Ligia Deca: Din toamnă, sperăm ca legile Educaţiei să intre în vigoare

Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, şi-a exprimat speranţa ca legile Educaţiei să intre în vigoare în toamna acestui an, odată cu începerea noului an şcolar şi universitar, amintind că unele prevederi se vor aplica doar pentru cei care încep un nou ciclu de învăţământ.
Filip Stan
05 apr. 2023, 13:26
Ligia Deca: Din toamnă, sperăm ca legile Educaţiei să intre în vigoare

Ministrul Educației, Ligia Deca, a afirmat, miercuri, la Parlament că speră ca proiectele legilor educației să intre în vigoare până la toamnă.

„Speranţa noastră este ca, în toamnă, începând cu noul an şcolar şi cu noul an universitar, legile să intre în vigoare. Sigur că unele prevederi, cum sunt cele legate de examenele naţionale, trebuie să aştepte, pentru ca cei care intră la începutul unui ciclu, clasa a V-a, clasa a IX-a, să finalizeze. Este normal să ştii cum finalizezi din punct de vedere al examenelor, atunci când intri într-o etapă educaţională”, a afirmat Ligia Deca, miercuri, la Senat, după dezbaterea Ora Guvernului la care a fost invitată la propunerea grupului USR.

Deca a subliniat importanţa colaborării dintre partidele politice, autorităţile centrale şi locale pentru ca legile Educaţiei, odată adoptate în Parlament, „să rămână stabile o perioadă suficientă pentru a le putea vedea, cu adevărat, beneficiile”.

Potrivit Ligiei Deca, reprezentanţii Ministerului Educaţiei se vor afla în Parlament la toate dezbaterile aferente legilor Educaţiei pentru ca „proiectele să se apropie cât mai mult, pentru a avea legitimitatea necesară în aşa fel încât ele să nu mai poată fi schimbate uşor, aşa cum, din păcate, s-a întâmplat cu versiunile anterioare”.

Citește și: De când sunt nevoiți profesorii care fac meditații să declare această activitate în registrul de la școala unde predau. Noi schimbări din Legile Educației

„Ne dorim ca aceste legi să fie şi un argument necesar şi suficient pentru ca Educaţia să beneficieze de investiţia absolut legitimă pe care o merită atât din fonduri publice, cât şi din alte tipuri de fonduri – fondurile europene sau donaţiile din zona privată. Este esenţial să nu pierdem banii de care Educaţia are atâta nevoie, să dăm ceea ce merită fiecare cadru didactic care îşi dedică viaţa, energia şi pasiunea pentru a modela minţi şi caractere. Am încredere că angajamentul PNL, al coaliţiei de guvernare, dar şi angajamentul tuturor partidelor şi formaţiunilor din Parlament este acela de a avea un sistem educaţional mai bun. Ministerul Educaţiei va face tot ceea ce este necesar pentru ca legile Educaţiei să parcurgă dezbaterea democratică parlamentară cu succes şi să putem începe următorul an şcolar şi universitar pe o nouă bază legislativă”, a adăugat Deca.

Citește și: Salariile profesorilor şi ale cadrelor auxiliare din învăţământ vor fi plătite mai devreme în aprilie. Ordinul a fost publicat în Monitorul Oficial

Ministrul Educaţiei a susţinut că îşi doreşte ca în Parlament legile Educaţiei „să aibă timpul suficient pentru o dezbatere democratică reală, (…) dar (să fie) finalizate în timp, în aşa fel încât să nu mai întârzie”.

„De la momentul iniţierii proiectului ‘România Educată’ din anul 2016, lumea aşteaptă o reformă, în aşa fel încât sistemul de educaţie să poată sprijini într-adevăr fiecare elev şi fiecare tânăr. Nu mai putem aştepta foarte mult. Cred că am avut un timp amplu, poate cel mai amplu timp alocat unei politici publice pentru a deveni cadru legislativ şi am mare încredere că o procedură firească, normală de dezbatere parlamentară ne va oferi şi acel răgaz pentru îmbunătăţire pe care Parlamentul îl are la dispoziţie”, a completat Ligia Deca.

Spynews
Alertă! Vulcanul Etna a erupt. Aeroportul din Catania a anulat toate zborurile
Bzi.ro
Brigitte și Florin Pastramă, condamnați penal! Ce au decis judecătorii în dosarul măștilor
Fanatik.ro
O importantă bancă dispare din România. Gigantul autohton care a achitat aproape 350 de milioane de euro
Capital.ro
Vestea dimineții despre Corina Chiriac. Marea artistă a....
Playtech.ro
S-a schimat legea, acum! Poți să rămâi pe loc fără permis
DailyBusiness
Fermierii români primesc mai mulți bani de la stat! Se dau 310 milioane de euro!
Adevarul
Cum a rămas România fără uriașele păduri seculare. Planul eșuat al lui Ceaușescu de reîmpădurire a țării
Spynews
Lovitură grea pentru Cătălin Cherecheș! Socrii fostul edil au fost condamnați la închisoare
Spynews
Cum și-a dat seama Lidia Buble că suferă de psoriazis: „Am ignorat total situația”. Consideră că s-a vindecat datorită rugăciunilor tatălui ei
Evz.ro
Codul Rutier. Noi amenzi, din 9 iulie. Greșeala care te costă
Impact.ro
ȘOC! I-au ieșit sânii voluptoși din sutien! Mădălina Ghenea, poziții de INFARCT în dormitor, s-a văzut TOT
Prosport.ro
FOTO. Face avere din imaginile cu ea dezbrăcată, iar acum a câștigat un concurs de tras palme între femei!
wowbiz.ro
Irina Columbeanu și Ramona Gabor l-au scos pe Irinel Columbeanu de la azil! Gestul emoționant făcut de fiica fostului milionar! Unde l-a dus pe tatăl ei?
Cancan.ro
Povestea lui Antonio, băiatul din satul Gura Vitioarei care nu a vorbit deloc până la 8 ani. Ce note a luat la Evaluarea Națională 2024
Playsport.ro
Aparițiile astea ale Mădălinei Ghenea trebuie INTERZISE! A pozat iar cu toate secretele la vedere și a "scăpat" imaginile pe net
kanald.ro
Cine este principalul suspect în cazul atacului cu acid din Călărași! Anchetatorii au aflat că acesta nu a acționat singur
Capital.ro
ELENA UDREA va fi eliberată? Veste uriașă pentru fostul ministru. Va primi despăgubiri
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Antonela, răsfățată de milionarul Paszkany! Așaa arată tânăra care primește orice dorește
stirilekanald.ro
„Ei i-a plăcut viața, el a stat acasă ca prostu'” Bărbat din Iași, tată a 5 copii, s-a sinucis după ce soția a
Scandal la Protecția Copilului Vaslui: Două Minore din Grija Statului, Văzute Lucrând ca Animatoare în Club
MediaFlux
JOE BIDEN, anunț privind RETRAGEREA! CUTREMUR în SUA
Shtiu.ro
În ce regiune se găsesc cei mai inteligenți români? Cei mai prosti nu sunt moldovenii!