„Problema desemnării e total nepotrivită ţinând cont de slaba performanţă profesională pe care a dovedit-o ca procuror general şi înainte. Nimic nu o face recomandabilă pentru o reînnoire a unui mandat care deja şi-a atins limita. Nu a excelat prin ceva pentru a justifica încercarea de a creea posibilitatea unui nou mandat. În al doilea rând, legiuitorul a avut o idee înţeleaptă de a limita la două mandate funcţiile acestea pentru că cu timpul se capătă diverse năravuri şi e bine să avem oameni proaspeţi. În al treilea rând, nu putem să facem abstracţie de aspectul politic al perioadei în care doamna Kovesi a funcţionat ca procuror-general în deplină obedienţă faţă de preşedintele României”, a declarat Tăriceanu.
Deputatul liberal a precizat că nu subiectul desemnării procurorilor-şefi ar trebui să fie principalul obiectiv al cabinetului Ponta.
„Se consumă enorm de multă energie pentru nominalizătilr procurorilor. Măcar jumătate din energie dacă s-.ar aloca pentru a scoate România din criza economică care afectează de milioane de români”, a adăugat Tăriceanu.
Premierul Victor Ponta a trimis miercuri dimineaţă la Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), în calitate de ministru interimar la Justiţie, propunerile pentru şefii Parchetelor, se arată într-un comunicat al Guvernului. Scrisoarea adresată CSM este înregistrată la Ministerul Justiţiei miercuri, 3 aprilie, dar datată marţi, 2 aprilie.
Pentru funcţia de procuror general al Parchetului de pe lâng Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost propus Tiberiu Niţu, iar pentru funcţia de procuror şef al DNA a fost propusă Laura Codruţa Kovesi.
Dimitrie Bogdan Licu este propunerea Ministrului Justiţiei pentru funcţia de prim adjunct al procurorului general al Parchetului, iar Codruţ Olaru a fost propus pentru funcţia de adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă ICCJ.
Alina Mihaela Bica a fost propusă pentru funcţia de procuror şef al DIICOT, iar pentru funcţia de adjunct al procurorului şef al DIICOT a fost propusă Elena Giorgiana Hosu.
Potrivit calendarului anunţat de secţia de procurori a CSM, în perioada 3 – 30 aprilie vor fi solicitate documentele care trebuie să însoţească candidaturile şi vor fi procesate documentele cerute de lege.
Din 30 aprilie până în 21 mai, vor fi puse în dezbatere publică proiectele de management şi vor fi verificate candidaturile.
Până în data de 28 mai vor fi analizate rezultatele dezbaterii publice, iar în zilele de 28, 29 şi 30 mai va avea loc intervievarea candidaţilor. Abia pe 3 iunie, CSM va trimite Ministerului Justiţiei avizele.