Mai este foarte puțin până la Paște, iar ouăle, nelipsite din meniul de sărbătoare, au ajuns să se vândă la prețuri exorbitante în magazine. În această perioadă, consumul de ouă crește cu aproximativ 50%, iar prețurile sunt și ele, evident, mai mari. Dacă la ferme oul se vinde cu 65 de bani, în supermarketuri prețul ajunge până la 1 leu și 80 de bani.
Într-o lună obișnuită, un român consumă în medie 21 de ouă, însă, de Paște, media urcă la 30. În Săptămâna Mare, la un magazin din piața Obor, se vând zilnic circa 6.000 de ouă, potrivit observatornews.ro.
Citește și: La ce trebuie să fim atenți atunci când cumpărăm carne de miel și ouă de Paște. Ce sfaturi oferă ANSVSA
„Să ştiţi că au început de pe acum. Se uită, întreabă termenul. Să spunem că aproximativ se dublează. De joi, vineri, sâmbătă încep aglomeraţiile”, a delcarat o vânzătoare de ouă.
„Eu cam 60 de ouă cumpăr de obicei. Într-o lună obişnuită, cam 20”, spune o clientă.
Prețul unui ou a crescut față de anul trecut cu 35% – 55%.
„1.50 lei, 2 lei, 2.50 lei. Depinde cum găseşti. (n.r. Anul trecut era) 60 de bani, 80 de bani, până într-un leu erau cele mai frumoase”, spune o altă femeie.
Potrivit sindicaliștilor din domeniul, ouăle care pleacă de la poarta fermei au un preț mai mic în România decât în toată Europa.
„La poarta fermei, preţul mediu pentru un ou este cel mult 60 de bani. De ce aparte pe piaţă între 1.10 şi 1.50 ar trebui întrebaţi comercianţii. Eu cred că e şi o speculă la mijloc. În ultima perioadă, Consiliul Concurenţei face verificări în sensul ăsta”, a declarat Dragoș Frumosu, președintele Sindalimenta.
Citește și: Masa de Paşte în 2023 va costa mult mai mult. Adrian Negrescu: „Vine un alt val de scumpiri peste România”
Nutriționiștii recomandă să fim atenți cu privire la consumul excesiv de ouă de Paște.
„Eu recomand cam 2-3 ouă pe săptămână. Orice aliment, oricât ar fi de sănătos, dacă e consumat în exces devine nociv. Pot da indigestie, pot da probleme gastrointestinale”, spune medicul nutriționist Oana Dumitrache.
Potrivit datelor Ministerului Agriculturii, în România există circa 37 de milioane de găini ouătoare, ceea ce înseamnă că producția internă de ouă este suficientă pentru a asigura necesarul țării.