Atenție, crescători de animale, la motivele pentru care Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) vă exclude de la plata subvențiilor din zootehnie, aferente acestui an. Agroinfo a obținut informații importante și utile de la APIA.
„Nu se acordă plăţi directe pentru sectorul zootehnic niciunui solicitant în cazurile în care se constată că efectivele de animale fac obiectul cererilor a doi sau mai mulţi solicitanţi, pentru același tip de intervenție. La constatarea acestei situaţii, în cursul controalelor administrative încrucişate, APIA, în termen de 30 de zile calendaristice de la constatarea situaţiei, va notifica solicitanţii care au depus cererile, care au obligaţia să clarifice situaţia constatată.
Dacă situaţia constatată nu se clarifică în termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii notificării, efectivele de animale cuprinse în cereri nu sunt eligibile la plată în anul curent de cerere, cu excepţia cazurilor în care situaţia constatată este clarificată de către o instanţă judecătorească.
Prime de Paște 2023. Suma maximă până la care angajatorul nu plătește impozit
Plata directă pentru sectorul zootehnic se acordă pentru efectivul minim de animale stabilit în PS 2023-2027, diferenţiat în funcţie de tipul de intervenţie (subvenție n.r.).
Ghidul_solicitantului_micÎn cazul fermierilor care primesc plăţi directe cuplate pentru venit în sectorul zootehnic (sprijin cuplat zootehnic, SCZ n.r.) pentru efectivele de animale şi care nu deţin suprafeţe de teren sau a căror suprafaţă eligibilă a exploataţiei se situează sub 1 ha teren agricol sau 0,3 ha pentru legumele cultivate în spaţii protejate, aşa cum este prevăzut la art. 1 alin. (4) lit. a) pct. (x) din HG 1571/2022, plăţile se acordă atunci când cuantumul total al plăţilor directe solicitate de un fermier sau care trebuie acordate unui fermier înaintea aplicării de sancţiuni într-un anumit an calendaristic este de minimum 150 euro”, precizează Ghidul APIA.