România țara contrastelor. Cu toate că sunt la doar câțiva kilometri de civilizație, oamenii din satul Balta Roşie din judeţul Botoşani trăiesc ca în evul mediu. Nu trăiesc în vârf de munte, însă nu sunt conectați la rețeaua de curent, iar localnicii sunt obligați să care apa în butoaie la câțiva kilometri distanță. Când vine vorba de soluții pentru aceștia, autoritățile ridică din umeri.
Citește și: Cât câștigă un român ca gunoier în Germania. Salariul e mai mult decât dublu față de cel din România
O femeie care locuiește în acest sat din România a povestit că a reușit cu greu să facă rost de un generator astfel încât să poată să aibă o mașină de spălat pentru a-și spăla hainele. Totuși, de apă curentă nu beneficiază, așadar trebuie să aducă cu căruța, în butoaie, de la doi kilometri distanță.
În Balta Roşie oamenii sunt obligați să își aducă proviziile, zi de zi, cu căruța. Unii dintre localnici au panouri solare, dar acesta nu este meritul autorităților, ci al unui biciclist care a bătut România în lung și în lat pentru a putea să le aducă copiilor din sat lumină în casă.
„Dacă e Soare afară, avem şi curent. Dacă nu, nu avem curent”, a explicat o tânără.
Racordarea la curent electric este o problemă pe care autoritățile locale spun că nu o pot rezolva, deoarece costurile sunt prea mari.
„Zona Balta Roşie este o zonă extravilană. În momentul de faţă nu găsim nicio finanţare pe zona respectivă, atât timp cât este extravilană. Nu găsim nici pe intravilan pe extindere reţea electrică, dar pe extravilan. Este mult mai greu şi pentru noi, cu fonduri locale”, a explicat Dan Oleieru, primarul oraşului Flămânzi.
Localinicii au povestit că autoritățile locale și-au pierdut înteresul de a investii în rețeaua electrică din momentul în care cătunul a fost separat în două, de singurul drum care trece prin sat. Oamenii care locuiesc pe partea stângă a drumului de comuna Copălău, iar cei de pe partea dreaptă aparţin de oraşul Flămânzi. La nivel teoretic, cei care locuiesc pe partea dreaptă au parte de o viață mai bună, realitatea este cu totul alta. Ei plătesc prețuri de oraș pentru o viață plină de neajunsuri.
Cătunul Balta Roşie are opt case locuite şi 30 de locanici.
Citește și: Orașul din România care a ajuns în topurile străinilor! Cât costă o vacanță de vis aici