pensiilor până la sfârşitul acestui an.
Guvernul Elisabeth Borne a adoptat planul controversat de reformare a sistemului pensiilor prin asumarea răspunderii, evitând votul Adunării Naţionale, Camera inferioară a Parlamentului. Două moţiuni de cenzură depuse de opoziţie au fost respinse. Opoziţia din Franţa insistă pentru demisia Guvernului Elisabeth Borne, susţinând că nu mai are legitimitate, dat fiind că una dintre moţiuni a fost respinsă la limită. Opoziţia va contesta reforma pensiilor la Consiliul Constituţional.