Calendar ortodox 5 aprilie 2023. Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, vindecă orice boală

Anual, în a cincea zi a lunii aprilie, este prăznuită Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic. Sfânta este izvorâtoare de mir înmiresmat și face adevărate miracole la vreme de grele necazuri.
Alina Costache
04 apr. 2023, 18:30
Calendar ortodox 5 aprilie 2023. Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, vindecă orice boală
Sfânta Cuvioasă Teodora; racla cu moaştele Sfintei Teodora. Sursa FOTO: doxologia.ro

Sărbători religioase 5 aprilie 2023

Ortodoxe: Calendar ortodox 5 aprilie 2023

Greco-catolice: Sf. m. Claudiu, Diodor, Victor, Victorin, Papia, Nichifor și Serapion

Romano-catolice: Ss. Vincenţiu Ferrer, pr.; Irina, m

Calendar ortodox 5 aprilie 2023. Cine a fost Sfânta Teodora din Tesalonic, izvorâtoarea de mir

Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic s-a născut în insula grecească Eghina, într-o familie de creştini, potrivit crestinortodox.ro. S-a măritat din dorinţa părinţilor ei şi a născut o fiică. Din cauza năvălirii barbarilor, s-a mutat în cetatea Tesalonic, şi şi-a convins fiica să ia calea mănăstirii. După ce a murit bărbatul ei, i s-a alăturat şi ea fiicei sale în mănăstire.

Stareța mănăstirii a văzut în grija pe care Teodora i-o purta fiicei sale o ispită care putea să le amăgească pe amândouă, îndepărtându-le de chemarea monahală. Aşa că stareța i-a poruncit pe un ton aspru Teodorei să nu se mai îngrijească atât de mult de fiica sa. Ba, mai mult, le-a interzis să mai vorbească una cu cealaltă.

Timp de cincisprezece ani, Teodora și fiica ei nu și-au mai vorbit, respectând porunca stareței, deși continuau să trăiască în aceeași chilie, să lucreze și să mănânce împreună. Însă, atunci când Teodora s-a îmbolnăvit grav, stareța le-a ridicat interdicția de a-şi mai vorbi una alteia, dar cele două au constatat că nu mai simțeau vreo afecțiune deosebită una față de cealaltă, ci se considerau surori în Hristos.

Prin felul în care şi-a închinat viaţa lui Hristos, prin nevoinţe şi ostenelile ascultării, Teodora a fost bine-plăcută de Dumnezeu, care i-a dat darul facerii de minuni.

La câţiva ani de la moartea sa, a murit şi egumena mănăstirii aceleia, iar trupul ei a fost aşezat în mormânt aproape de Sfânta Teodora; şi când s-a descoperit mormântul aceleia, atunci au putut să vadă toţi minunea: Cuvioasa Teodora, mişcându-se ca şi cum ar fi fost vie, a făcut puţin loc egumenei ce se aşeza lângă dânsa, dând locul cel mai larg povăţuitoarei sale.

Din sfintele moaşte ale Teodorei a izvorât mir mirositor şi tămăduitor: diavolii fugeau, orbii vedeau şi toate neputinţele se vindecau.

Calendar ortodox 5 aprilie 2023. Rugăciune către Sfânta Cuvioasă Teodora din Tesalonic

Sfântă Teodora, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, la vreme de necaz la tine alergăm cu zdrobire de inimă, știind că mult i-ai ajutat pe toți cei care ți-au cerut ajutorul cu credință.

Cum ai binecuvântat încă din timpul vieții Mănăstirea Sfântului Ștefan, așa binecuvântează toate mănăstirile și schiturile ortodoxe, pe toate monahiile și pe toți monahii, pe toți cei începători în viața monahală ca să rămână statornici pe calea cea îngustă pe care au pornit.

Tu, care te-ai folosit de sfințenia duhovnicului tău, ajută-i pe toți preoții să fie păstori pricepuți ai turmelor pe care le păstoresc.

Roagă-te, sfântă, pentru toți ierarhii Bisericii lui Hristos, să rămână în dreapta credință și să o mărturisească fără teamă la vreme de prigoană sau rătăcire.

Ai grijă de toate familiile creștine, de toți părinții și de copiii lor. Îndepărtează de la ei toată tulburarea, toată ispita, toată cearta. Vezi șovăiala tinerilor care nu știu unde le e locul, în lume sau în mănăstire, și roagă-te pentru ei, ca să își înțeleagă chemarea și să facă întru toate voia lui Dumnezeu.

Așa cum pe fiica ta, Sfânta Teopisti, ai ajutat-o să urce pe scara virtuților, așa ajută-ne și pe noi, că greu e războiul care ne stă înainte. Povățuiește-ne pe calea smereniei, pe calea rugăciunii și a nevoinței.

Alungă de la noi pe necuratul diavol, care vrea să ne facă de rușine, aruncându-ne în tina păcatului. Fii în fața inimilor noastre ca o icoană vie, Sfântă Teodora, ca ducând noi lupta cea bună să ne învrednicim de raiul cel gătit sfinților și de bucuria Împărăției Cerurilor, pe tine să te lăudăm, iar Dumnezeului cel în Treime lăudat să Îi aducem slavă și închinăciune în vecii vecilor. Amin.

Spynews
Câte calorii are un porumb copt. Cât poți să mănânci fără să te îngrași
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Gigantul din energie care a cumpărat Enel a făcut o nouă mutare spectaculoasă în România. Investiția se ridică la 700 de milioane de euro
Capital.ro
Ungurii, stăpânii Europei. Sunt imposibil de oprit: Au eșuat a treia oară
Playtech.ro
BREAKING TAS a luat prima decizie în cazul Sabrinei Voinea. Hotărâre de ultimă oră
DailyBusiness
AVERTISMENT PENTRU PENSIONARI! Nu transmiteți aceste date confidențiale!
Adevarul
Jurnaliștii britanici au mers pe Via Transilvanica, o aventură pe ruta de 1.400 km prin inima României. Momentul „palinca-o-clock”
Spynews
Un nou cuplu în familia Mireasa? Cum au răspuns Bogdana și Sergiu, foști concurenți în sezonul 8, atunci când au fost întrebați dacă sunt împreună
Spynews
Fiul Anei Baniciu și al lui Edy Kovacs, obișnuit de mic cu localurile exclusiviste. Micuțul Aris, prima ieșire la restaurant cu părinții și bunicii din partea tatălui / PAPARAZZI
Evz.ro
Se mărită Kira Hagi. Surpriză! Cine este ginerică
Ego.ro
Cum a fost surprinsă Sabrina Voinea alături de iubitul ei! Imaginile au devenit publice!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
wowbiz.ro
„Viața cu persoane, un coșmar” Mesajul apărut pe contul Oanei Ciocan, după despărțirea de Jador
Cancan.ro
BREAKING | Daniel, un polițist din Vâlcea proaspăt căsătorit, s-a sinucis! Ce a scris în biletul de adio
Playsport.ro
IMAGINI BOMBĂ! Cum au fost surprinși Ianis și Elena Hagi în luna de miere! Au apărut imaginile
kanald.ro
Tragedie în Portul Midia! Patru persoane și-au pierdut viața după ce o navă a fost cuprinsă de flăcări
Capital.ro
Se plătesc bani direct în conturile românilor. Statul dă 10.000 de euro în plus pentru fiecare
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Ea l-a înnebunit pe Gigi Becali. Soțul ei s-a dus la Palat și l-a șocat pe miliardar
stirilekanald.ro
Șocant ce a scris în biletul de adio Daniel, polițistul de 28 de ani care s-a împușcat în cap! S-a aflat ce durere îi apăsa sufletul
substantial.ro
Treisprezece baraje vor fi modernizate cu fonduri prin PNRR
MediaFlux
RĂSTURNARE de SITUAȚIE în ALEGERILE din SUA! S-a AFLAT ACUM despre HARRIS și TRUMP
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!