Comisia Europeană a lansat un program-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu

Comisia Europeană lansează un nou instrument pentru a ajuta societățile care dezvoltă tehnologii de mediu inovatoare. Programul‑pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu (Environmental Technology Verification – ETV) va oferi o verificare independentă a performanței noilor tehnologii de mediu.
Romania TV
16 dec. 2011, 07:15
Comisia Europeană a lansat un program-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu

În acest fel, producătorii vor fi ajutați să probeze fiabilitatea afirmațiilor privind performanța, iar cumpărătorii de tehnologie vor fi ajutați să identifice inovațiile care se pretează nevoilor lor.

„Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu este primul rezultat practic al planului de acțiune privind ecoinovarea. Investitorii au nevoie de informații obiective și credibile despre performanța noilor tehnologii, astfel încât această inițiativă va trebui să joace un rol important. Programul ar trebui să ajute societățile care dezvoltă tehnologii de mediu de vârf să profite din plin de oportunitățile oferite de piața unică europeană”, a declarat comisarul european pentru mediu, Janez Potočnik.

Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu, care este în întregime voluntar, vizează inițial următoarele trei domenii: tratarea și monitorizarea apei; materiale, deșeuri și resurse; tehnologiile în domeniul energiei.

Obiectivul este de a reduce riscurile și de a spori încrederea primilor cumpărători sau investitori într-o nouă tehnologie, prin oferirea de informații fiabile și științifice privind performanța acesteia. Aceste informații vor lua forma unei Declarații de verificare care va fi utilizată în relațiile între întreprinderi.

Serviciile de verificare a tehnologiilor de mediu sunt destinate în special întreprinderilor mici și mijlocii, care ar putea întâmpina mai multe dificultăți decât marii producători în a demonstra performanța noilor tehnologii. Programul ETV ar trebui să diminueze necesitatea de a multiplica siturile de demonstrație sau de a repeta campaniile de testare pentru diferitele piețe. Acesta ar putea facilita, de asemenea, exporturile către piețe din afara UE, cum ar fi America de Nord și Asia, unde abordarea de tip ETV este tot mai recunoscută.

Programul va începe prin acreditarea organismelor de verificare care vor verifica tehnologiile. Organizațiile interesate sunt invitate să contacteze agenția de acreditare din statul membru în care sunt stabilite. O listă a acestor agenții este disponibilă pe site-ul internet al programului de cooperare europeană pentru acreditare (a se vedea mai jos). În următoarele luni se va publica o cerere de propuneri în cadrul programului pentru competitivitate și inovare pentru a se sprijini organismele de verificare acreditate la implementarea programului-pilot, ceea ce include un sprijin oferit producătorilor pentru a efectua verificări în cadrul ETV.

După doi sau trei ani de funcționare, Comisia Europeană va evalua programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu, funcționarea și impactul acestuia asupra comercializării noilor tehnologii și va trage concluzii cu privire la direcția pe care verificarea tehnologiilor de mediu trebuie să o urmeze în Europa. Părțile interesate vor fi consultate cu privire la implementarea și evaluarea programului-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu prin intermediul unui forum al părților interesate, care va fi înființat în 2012.

Programul-pilot privind verificarea tehnologiilor de mediu a fost pregătit în colaborare cu șapte state membre și cu numeroase părți interesate active în domeniul dezvoltării și evaluării tehnologiilor. Este una dintre acțiunile anunțate în noul plan de acțiune privind ecoinovarea, recent adoptat (a se vedea IP/11/1547).

Pagina de internet ETV de pe site-ul Europa (care include o notă informativă, protocolul general de verificare ETV și întrebări frecvente, precum și documentul de lucru al serviciilor Comisiei referitor la inițiativa privind verificarea tehnologiilor de mediu – sprijinirea introducerii pe piață a ecoinovațiilor).

DailyBusiness
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
Spynews
Alina Eremia a ajuns să se îmbolnăvească din cauza standardelor. Ce spune artista despre schimbările prin care a trecut
Bzi.ro
Cine este câştigătorul Survivor România 2025: Când se difuzează marea finală
Fanatik.ro
Cum să îți construiești casă pe un singur nivel cu doar 40 de mii de euro. Manopera și materialele sunt incluse, are dormitor, living room și bucătărie open space. Suprafața totală este de 60 mp
Capital.ro
Taxă triplată pentru șoferi. Se achită de la 1 Mai obligatoriu. Cine va plăti de trei ori mai mult
Playtech.ro
În câte zile trebuie să consumi ouăle vopsite de Paște. Cum se păstrează corect, să nu se strice
DailyBusiness
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, dă asigurări că nu vom petrece Paștele pe întuneric. ”NU există risc de black-out în România, în condițiile actuale!”
Adevarul
Cele trei secrete ale longevității unui medic de 102 ani: „Mănânc un aliment foarte ieftin de la vârsta de 6 ani”
wowbiz.ro
A murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Spynews
Noua teorie a lui Alex Bodi despre femeile independente. Cum îi pune afaceristul la punct pe bărbații care au uitat să fie stâlpul familiei
Spynews
Când va avea loc priveghiul lui Rareș Ion, tânărul mort la doar 20 de ani. Familia lui urmează să își ia rămas bun de la el
Evz.ro
Victor Ponta, mărturie emoționantă: Îmi cer iertare pentru marele păcat al trufiei și laudei de sine
Ego.ro
Ce a pățit Armin. Nicoară, imediat după ce a devenit tată! Probleme cu botezul și... EXCLUSIV
Prosport.ro
Despărțirea anului între milionari! Prietena Soranei Cîrstea a rupt mariajul de 9 ani cu fostul celebru fotbalist
kanald.ro
Un tânăr a ars de viu și alți doi se zbat între viață și moarte, după ce mașina în care se aflau s-a izbit puternic de un TIR, în Caraș-Severin
Cancan.ro
Ce a descoperit Piedone în cozonacii din Carrefour. Șeful ANPC a făcut PUBLICE imaginile 😲
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu, înlocuit. A căzut cortina, secretul s-a aflat: El recunoaște că e o amenințare
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Cum arată iubita afaceristului care a plătit 400.000.000 de dolari pe 1.000 de apartamente
stirilekanald.ro
Dragoș Cristescu a murit în Vinerea Mare! Celebru artist român s-a stins fulgerător
Inca o moarte suspecta in randul angajatilor de la cel mai mare spital din Iasi: „Sunt ca negrii pe plantatie”
MediaFlux
Sâmbăta Mare: Ce trebuie să faci înainte de Înviere?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Cutiuța muzicală: toaca – sunetul care nu cere aplauze, dar ne răscolește sufletul