Bistriţeanul realizează venituri din activităţi independente, însă nu şi-a mai plătit contribuţia lunară de 5,5% la asigurările de sănătate de mai bine de cinci ani.
Suma datorată de această persoană reprezintă 15% din totalul debitelor înregistrate la nivel judeţean la fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate, relatează Agerpres.
Citeşte şi Un timişorean a câştigat dreptul de a NU mai plăti contribuţia la asigurările de sănătate
În Bistriţa-Năsăud, în prezent sunt înregistrate 9.635 de persoane care realizează venituri, dar nu şi-au plătit contribuţia obligatorie la sănătate, motiv pentru care nu pot avea calitatea de asiguraţi. Datoriile acestora se ridică la 8.824.921 lei, adică la peste două milioane de euro.
Dosarele acestor datornici au fost transmise administraţiilor fiscale din judeţ în vederea emiterii somaţiilor de plată şi luării măsurilor de executare silită. Cele mai multe dosare au ajuns la administraţia fiscală din Bistriţa – 4.392 cazuri, urmată de cea din Năsăud – 1.996 dosare, Beclean – 1.127 dosare, Lechinţa – 721 dosare, Sângeorz-Băi – 656 dosare şi Prundu Bârgăului – 653 dosare, iar alte 90 de dosare au fost transmise administraţiilor fiscale din alte judeţe.
Începând cu data de 1 iulie 2012, recuperarea de creanţe la fondul unic naţional al asigurărilor sociale de sănătate se face de către administraţiile fiscale, CJAS având posibilitatea să confrunte lista persoanelor care realizează venituri cu cea a celor care achită contribuţia la sănătate.
În judeţul Bistriţa-Năsăud sunt înregistraţi circa 250.000 de asiguraţi medical, dintre care plătitori sunt puţin peste 100.000 de persoane, restul fiind minori, studenţi, pensionari, femei aflate în concediu de maternitate sau persoane protejate prin legi speciale