Pensii 2023. Lovitură pentru milioane de români, vor ieşi cu 3 ani mai târziu la pensie

Potrivit PNRR, românii vor avea și posibilitatea de a se pensiona la 70 de ani, și pentru asta se vor bucura de mai multe beneficii. Însă nu vor mai putea cumula pensia şi salariul, ca acum.
Filip Stan
30 mart. 2023, 10:28
Pensii 2023. Lovitură pentru milioane de români, vor ieşi cu 3 ani mai târziu la pensie
Anunţul zilei pentru românii cu pensii sub 1.700 de lei. Bani în plus de la stat, când intră pe card

PENSII 2023. Românii vor ajunge în curând să cotizeze cinci ani pentru un an de pensie. Și asta din cauza speranței de viață scăzute și a creșterii vârstei de activitate.

De asemenea, economiștii avertizează că raportul mic dintre angajați și pensionari va zdruncina sistemul public. În următorii șapte ani, vârsta de pensionare pentru femei va crește, eșalonat, de la 62 la 63 de ani. Din 2035 însă, doamnele vor fi nevoite să se retragă din activitate la 65 de ani, la fel ca bărbații. Măsura este inclusă în Planul Național de Redresare, ca o condiție pentru primirea fondurilor.

Pensii 2023. Cu cât se taie pensiile, cine sunt românii care pierd între 31 şi 81% din bani. Top 10 scăderi

”Există două decizii ale Curții Constituționale. Se spune foarte clar de această egalizare, de a da șansa și femeilor să iasă la aceeași vârstă de pensionare ca a bărbaților”, a explicat Daniel Baciu, președintele Casei de Pensii.

După 35 de ani de cotizare la sistemul de pensii, un român cu un salariu mediu net pe economie, adică 4.000 de lei, ar urma să primea o pensie de la stat de 1.275 de lei. Pe lângă faptul că nu acoperă decât un sfert din coșul minim, calculele arată că viitorii pensionari ies în pierdere.

Pensii 2023: Speranța de viață în România este de 72 de ani

Românii, odată pensionați, se vor bucura de bani doar 7 ani, deși au contribuit 35 de ani la sistemul public de pensii. Și asta deoarece speranța de viață în România este de 72 de ani.

Un alt argument pentru creșterea vârstei de pensionare este scăderea populației active şi creșterea numărului de pensionari.

Declinul sistemului de pensii va începe din 2030. Atunci va începe să iasă la pensie generaţia născută între 1966 şi 1989 – aproape trei milioane şi jumătate de români. În 15 ani, şase milioane de angajaţi ar putea fi nevoiţi să susţină pensii pentru opt milioane de seniori.

”Pensia va continua să scadă în termen de putere de cumpărare. Ideal ar fi să nu mai contribuie și să-și economisească el acești bani, va fi mult mai bine pentru el dacă alege această posibilitate, din păcate nu poate pentru că sistemul e obligatoriu”, explică Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte CFA.

Pensii 2023. Cât ne costă un an de vechime în muncă. Contribuţia s-a mărit după majorarea salariului minim
Potrivit PNRR, românii vor avea și posibilitatea de a se pensiona la 70 de ani, și pentru asta se vor bucura de mai multe beneficii. Însă nu vor mai putea cumula pensia şi salariul, ca acum.

”Să aibă beneficiul salariului pe perioada dintre 65 de ani şi 70 de ani şi după împlinirea vârstei de 70 de ani să aibă aceste puncte procentuale suplimentare, declara Marce Boloș zilele trecute.

Noua lege a pensiilor din sistemul public va trebui să fie gata cel târziu la sfârşitul anului. Dacă nu ne aliniem ţărilor europene, am putea pierde peste 700 de milioane de euro din PNRR. În Franţa, vârsta de pensionare a crescut de la 62 la 64 de ani. Milioane de oameni protestează faţă de această măsură, scrie observatornews.ro.

Spynews
Despărțire neașteptată în showbiz! Și-au spus adio la nici un an de când au devenit soț și soție. Detaliile divorțului, dezvăluite la Știrile Antena Stars | VIDEO
Bzi.ro
Prietenul lui Andrei Versace rupe tăcerea! Se droga craiul de Dorobanți?
Fanatik.ro
Alimentul pe care mulți români îl consumă, fără să știe că provoacă balonare. Ce recomandă medicii pentru ameliorarea acestei situații de disconfort
Capital.ro
Florin Salam e distrus de această veste: A intrat în comă. Medicii nu-i mai dau șanse
Playtech.ro
Ce apare pe alcooltest după ce mănânci un corn cu șampanie. Surpriza uriașă de care a avut parte un român după un experiment
DailyBusiness
Este bomba zilei! Rezultate admitere liceu 2024. Topul primelor 15 specializări în București
Adevarul
Ce spun experții despre valul de hate la adresa profesorului îmbrăcat în fustă: „Românii încă prezintă la scară largă prejudecăți” VIDEO
Spynews
Cine este Caterina, noua iubită a lui Alex Bodi. Omul de afaceri a uitat-o pe Ema Uta pentru o tânără de 20 de ani
Spynews
Livia, fosta soție a lui Cătălin Bordea, un nou mesaj după ce a fost pusă la zid: „Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns”
Evz.ro
Laura Lavric ar fi lovit un coleg la o nuntă. Autoritățile anchetează situația
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Fotomodelul de 33 de ani se iubește în secret cu jucătorul mai tânăr cu 11 ani decât ea!
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
INFORMAȚII 💣 Doctorița din Brăila, legături cu MAFIA?! Ar fi avut o relație cu un raket basarabean, pe care l-ar fi... De ce poliția crede că este o „crimă la comandă”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
„Mai mult de 13-14 ani nu faci dacă te-a pus cineva”. Dialog halucinant între principalul suspect al crimei din Brăila și mama acestuia. Ce l-a sfătuit femeia
Capital.ro
Mașinile interzise. Decizia luată de autorități. Se aplică de azi, 24 iulie
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cuplu bombă în sportul românesc: Denis Alibec se iubește cu Anca Surdu, o gimnastă campioană europeană și mondială, devenită vedetă TV la Exatlon
stirilekanald.ro
Doctorița Gavril, relație amoroasă cu un mafiot de peste Prut, pe care l-a stors de bani! Detalii șocante
substantial.ro
Al Treilea Incident de Zbor la Joasă Altitudine pentru Southwest Airlines în 2023
MediaFlux
BOMBĂ în SUA! ANUNȚUL făcut de KAMALA HARRIS! LOVITURĂ pentru TRUMP!
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!