În ultimii doi ani, produsele alimentare de bază s-au scumpit în medie, cu 50%. Salariile au crescut cu până la 10-20%, iar pentru cei mai nefericiți, au rămas înghețate. Economistul Mircea Coșea a dezvăluit cum sunt jecmăniți românii în continuare, sub pasivitatea Guvernului, în vreme ce prețurile carburanților, gazului și al curentului electric au scăzut.
„Acum o lună jumătate am spus un lucru foarte clar, asistăm la speculă (…)
În iulie 2022, Guvernul României a dat o ordonanță de urgență extrem de inteligentă, împotriva speculei, dar care nu se aplică. Ea se aplică doar în stare de urgență militară. Dar marea parte a populației, care are venituri medii sau sub-medii, nu mai are acces la alimentele de bază. Parlamentul ar trebui să se adune și în două-trei ore să scoată din OUG această prevedere, să pună altceva în locul ei, pentru ca Consiliul Concurenței, Protecția Consumatorului, ANAF și ceilalți să poată intervină și să lucreze împotriva speculei. Nu se poate așa ceva, este speculă curată! În ultimele luni a scăzut prețul la energie, a scăzut prețul la gaze, deci e normal ca produsele pe care le avem pe piață să fie mai ieftine. Dar ele nu sunt.
Continuăm să importăm. Am redus suprafața de cultivare a cepei, la 10%. O legătură de lobodă a ajuns să coste aproape cât un kilogram de carne, ceea ce nu e normal. Trebuie intervenit. Consiliul Concurenței a început să lucreze. E târziu. Dar să facă ceva!”, a avertizat Mircea Coșea, la România TV.
În martie 2023, față de ianuarie 2022, prețul kilogramului de zahăr a crescut cu 63%, de la 4,3 lei la 7 lei, untul s-a scumpit cu 45%, de la 13,8 lei la 20 de lei, uleiul a ajuns să fie mai scump cu 37%, de la 8,8 lei la 12 lei. Astfel, coșul minim de cumpărături pentru o persoană a ajuns de la 80 de lei, la 110 lei.
Față de acum doi ani, cifrele sunt și mai îngrijorătoare. Acum, opt iaurturi Zuzu costă 11,5 lei în hypermarketuri, iar înainte de „furtuna scumpirilor” erau doar 6 lei. Cel mai ieftin lapte costă 5 lei acum, în altele 6 lei, în vreme ce în 2021 era 3,5 lei. Cel mai ieftin ulei era 4 lei, iar zahărul 3 lei. Prețurile din România se compară cu cele din Franța și Germania, în timp ce veniturile vesticilor sunt de patru-cinci ori mai mari.