O româncă, campioană la cuscus. Chef Claudia Catană e originară din Jina, comună din județul Sibiu. A crescut la sat, la casă cu grădină, în strâns contact cu natura, „nu voi uita niciodată parfumurile copilăriei, mirosurile din grădină, viața la țară”. Sunt anii copilăriei și adolescenței, care vor pune amprenta și pe viitorul ei de bucătar, atent la produsele teritoriului și la metodele tradiționale de preparare a felurilor de mâncare.
La 17 ani, familia Claudiei decide să se mute aproape de Sibiu, pentru a permite copiilor să ajungă mai ușor la școală, „așa pot avea un viitor mai bun, la oraș”. La terminarea liceului, în 2003, Claudia, care și-a dorit dintotdeauna să cunoască lumea, decide să vină pentru scurt timp la Roma, unde sora ei lucra, ca multe românce, în domeniul asistenței familiilor.
„Venită din România, totul era nou, Italia m-a cucerit pe loc! Dar parcă era altfel atunci, acum exact 20 de ani! Roma mi se părea mult mai frumoasă. Aveam 18 ani și venisem inițial pentru o vacanță de doar două săptămâni. Întoarsă în România, gândul mi-a rămas la Roma, așa că am decis să îmi încerc norocul în Italia.
Sora mea mi-a spus că vacanța e vacanță, dar, din păcate, se găsește de muncă mai mult la curățenie sau ca baby sitter. Hotărârea mea însă era luată. I-am spus că, indiferent dacă va fi să stau și singură, să pornesc de jos, sunt sigură că o să mă descurc. O să găsesc un loc de muncă și să mă întrețin!
Nu mă duceam la distracții, ca alți tineri români. Puneam bani deoparte, iar duminica și în orele libere pe care le aveam, mergeam la Sant’Egidio (organizație care se ocupă cu primirea și ajutorarea străinilor, n.red.) și învățam limba italiană, făceam cursuri. Am început să citesc cărți în italiană, și să mă uit în jur, în căutarea unor noi ocazii. Îmi spuneam că nu toată viața o să fac curățenie, am abia 19 ani”, a declarat Claudia, pentru Roitalianul.com.
În 2018, Claudia și prietenul ei, Aldo, au pornit într-o nouă aventură profesională, cu o motivație dublă, aceea de a putea lucra într-un mediu nou, dar mai relaxant. Au ales Ibiza, „insula fericită, un colț de paradis, unde se întâlnesc oameni și culturi diferite”. Aici au lucrat opt luni, cât a durat sezonul turistic, la un restaurant unde au învățat și bucătărie spaniolă, dar au experimentat și diferite meniuri: „Aici am oferit clienților și câteva feluri de mâncare românești, am inclus în meniu sarmale, involtini di verza, care au fost foarte apreciate de altfel!”
Acolo s-a născut ideea de a porni o afacere pe cont propriu, un restaurant al lor. La închiderea sezonului, s-au întors din Spania la Roma. Au început să caute zona cea mai potrivită și locația pe care și-o doreau, „nu la Roma, ci preferabil într-un orășel aproape de capitală, cu istorie bogată, vizitat de turiști”. Într-o zi, când Claudia se afla la București, unde oferea consultanță pentru deschiderea unui restaurant, a sosit un apel de la Aldo: „Cred că am găsit restaurantul nostru!”, Era vorba despre locația care urma să devină, în scurt timp, restaurantul „Cucina ai monti”. Un local aflat exact la umbra castelului medieval din Bracciano, unul din cele mai bine păstrate din Lazio, simbol al teritoriului aflat lângă lacul cu același nume.
Claudia a decis să încerce, propunând o rețetă inspirată din anii copilăriei, din bucătăria de acasă. Așa s-a născut „La Transilvania incontra il cous cous”, un platou de cuscus „înmuiat cu supa de miel, iar deasupra cu carne din supă, rubarbă, cătină, ceapă albă, gălbenuș de ou și smântână”. Un gust care îmbină tradițiile celor două țări și care a cucerit juriul internațional.
„Nicidecum nu mă așteptam să câștig, mai ales că au participat concurenți din Italia, Maroc, Spania – țări cu tradiție, alături de bucătari din Senegal, Afghanistan, Mauritius, Argentina. Am fost lăudată de toți și am petrecut câteva zile minunate în Sicilia, alături de nume mari ale bucătăriei internaționale”, a mai povestit Claudia.