Prețul petrolului explodează! Care e decizia care a zguduit piața

Duminică, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, inclusiv Rusia, cunoscută sub numele de OPEC+ a anunțat că își reduce obiectivul de producție cu încă 1,16 milioane de barili pe zi. Prețurile petrolului au crescut cu 6%.
Alina Costache
04 apr. 2023, 08:47
Prețul petrolului explodează! Care e decizia care a zguduit piața

Luni, prețurile petrolului au înregistrat o creștere de 6%, cea mai mare creștere zilnică din aproape un an. Acest lucru a fost generat de planurile OPEC+ de a reduce mai mult producția, fapt care a zguduit cu putere piața, a informat Reuters.

Prețul țițeiului Brent a înregistrat o creștere de 6,2%, respectiv 4,91 de dolari, ajungând la 84,80 de dolari pe baril, după ce în 7 martie atingea cel mai înalt nivel, la 86,44 dolari pe baril.

Citește și: Zelenski anunţă că se apropie ziua contraofensivei. „Pregătim temeinic acţiunile pentru eliberarea teritoriilor noastre” VIDEO

În cazul țițeiului West Texas Intermediate din SUA, cotația a ajuns la 80,50 dolari pe baril, fiind remarcată o creștere de 6,4%, de 4,83 de dolari.

Duminică, Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații, inclusiv Rusia, cunoscută sub numele de OPEC+ a anunțat că își reduce obiectivul de producție cu încă 1,16 milioane de barili pe zi. Acest anunț a zguduit piața din temelie. Potrivit calculelor Reuters, ultimele angajamente aduc volumul total al reducerilor de producție al OPEC+ la 3,66 milioane de barili pe zi, ceea ce este echivalentul a 3,7% din cererea globală.

Prețurile petrolului au crescut cu 6%

„Reducerea producţiei de duminică nu a fost pe radarul nimănui… Cu producătorii de petrol din SUA concentraţi pe disciplina capitalului, OPEC+ rămâne la controlul pieţei petroliere”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Conform administrației prezidențiale din SUA, Joe Biden ar fi fost anunțat înainte de decizia OPEC+, însă acesta le-ar fi spus oficialilor saudiți că nu este de acord cu această decizie. În paralel, o serie de analiști au explicat că aceste reduceri ar fi motivate de o slăbire a economiei și de creșterea stocurilor.

Activitatea de producţie din SUA a scăzut la cel mai redus nivel din aproape trei ani în martie, pe măsură ce noile comenzi au scăzut.

Activitatea ar putea scădea în continuare, deoarece creşterile ratelor dobânzii au dus la creşterea costurilor de împrumut, reducând cererea de bunuri.

Analiştii J.P. Morgan au spus că consideră reducerile OPEC+ ca o măsură preventivă pentru a reduce excedentul pieţei în a doua jumătate a anului 2023, în timp ce Barclays vede acum o creştere de 5 dolari, faţă de prognoza de 92 de dolari pe baril pentru preţul petrolului Brent în acest an.

Goldman Sachs şi-a redus previziunile de producţie pentru sfârşitul anului 2023 pentru OPEC+ cu 1,1 milioane de barili pe zi şi şi-a crescut previziunile privind preţul petrolului Brent la 95 de dolari pe baril pentru 2023 şi 100 de dolari pentru 2024, a spus într-o notă.

Citește și: Un județ din România devine polul investițiilor în energie. Aici va fi construit cel mai mare parc eolian din țară, după ce altă dată zona era aproape părăsită

Spynews
Marina își trăia zilele cu spaimă, chiar înainte să fie omorâtă. Ce au descoperit autoritățile despre crima care a tulburat liniștea din Brăila
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Patru zodii care pot da lovitura până pe 29 iulie. Răsare soarele pe strada lor
Capital.ro
Ordin UE pentru românii cu cont la bancă. Decizia valabilă din 17 iulie pentru cine transferă bani
Playtech.ro
A suferit CUMPLIT după DIVORȚ! Știi cine e, astăzi, fata din imagine?
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
Reacția unui medic legist după ultimul festival de la mare: „Nu reprezintă nimic altceva decât deschiderea către o viață de consumator”
Spynews
”L-am ucis și l-am băgat în troler”. Declarația tulburătoare a criminalului care l-a omorât pe bărbatul găsit fără suflare în geamantan. Cum și-a explicat gestul
Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Evz.ro
Cei mai bine plătiți angajați de la stat. Și nici nu sunt amenințați de șomaj
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
CALVARUL prin care a trecut dentista din Brăila, înainte să moară. Detalii șocante din anchetă. Cum a vrut să se protejeze, dar nu a reușit
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cum putem reduce temperatura din casă cu două grade, fără a ne folosi de aerul condiționat? Cercetătorii vin cu o soluție inedită
Capital.ro
Se dă ordin în România. Obligatoriu pentru proprietarii de bloc cu centrale termice
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Calvarul de nedescris prin care a trecut doctorița Marina, înainte să fie găsită moartă în cabinet!
substantial.ro
Joe Biden reevaluează candidatura dacă apar probleme medicale, în contextul presiunilor din partid
MediaFlux
Vești bune pentru locatarii de la bloc. Vor plăti mai puțin la întreținere
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'