De ce își înclină câinii capul atunci când vorbești cu ei. De-a lungul timpului, studiile au demonstrat că inteligența câinilor este unică. Acești patrupezi fascinanți care sunt descendenți ai lupilor au evoluat alături de oameni vreme de secole și au căpătat abilități cognitive care au întărit relația dintre ei și oameni.
Citește și Copiii care trăiesc în casă cu pisici sau câini au mai puține șanse de a dezvolta alergii alimentare
Conexiunea emoțională dintre câini și oameni este una foarte profundă și de cele mai multe ori, aceștia se pot înțelege fără să depună prea mult efort însă, pe lângă aceasta patrupezii pot înțelege vocalizările emoționale umane, semnificația gesturilor și cu un antrenament extins, sute de cuvinte.
Deși de-a lungul timpului s-au făcut numeroase studii legate de inteligența câinilor, nimeni nu s-a gândit vreodată să acorde o atenție sporită cercetării unuia dintre comportamentele cele mai familiare și adorate ale câinilor și anume înclinarea capului.
Foarte mulți oameni au considerat că de regulă câinii își înclină capul pentru a auzi mai bine sau pentru a vedea dincolo de bot însă, un studiu publicat de Animal Cognition, în 2021, a oferit o nouă explicație pentru înclinarea capului. Acesta a scos la iveală faptul că de regulă câinii fac acest atunci când procesează informații relevante și semnificative.
Concluziile acestora s-au baza pe un experiment care a implicat 40 de câini împărțiți în două grupuri. Un grup de câini s-a dovedit în mod constant de succes în a învăța numele jucăriilor, în timp ce ceilalți câini au fost tipici în abilitățile lor de învățare.
În cadrul acestui experiment, cercetătorii au observat că doar câțiva câini pot învăța numele obiectelor chiar și după câteva expuneri, în timp ce majoritatea câinilor tipici nu le învață.
„Definim câinii care învață rapid etichetele obiectelor drept câini talentați care învață cuvinte. Ne-am așteptat ca, dacă înclinarea capului este legată de procesarea stimulilor auditivi semnificativi sau relevanți, câinii care învață etichetele obiectelor să își încline capul mai des la auzul numelui jucăriei decât câinii obișnuiți”, au transmis autorii studiului.
Ca să verifice această ipoteză, oamenii de știință au cerut ca toți câinii să fie supuși unui program de antrenament de trei luni, care să îi învețe numele a două jucării noi. În cadrul a trei experimente, cercetătorii au înregistrat reacțiile câinilor atunci când stăpânii lor i-au instruit să recupereze una dintre jucăriile noi, care a fost așezată printre alte jucării pe podea, într-o cameră separată.
În cele din urmă, studiul a scos la iveală două constatări principale. În primul rând, doar o parte din câini au putut să învețe numele noilor jucării la niveluri mai mari decât au estimat cercetătorii. Aceștia obișnuiau mult mai des decât grupul obișnuit să-și încline capul la auzirea stăpânilor rostind numele unei jucării noi.
„Prin urmare, sugerăm că diferența în comportamentul câinilor ar putea fi legată de auzirea cuvintelor semnificative și ar putea fi un semn de atenție sporită. Posibil, înclinarea capului ar putea fi, de asemenea, legată de realizarea unei potriviri intermodale în memoria câinilor (de exemplu, numele unei imagini vizuale) la auzirea numelui jucăriei”, au subliniat cercetătorii.
Citește și Amenzi dublate pentru proprietarii de câini agresivi. Ce prevede un nou proiect de lege