Zeci de credincioși, cu icoane în mâini, au mers la Lavra Pecerska (Lavra Peşterilor), o mănăstire din Kiev cunoscută pentru bulbii de aur şi care adăposteşte o Biserică Ortodoxă cu legături istorice cu Moscova. Oamenii au venit să protesteze față de decizia Serviciul de securitate din Ucraina (SBU) de a-l salta pe mitropolitul Pavlo Lebid, la trei zile după ce călugării şi el au fost ţinta unui aviz de expulzare, pe fondul conflictului dintre Ucraina şi Rusia.
Potrivit Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), mitropolitul Pavlo este suspectat că a „justificat agresiunea armată a Federaţiei Ruse împotriva Ucrainei şi i-a glorificat pe participanţi”, precum şi că „a încălcat egalitatea cetăţenilor pe baza criteriilor rasiale, credinţe naţionale, regionale (şi) religioase”.
Citește și: Zelenski: „Ucrainenii vor supravieţui acestui război. Ne vom elibera pământul”
„Legea şi răspunderea pentru încălcarea acesteia sunt aceleaşi pentru toţ”‘, a insistat şeful SBU, Vassyl Maliuk, citat într-un comunicat de presă.
„Ei spun că sprijin agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Am spus, spun şi voi spune: condamn toate tentativele împotriva statului nostru şi ceea ce a făcut Rusia (şi Vladimir) Putin este nejustificat”, le-a spus mitropolitul Pavel sâmbătă credincioşilor, într-un videoclip difuzat de mai multe mass-media ucrainene.
Citește și: Noi atacuri cu rachete ale ruşilor în Zaporojie. Clădiri distruse în centrul oraşului
Stareţul mănăstirii a fost apoi codus la un tribunal de la Kiev pentru o audiere. Aceasta, însă, a fost amânată pentru luni, deoarece mitropolitul nu s-a simţit bine.
„Plasarea mitropolitului Pavel în arest la domiciliu sub acuzaţii false este o consecinţă firească a anarhiei create de guvernul ucrainean”, a denunţat, la rândul său, într-o declaraţie, responsabilul ce relaţiile cu mass-media de la Biserica Ortodoxă din Moscova, Vladimir Legoida.
Fondată în secolul al XI-lea şi clasată de UNESCO ca Patrimoniu Mondial, Lavra Peşterilor, care are vedere la Nipru, găzduieşte sediul Bisericii Ortodoxe Ucrainene supuse Patriarhiei Moscovei înainte de invazia rusă lansată în februarie 2022.
Această confesiune a anunţat în mai ruperea legăturilor sale cu Biserica Rusă al cărei patriarh, Kirill, a susţinut invazia. Dar guvernul ucrainean consideră că această Biserică rămâne de facto dependentă de Rusia.
Ignorând ordinul autorităţilor de plecare, călugării au refuzat până acum să plece.