Directorul CFR Călători, Traian Preoteasa, recunoaște că reviziile tehnice ale trenurilor sunt făcute cu întârziere, locomotivele fiind mai vechi de 50 de ani, iar mia mult de 80% dintre acestea ar trebui să fie scoase dun circulație.
În mai puțin de două săptămâni au avut loc două accidente feroviare și alte sute numai anul trecut. În anul 2022, peste 260 de accidente au avut loc pe calea ferată și 300 de incidente. O parte dintre acestea din cauza stării vagoanelor de călători și a locomotivelor, dar și a infrastructurii.
CFR Călători are aproape 430 de locomotive și automotoare în circulație, chiar dacă necesarul este de 490. În ultimii cinci ani numai 9 locomotive au fost modernizate. Vechimea medie a acestora depășește 50 de ani. Situația este aceeași și la vagoanele de călători. În cazul acestora, în ultimii ani doar un efectiv de 10% a fost modernizat. Astfel, vârsta parcului a ajuns la 30 de ani.
În ultimii ani, Ministerul Transporturilor a permis amânarea reviziilor tehnice la vagoanele de călători cu până la șase luni, dar și la locomotive.
„Este vorba despre reviziile mari care se fac odată la 5-6 ani. Sunt întârzieri, dar sunt întârzieri, ca să zic așa acceptate. Li se fac în depou verificări suplimentare. Dacă ar fi să scoatem mâine toate locomotivele fără reviziile mari, ar trebui să anulăm 80% din trenuri”, a declarat directorul CFR Călători, potrivit digi24.ro.
CFR Călători are în plan să modernizeze 139 de vagoane și 55 de locomotive vechi prin PNRR și alte 5 din fonduri proprii. În cazul achizițiilor noi, statul a semnat contracte pentru 37 de trenuri electrice și a lansat licitații pentru alte 110.