Plafonarea polițelor RCA. Câţi bani vor da şoferii pentru asigurarea la maşină. Ministerul Finanțelor a făcut anunțul

Ministerul Finanțelor a publicat luni pe site-ul instituției noul proiect ASF de plafonare a prețurilor pentru asigurarea RCA. Actul normativ prevede înghețarea timp de șase luni a prețurilor polițelor auto obligatorii la nivelul din 28 februarie 2023.
Alina Costache
28 mart. 2023, 17:34
Plafonarea polițelor RCA. Câţi bani vor da şoferii pentru asigurarea la maşină. Ministerul Finanțelor a făcut anunțul

Câţi bani vor da şoferii pentru asigurarea la maşină. Recent, ASF a retras proiectul inițial care prevedea înghețarea tarifelor timp de șase luni la nivelul din 1 martie 2022 sau folosirea tarifului de primă mai avantajos pentru client între cel practicat de asiguratori la 1 martie 2022 sau 1 martie 2023.

Citește și Proiectul de plafonare a tarifelor RCA pe şase luni a fost pus în dezbatere publică. Anunț de ultimă oră de la Ministerul Finanțelor

Câţi bani vor da şoferii pentru asigurarea la maşină

Acum, noul proiect prevede că plafonarea se va face la prețuri mai mari pentru că tarifele de referință folosite de asiguratori în calculul prețurilor RCA până la finalul lunii februarie 2023 erau cele publicate de ASF în august 2022, care erau mai mari decât cele publicate de ASF în februarie 2022. Astfel, tarifele de referință între februarie 2022 și august 2022 au crescut pentru toate intervalele de vârstă și toate motorizările.

Proiectul pus în dezbatere publică de către Ministerul Finanțelor plafonează tarifele la nivelul din 28 februarie 2023. Asta va însemna o creștere a prețurilor pentru șoferi, întrucât tarifele de referință din august 2022 erau mai mari decât cele din februarie 2022.

Trebuie precizat faptul că tarifele de referință ASF pentru persoane fizice nu reprezintă tarife la care sunt încheiate polițele RCA în piață. În funcție de acestea, asiguratorii își calculează propriile tarife. Prețurile finale ale asigurărilor RCA sunt însă influențate de sistemul Bonus-Malus, care poate aduce scăderi de până la 50% sau creșteri de până la 80%.

De exemplu, potrivit noului proiect al ASF, un șofer care are între 31-40 de ani, iar mașina sa se încadrează în intervalul 1801-2000 cmc, avea în februarie 2022 un tarif de referință de 1159 de lei, la care se aplica clasa Bonus-Malus și diverse comisioane. În august 2022, tariful de referință, la care se aplică clasa Bonus-Malus și comisioane, pentru același șofer cu aceeași mașină, era de 1297 de lei.

Din păcate, creșteri s-au înregistrat pe toate intervalele de vârstă și de pe toate intervalele de capacitate cilindrică. Iar cele mai mari creșteri s-au înregistrat în august 2022 față de februarie 2022  la categoria șoferilor sub 30 de ani cu motoare de peste 2500 cmc. mai exact, creșterea tarifului de referință a fost de aproximativ 600 de lei, de la 3.551 de lei la 4.140 lei.

Mai mult, pentru șoferii sub 30 de ani, creșterea pentru restul restul intervalelor de capacitate cilindrică este de 300 de lei.

Totodată, șoferii de 31-40 de ani plăteau în medie 150 de lei în plus în cazul tarifelor de referință din august 2022 față de cele din februarie 2022.

La fel este și în cazul șoferilor de 41-50 de ani și 51-60 de ani: creșteri de aproximativ 150 de lei, respectiv 120 de lei pentru fiecare interval de motorizare.

Cu toate acestea, categoria de vârstă de peste 60 de ani a avut parte de cele mai mici creșteri de tarife de referință în august față de 2022: aproximativ 100 de lei.

Citește și Cum pot fi despăgubiţi în caz de accidente şoferii care au poliţe RCA de la Euroins. Recomandările Fondului de Garantare: „Poliţele rămân în vigoare, asiguraţii au trei opţiuni de despăgubire”

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'