Ilie Sârbu a declarat că nu l-a surprins anunţul premierului Victor Ponta privind nominalizarea Codruţei Kovesi la şefia DNA.
„Nu m-a surprins, pentru că lucrurile erau într-o oarecare logică din ultima săptămână. Victor Ponta n-a făcut altceva decât, cred eu la ora actuală, i-a lăsat în off-side şi pe preşedintele Băsescu şi pe Morar. Dar sigur, sunt tot felul de puncte de vedere, unii văd altfel această numire, o tragedie… dar, mă rog… Prea multă vreme l-am asociat (pe Morar-n.r.) cu domnul Băsescu, am văzut şi numirea care s-a făcut la Curtea Constituţională. Iar dorinţa de a fi doamna Hăineală (preşedintele CSM-n.r.) la DNA şi domnul Morar în continuare până la adânci bătrâneţi, ca-n poveştile din copilăria noastră, procuror general al României, nu cred eu că era soluţia care ne-ar fi convenit. Nu văd unde este înţelegerea cu Traian Băsescu (…)”, a spus Sârbu.
Senatorul a respins ideea că Laura Codruţa Kovesi este asociată cu Traian Băsescu. „Nu cred că e cazul să facem asocieri, înainte de a verifica dacă lucrurile se petrec în realitate aşa. Ceea ce am văzut noi public, numirea şi astea… într-adevăr au fost făcute de domnul Traian Băsescu, dar viaţa mai schimbă situaţia. Ea lucrează la Bruxelles, poate vine de acolo cu o cu totul şi cu totul altă poziţie, altă informaţie şi sunt convins că o are. N-a stat acolo doar să vadă muzeele de la Bruxelles”, a precizat Sârbu.
Întrebat dacă i se pare justificată reacţia lui Crin Antonescu, Ilie Sârbu a răspuns: „Din punct de vedere uman, îl pot înţelege. Politic, nu. Lucrurile în politică se tratează şi discută altfel. Important e că Uniunea Social Liberală trebuie să meargă mai departe, aşa cum a spus-o şi dânsul (…)„.
În ceea ce priveşte scenariul ruperii USL, Sârbu a negat o asemenea posibilitate.
„Au mai fost şi alte precedente şi când a venit Frunzăverde şi când a venit Stănişoară şi s-a trecut peste ele. Dacă avem într-adevăr în minte ceea ce am spus oamenilor când ne-au dat 60%-70% şi ne respectăm programul de guvernare, atunci lucrurile astea trec, sunt trecătoare. Chiar dacă ele mai lasă urme. Să nu fie adânci, care să ducă la tranşee şi după aceea să înceapă războiul”,a conchis Sârbu.