ANAF schimbă regulile pentru eşalonarea datoriilor. Condiţii mai grele pentru contribuabili

Guvernul intenționează să modifice regulile de eșalonare la plată a datoriilor către ANAF. În acest sens a fost propus un proiect de Ordonanță de Urgență care prevede ca mecanismul de eșalonare să fie mai dificil de accesat fără garanții din partea datornicului.
Filip Stan
31 mart. 2023, 09:50
ANAF schimbă regulile pentru  eşalonarea datoriilor. Condiţii mai grele pentru contribuabili

Eșalonarea datoriilor companiior comerciale și a persoanelor fizice către ANAF se face prin intermediul a două mecanisme (clasic și simplificat) care vor fi modificate conform unui proiect de act normativ.

În acest sens, Ministerul Finanțelor Publice a propus, în dezbatere publică, o ordonanță de urgență (OUG) menită să înăsprească regulile de eșalonare la plată a datoriilor către Fisc, potrivit Avocatnet.ro.

Proiectul are drept scop îmbunătățirea nivelului de colectare a datoriilor fiscale de la contribuabili.

De menționat că actul normativ va fi aplicat, cu anumite excepții, acelor cereri de eșalonare depuse după intrarea sa în vigoare. Până la acel moment, însă, vor exista și o serie de dispoziții tranzitorii.

Mecanismul clasic de eșalonare a datoriilor fiscale, va fi mult mai dificil de accesat pentru o entitate care nu dispune de garanții. În prezent, datornicii care nu constituie garanții pot obține o eșalonare la plată pentru cel mult șase luni, fără alte condiții. Conform proiectului de act normativ, pe viitor, acest lucru va fi posibil doar dacă acești contribuabili nu dețin bunuri (cu alte cuvinte doar cei care, automat, nedeținând bunuri, nu pot constitui garanții). De asemenea, măsura va putea fi accesată de cei care dețin bunuri care pot constitui garanții într-un cuantum mai mic de 50% față de datoriile restante ce urmează a fi eșalonate.

Actul normativ va elimina excepția de la constituirea garanțiilor aplicată pentru obligațiile fiscale de până la 5.000 de lei (în cazul persoanelor fizice), 10.000 de lei (în cazul asocierilor fără personalitate juridică) sau 20.000 de lei (pentru persoanele juridice). Eșalonările de tip clasic nu vor mai acoperi datoriile provenite din accize. Astfel, o nouă condiție pentru menținerea eșalonării va fi achitarea accizelor nestinse la data comunicării deciziei de eșalonare, în maximum 30 de zile de la comunicare.

Citeşte şi: Românii, din ce în ce mai jecmăniți în magazine. Economistul Mircea Coșea: „E speculă curată! Prețurile trebuiau să scadă, nu să crească!” | EXCLUSIV

Modificarea eșalonării și menținerea acesteia vor fi permise doar o singură dată pe an. Prin comparație, regulile actuale permit modificarea eșalonării clasice de cel mult două ori într-un an calendaristic. La fel va fi în cazul menținerii unei eșalonări a cărei valabilitate a fost pierdută în anumite condiții – o singură solicitare pe an în loc de două.

Pentru datoriile fiscale eșalonate, companiile și persoanele fizice trebuie să achite o dobândă stabilită pentru fiecare rată din grafic. Această regulă generală se va aplica în viitor și pentru datornicii care nu dețin bunuri și pentru care dobânda se stabilește în prezent, la finalizarea eșalonării sau la pierderea valabilității eșalonării.

În cazul mecanismului de eșalonare simplificată vor fi excluse nu doar accizele, ci și impozitele și contribuțiile sociale cu reținere la sursă sau taxele aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc. Actul normativ prevede că datoriile nestinse la data comunicării deciziei de eșalonare vor trebui achitate în cel mult 30 de zile (accize și taxe aferente activităților din domeniul jocurilor de noroc), respectiv 60 de zile (impozitele și contribuțiile sociale cu reținere la sursă).

Modificarea eșalonării și menținerea acesteia vor fi permise doar o dată pe an, spre deosebire de regulile actuale, ce permit modificarea de cel mult două ori într-un an calendaristic. La fel se va întâmpla și în cazul unei eșalonări a cărei valabilitate a fost pierdută în anumite condiții. Va fi permisă o singură solicitare pe an în loc de două.

Pe perioada pentru care se acordă o eșalonare simplificată la plată, contribuabilii datorează dobânzi de 0,01% pentru fiecare zi de întârziere. Această dobândă va fi dublată la 0,02% pe zi, adică 7,3% pe an.

Noul act normativ prevede că nu va mai fi posibilă „cumularea” mecanismelor de eșalonare. În momentul de față, companiile și persoanele fizice pot avea, concomitent, atât o eșalonare clasică, cât și una simplificată.

Citeşte şi: Preţ carburanţi. Anunţ important pentru şoferi, cât costă un plin de benzină şi motorină de la 1 aprilie

DailyBusiness
Cel mai mare producător de carne din România iese din supermarketuri și își deschide propriul magazin. De unde își pot alimenta frigiderele românii
Spynews
A început Săptămâna Patimilor. Tradiții și obiceiuri pentru fiecare zi înainte de Paște
Bzi.ro
Cât costă un tort pentru Paște în cofetăria Gabrielei Cristea: Fanii și-au pus mâinile în cap!
Fanatik.ro
Cum să prepari cea mai bună friptură de miel pentru masa de Paște. Ce trebuie să faci neapărat cu carnea înainte să o pui la cuptor
Capital.ro
Se pot confisca banii sau bunurile. Decizia pentru care românii merg la tribunal. Legea va fi schimbată
Playtech.ro
Economiseşti sau nu dacă faci cumpărături de la ATAC, Metro sau Selgros? Secretul preţurilor mici
DailyBusiness
România evită recesiunea în 2025, dar stă pe un butoi cu pulbere economic. Adrian Vasilescu (BNR): Trebuie să stăpânim inflația!
Adevarul
Țara care ne poate salva de tarifele lui Trump. Economist: „Are o piață enormă, este o țară în curs de dezvoltare”
wowbiz.ro
Armin Nicoară răspunde declarațiilor făcute de Georgiana Lobonț! Artistul a spus public ce a făcut nașa lui după ce el și Claudia Puican au devenit părinți? Nimeni nu se aștepta la asta
Spynews
Alexia Eram a plecat în vacanță! Ce destinație europeană a ales influencerița / FOTO
Spynews
Cât de mare a crescut fiul cel mic al lui Adrian Mutu. Tiago a împlinit 8 ani / FOTO
Evz.ro
Reguli noi la sute de bancomate din toată țara. Măsura a intrat deja în vigoare
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
Cătălina Ponor s-a transformat dintr-o gimnastă eroină într-o mamă gospodină. La 37 de ani, marea campioană s-a dedicat familiei
kanald.ro
Un pensionar a dat în judecată Casa de Pensii după ce a primit o pensie mai mică: „Mi-au trecut cu vreo 4 ani mai puțin”
Cancan.ro
Dalida din Las Fierbinți a băut până nu a mai știut de ea. Și Scărlătescu s-a făcut PRAF
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Statul ia bani de la cetățeni. Românii achită minim 5.000 de lei. Decizia care se aplică în toată țara
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Jordan Chiles, rivala Anei Bărbosu, a arătat poate prea mult într-un costum de baie
stirilekanald.ro
Mama Alexandrei, răpusă de durere la priveghi: ”E o sfârșeală în ea, n-am cuvinte”
Doliu in lumea medicala! S-a stins fulgerator la doar 28 de ani: „Drum lin printre ingeri, Emi!”
MediaFlux
Răsturnare în ancheta privind furtul tezaurului dacic din Olanda. Procurorii olandezi spun că au „suficiente informații”: „Ne așteptăm să îl găsim”
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Românii care stau la bloc riscă procese și executări silite dacă nu respectă această regulă