Iată cele mai lungi trei cuvinte din limba română. Ele sunt utilizate în medicină, în limbajul științific. Cel mai lung conține 44 de litere, al doilea 36, iar cel de-al treilea, 32.
Pneumonoultramicroscopicsilicovolcaniconioza – boală pulmonară cronică profesională care apare la muncitorii din mine, din carierele de piatră, din industria metalurgică, din industria porțelanului și a sticlei etc., în urma inhalării prelungite a pulberilor de bioxid de siliciu.
Difosfopiridinnucleotidpirofosfataza – enzimă (proteină) catalizează reacția de disociere între o bază azotată activată sub formă de trifosfat (ATP, GTP, etc) în forma monofosfatată AMP (adenozinmonofosfat).
Encefalomielopoliradiculonevrita – inflamare a nervilor ce provoacă dureri, fumicături, senzație de amețeală și uneori chiar paralizii.
Cel mai lung cuvânt românesc format doar din două vocale este „uiuiu”, o interjecţie care înseamnă „chiot de bucurie (la dansurile populare)”.
În limba română există şi cuvinte din şapte litere care sunt formate dintr-o singură silabă. De exemplu, „trunchi” sau „ştreang”.
O altă curiozitate care trebuie reținută este reprezentată de cuvântul care conține toate cele opt vocale dacă este articulat hotărât la forma de plural. Este vorba despre „autoînsămânţările”.