Cât te costă să renovezi un apartament cu 3 camere. Meseriașii cer sume din ce în ce mai mari

Dacă ai un apartament pe care plănuiești să îl revovezi, trebuie să iei în calcul faptul că te va costa cu mult mai mult. Prețurile au crescut semnificativ, iar muncitorii sunt mult mai greu de găsit.
Alina Costache
04 apr. 2023, 14:54
Cât te costă să renovezi un apartament cu 3 camere. Meseriașii cer sume din ce în ce mai mari

Cât te costă să renovezi un apartament cu 3 camere? Cei care vor să își renoveze apartamentul au tot mai multe dificultăți în a găsi meseriașii potriviți. Oamenii care au pregătire în domeniu sunt tot mai greu de găsit, iar cei care sunt cer sume uriașe. Clienții ajung să fie prinși la mijloc între firme clandestine și câțiva meseriași bine cotați, care au o disponibilitate redusă.

Citește și: Proprietarul unui apartament din Cluj, disperat că nu găseşte cumpărător. Val de replici acide ale internauţilor: „La câte minute de metrou?”/”Soluția e să crești prețul”

Cererea tot mai mare pentru lucrările de construcții și amenajări interioare, suprapusă cu inflația ridicată au făcut astfel încât meseriașii să fie cei mai vânați angajați de pe piață.

„Cei care sunt foarte buni – în primul rând nu sunt ieftini. Dacă clientul caută ieftin, e foarte greu să găsească şi ieftin, şi bun. La un apartament care trebuie renovat de la zero, în jur de 80-100 de metri pătraţi – manopera te costă 10.000-15.000 de euro, şi materialele de construcţie cam la fel.”, a explicat Natalia Berezovskaia, arhitect de interior.

Câți bani trebuie să ai pregătiți dacă vrei să renovezi un apartament

Chiar și lucrările mai mici sunt cu mult mai costisitoare comparativ cu anii anteriori. Dacă ne propunem să renovă m, de exemplu, un apartament cu trei camere, doar schimbarea gresei și a faianței ne va costa între 60 de lei și 80 de lei pe metrul pătrat. Pentru schimbarea parchetului va trebui să scoatem din buzunar între 15 lei și 25 de lei pe metrul pătrat. Dacă avem nevoie să modificăm o instalație electrică, iar acest lucru presupune spargerea unui perete, atunci acest lucru ne-ar putea costa chiar și 600 de lei. Comparativ cu anul trecut, putem remarca o creștere a prețurilor de aproximativ 10%. Iar scumpirile au fost înregistrate și în cazul materialelor de construcții. Procentul este unul semnificativ care variază între 15 și 20%.

„În realitate întotdeauna apar probleme. Întotdeauna descoperă probleme care trebuie executate suplimentar, iar ceea ce au pus ei, iniţial, ca şi timp de execuţie, în 80-90% din cazuri nu se respectă.” a declarat Mihai Cristian, expert tehnic.

De asemenea, cei care doresc să își renoveze apartamentul se mai izbesc de o problemă, respectiv faptul că există foarte mulți muncitori care pretind că au experință, deși nu este cazul. În marea majoritate a cazurilor, lucrările realizate de aceștia au extrem de multe defecte.

„Au lucrat pe şantier ca şi salahori, după care au venit şi se dau drept lucrători cu experienţă. Ca să refaci o lucrare după un astfel de meseriaş sau după o astfel de echipă este mult mai costistitor decât de a lucra cu o echipă calificată, dar mai scumpă.”, Mihai Cristian, expert tehnic.

Citește și: Scene desprinse din filmele de groază în Alba Iulia! Tată și fiul său de un an, găsiți spânzurați în apartament

Spynews
Care sunt cerințele lui Maluma pentru a cânta la Neversea. Artistul a venit însoțit de 40 de persoane
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
Domnitorul român care a sfârșit în exil după ce a câștigat multe bătălii importante pentru apărarea patriei. A fost înmormântat la Viena ca împărații
Capital.ro
Statul vrea banii românilor. Devine obligatoriu în România. Trebuie să raporteze
Playtech.ro
SCANDAL! Loredana Groza s-a făcut de RÂS! Imaginile ȘOC pe care le vrea ȘTERSE urgent
DailyBusiness
UE, ultimatum pentru România! Când trebuie prezentat planul pentru micșorarea deficitului bugetar
Adevarul
Cum s-au cunoscut Constantin Tănase și Charlie Chaplin la Paris: „Roumain… artist din Bucureşti… Bucharest… comprenez?“
Spynews
CFR Călători, vești bune pentru români! S-au anunțat reduceri de 20%
Spynews
Star Matinal. Joaquin Bonilla, decizia care i-a schimbat viața. A lăsat Mexiul pentru a se muta în România: „Am primit un mail” / VIDEO
Evz.ro
Șoferii primesc un mare ajutor. Ce se întâmplă dacă le expiră permisul
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așa arată tânăra care primește orice dorește
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Reacția lui Ronald Gavril după ce Laurențiu Reghecampf l-a acuzat că stă în casa lui cu Anamaria Prodan: „Sunt bărbat, nu m-aș pune în asemenea poziții”
Capital.ro
Codul Rutier se modifică. Legea care te lasă fără PERMIS Se aplică pe toți șoferii
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Cum a apărut fosta iubită a lui Smiley! A atras toate privirile la EURO 2024
stirilekanald.ro
Imaginile durerii de la înmormântarea familiei din Suceava, ucisă de un șofer de TIR
Ministrul slovac al Culturii acuză minoritatea LGBTQ+ pentru scăderea ratei fertilității în Europa
MediaFlux
Zvonuri false despre PENSIE. Daniel Baciu clarifică lucrurile
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!