Ministrul Educației, Ligia Deca a oferit mai multe explicații în plenul Senatului în ceea ce privește cele două proiecte de legea ale Educației care urmează să intre în dezbatere în Parlament. Aceasta a subliniat că timp de mai mulți ani s-a vorbit despre această reformă a aducație, însă din păcate nu a avut loc, dar că anul 2023 poate fi momentul în care acest „ciclu al încercărilor” poare fi închis. Aceasta este de părere că aplicarea măsurilor propuse poate duce la schimbarea modului în care se face învățământ în România.
În ceea ce privește una dintre cele mai contrversate prevederi, respectiv cea care presupune că liceele pot organiza examen de admitere pentru 60% dintre locuri, după ce elevii au susținut Evaluarea Națională, Ligia Deca a explicat că aceasta a fost introdus tocmai pentru că s-a ținut cont de observațiile primite.
„Ştiu că despre o reformă a educaţiei se vorbeşte de mulţi ani. 2023 este anul în care putem închide acest ciclu al încercărilor şi să începem să aplicăm măsurile care vor schimba faţa învăţământului din ţara noastră, pentru că România educată, coezivă şi puternică este viitorul pe care îl putem construi numai împreună”, a susținut Ligia Deca.
Aceasa a mai explicat că o lege care este într-adevăr bună îi dă posibilitatea oricărui elev să beneficieze de dreptul la educație indiferent de familia din care provine și indiferent de veniturile acestuia.
„O lege bună înseamnă colaborare consimţită, bazată pe încredere, între familii şi şcoală, într-un cadru de guvernanţă care să susţină aportul fiecărui actor în educaţie – cadre didactice, părinţi, elevi, autorităţi publice locale. O lege bună preia lecţiile învăţate în crizele succesive din ultimii ani. Digitalizarea, utilizarea progresului ştiinţifico-tehnologic şi construirea rezilienţei devin părţi integrante ale educaţiei, pentru o Românie cu viitor. Finalizarea dezbaterii parlamentare va fi doar începutul unui mare şantier de transformare. Şi vom avea nevoie, ca ţară, de toate minţile şi resursele pe care le avem şi care înţeleg că viitorul este al celor care au încredere şi lucrează, onest, împreună. Pentru că legile pe care le vom dezbate împreună sunt nu doar bune, ci şi extrem de necesare, dacă ne uităm la toţi indicatorii de performanţă ai sistemului pe care îi avem la dispoziţie”, a declarat ea.
Legat de una dintre cele mai contestate prevederi – posibilitatea liceelor de a organiza examen de admitere pentru 60% din locuri, după Evaluarea Națională, Deca a susținut din nou că s-a ținut cont de observațiile primite:
„Varianta inițială (n.r. – făcută de Sorin Cîmpeanu), care prevedea că liceele pot organiza alegeri pe 90% din locuri, a fost ajustată. Acum avem admitere pe 60% din locuri. Printr-o astfel de măsură avem asigurată o potrivire mai bună a elevului cu profilul pe care îl alege. Mi se pare normal să știm asta, și nu să descoperim pe parcursul liceului ce își dorește elevului”.
Proiectele de legi ale Educaţiei au fost aprobate de guvern în 29 martie, iar Ligia Deca spunea că vrea dezbatere şi adoptare în Parlament în procedură de urgenţă.
În pofida opoziției elevilor și părinților, în lege a fost menținută prevederea că, pe lângă Evaluarea Națională, liceele vor putea organiza propriul concurs de admitere, cu probe de profil, pentru 60% din locuri. Ligia Deca a susținut că la această formulă s-a ajuns „tocmai în urma feedback-ului primit de la actorii din educaţie”.
Noile modificări care vizează examenele naționale ar urma să intre în vigoare cel mai devreme în 2027, dacă legile vor fi adoptate de Parlament până la finalul acestui an şcolar, a spus Deca.