Două elicoptere Blackhawk s-au prăbușit în timpul unui incident de antrenament în Kentucky, a anunțat baza militară Fort Campbell într-un comunicat transmis joi dimineață.
„Starea membrilor echipajului este necunoscută în acest moment. Comandamentul se concentrează în prezent pe îngrijirea militarilor și a familiilor acestora”, a precizat Fort Campbell, potrivit NBC News.
Elicopterele implicate aparțineau Diviziei 101 Aeropurtate, a precizat aceasta. Ele erau implicate într-un incident de antrenament când s-au prăbușit în Trigg County, care se află la vest de Fort Campbell, potrivit oficialilor bazei.
Guvernatorul statului Kentucky, Andy Beshear, a declarat că sunt așteptate anunțuri despre victime. „Avem vești dure de la Fort Campbell, cu primele informații despre prăbușirea unui elicopter și se așteaptă ca victimele să fie înregistrate”, a transmis Beshear pe Twitter. El a spus că poliția de stat și oficialii locali intervin.
„Vă rugăm să vă rugați pentru toți cei afectați”, a spus Beshear în mesaj. Divizia 101-a aeropurtată este o divizie de asalt aerian a armatei, cunoscută sub numele de „Vulturii țipători”.
Pe 15 martie, a căzut un elicopter în orașul Duhok din Irak. Aparatul de zbor de tipul Eurocopter AS350 transporta nouă membri ai Administrației Regionale Kurde din Irak (IKBY).
Până aici, totul pare a aduce cu un accident. Numai că o parte dintre persoanele care au murit în accidentul de elicopter erau lideri de rang înalt ai PKK. Potrivit declarațiilor PKK/YPG, unul dintre piloți era așa-numitul ‘Şervan Kobani’, responsabil de rang înalt al grupării teroriste. Se pare că teroriștii instruiți și sprijiniți de SUA în Siria au făcut cumva și au pus mâna pe un elicopter și au învățat cum să îl piloteze. Potrivit declarațiilor organizației teroriste, nu unul ci două elicoptere care transportau membri PKK s-au prăbușit în regiune.
Desigur, în urma acestui incident, privirile s-au întors către SUA, patronul PKK/YPG. Două întrebări sunt importante. Cui îi aparținea acest elicopter și cine l-a dat spre folosință organizației teroriste?
La această întrebare, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, Patrick Ryder, a insistat că SUA nu au instruit membrii SDG să piloteze elicoptere (Forțele Democrate Siriene, la care participă și PKK – n.red.). „După câte știu, noi nu îi instruim (pe membrii SDG să piloteze)”. Este important să subliniem expresia „După câte știu…”. Și Franța, producătorul elicopterului, a aplicat aceeași tactică de a „face pe mortul”. Agenția Anatolia a adresat Ministerului Francez de Externe întrebarea cui îi aparținea elicopterul de tipul AS350, produs de compania franceză Airbus Helicopters. La întrebarea „În pozele apărute în presă se vede numărul de serie al elicopterului. Nu ar trebui ca Franța să știe cui i-a fost vândut elicopterul?”, purtătorul de cuvânt al Ministerului s-a limitat la a răspunde „Nu avem niciun comentariu”.