Cepoi: Trebuie gândit un program pentru autism, de la depistare până la îngrijire

Vasile Cepoi, consilierul de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, a declarat, miercuri, că pentru autism ar trebui gândit un program naţional complex care să cuprindă toate etapele, de la identificare şi până la partea de îngrijire acordată copiilor diagnosticaţi.
Romania TV
03 apr. 2013, 11:43
Cepoi: Trebuie gândit un program pentru autism, de la depistare până la îngrijire

Vasile Cepoi a precizat că problema autismului este una „extrem de complicată” şi că, de fapt, nu a devenit şi una introdusă pe agenda publică, alături de bolile rare. Consilierul guvernamental a mai spus că a încercat, anul trecut, să determine o acţiune, însă a constatat că este o lipsă de specialişti care să ştie ce trebuie făcut, potrivit Mediafax.

Cepoi consideră că ar trebui gândit un program naţional complex, cu proceduri clare de identificare, evaluare, sprijin şi monitorizare a copiilor cu tulburări din spectrul autist.

„E nevoie de un grup de specialişti care chiar cunosc problema şi ar fi necesar un grup de lucru interministerial, dar nu formal, al cărui scop final să fie un program complex. Nici măcar nu cred că este vorba de mulţi bani, căci bani pentru copii oricum se cheltuiesc, dar nu în mod bine ţintit”, a spus Vasile Cepoi.

Consilierul guvernamental a mai spus că nu este specialist în problema autismului şi abia acum conştientizează că, în perioada în care a fost medic de familie, a întâlnit astfel de copii şi nu ştia ce e cu ei. „Nici acum, medicii de familie nu sunt pregătiţi să depisteze boli rare”, a mai spus Cepoi.

Federaţia pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, în parteneriat cu Presedinţia Camerei Deputaţilor şi Comisiile de Muncă, Sănătate şi Învăţământ ale Camerei Deputaţilor, a organizat, miercuri, conferinţa internaţională cu tema „Modele de succes în abordarea integrată a serviciilor pentru diagnosticarea, intervenţia recuperării funcţionalităţii, integrarea socială, educaţională şi profesională a persoanelor cu tulburare de spectru autist”.

Preşedintele federaţiei, Andreea Sorescu, a precizat în deschiderea conferinţei că un copil din 100 are o tulburare din spectrul autist. În România, costurile lunare pentru intervenţia necesară unui copil cu autism se ridică la 1.000 de euro şi, din cauza lipsei reglementărilor, a unui sistem funcţional şi a specialiştilor, familiile sunt nevoite să asigure „terapie la negru” celor mici.

Cu acelaşi prilej, europarlamentarul Petru Luhan a declarat că, la nivel european, se înregistrează o creştere alarmantă a numărului de copii cu autism, fapt ce necesită intervenţia urgentă.

Luhan a precizat că, la nivelul Parlamentului European, s-a discutat şi despre necesitatea elaborării unei strategii comune ale cărei costuri ar fi mari pentru efecte mici din punct de vedere cantitativ.

Potrivit Federaţiei pentru Drepturi şi Resurse pentru Persoanele cu Tulburări în Spectrul Autist, zeci de mii de persoane cu autism din România aşteaptă soluţii concrete privind îmbunătăţirea serviciilor de diagnosticare, recuperare şi integrare socială.

Diagnosticul precoce, intervenţia terapeutică timpurie şi integrarea în comunitate cresc şansele de recuperare ale persoanelor cu tulburări de spectru autist (TSA). În România, persoanele cu TSA sunt diagnosticate cu întarziere, nu au acces la servicii de recuperare a functionalităţii şi la şcoli incluzive, sunt respinse, izolate şi cel mai adesea ajung asistate social sau la risc de a fi instituţionalizate.

DailyBusiness
Atenție, șoferi! Ce nu trebuie să ignori înainte de a închiria o mașină în UE
Spynews
Când vor avea loc alegerile prezidențiale din 2025. A fost stabilit noul calendar
Bzi.ro
Cum a apărut Andreea Esca alături de copiii ei. Unde a fost în prima seară de Crăciun
Fanatik.ro
Acesta este cel mai vechi drum din Europa. Este considerat o minune preistorică
Capital.ro
Anunțul nopții despre Florin Piersic. S-a aflat acum: Nimic, absolut nimic, nu prevestea...
Playtech.ro
Ce sărbătoare este pe 29 decembrie. Puțini credincioși își amintesc de masacrul celor 14.000 de prunci
DailyBusiness
Ambulanța București a primit mii de solicitări în ultimele zile. Alis Grasu, managerul SABIF: „S-ar putea să înceapă să crească”
Adevarul
Vladimir Putin va avea soarta lui Bashar al-Assad în 2025, spune liderul Legiunii „Libertatea Rusiei”
wowbiz.ro
Primele imagini de la nunta lui Jador și a Oanei Ciocan! Cântărețul și aleasa lui s-au căsătorit în a treia zi de Crăciun. Cum a arătat mireasa în ziua cea mare și cine le-a fost alături la evenimentul important?
Spynews
Cuza de la Noaptea Târziu, surprins în ipostaze romantice cu iubita lui! Cum a apărut alături de Alexandra | FOTO
Spynews
Cea mai dureroasă imagine după accidentul de pe Drumul Morții din Suceava! Ce a rămas în urmă, după ce Constantin, Teodora și fiica lor au murit | FOTO
Evz.ro
De Revelion trebuie să respecți câteva obiceiuri pentru a atrage norocul și banii
Ego.ro
Artista de muzică populară care a înnebunit internetul la 46 de ani! Abia o mai recunoști
Prosport.ro
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
kanald.ro
O femeie a fost strivită de propria mașină, în Mureș! Cum s-a produs întreaga tragedie
Cancan.ro
S-a facut PRAF si a cazut pe jos! Vedeta de la noi s-a facut de rusine, in fata tuturor
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Cine l-a eliminat, de fapt, pe Călin Georgescu. Adevărul șoc dezvăluit de Mitică Dragomir
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Cum arată una dintre cele mai râvnite femei din lume
stirilekanald.ro
VIDEO Filmul accidentului de pe Drumul Morții. Ce spun vecinii. Tatăl șoferului a leșinat când a aflat: "Ferească Dumnezeu! Nu trebuia"
substantial.ro
Atacuri cibernetice DDoS asupra site-urilor Ministerului Afacerilor Externe și aeroporturilor din Milano
MediaFlux
Se dau AMENZI pentru CEI care STAU LA BLOC. Gestul BANAL, dar INTERZIS!
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Alexandru cel Mare: descoperirea câmpului de luptă de la Granicus – cum a început cucerirea Imperiului Persan