Ce nume se sărbătoresc de Florii. În Duminica Floriilor, peste 2.400.000 de români îşi serbează onomastica.
Dintre acestea, 334.734 poartă numele Florin, alte 147.328 de persoane se numesc Viorel, iar 54.759 poartă numele Florian. 29.777 de români se numesc Florea, 25.181 – Florentin şi alţi 13.925 – Florinel.
Tot de Florii îşi serbează onomastica Trandafir – 2.418 de persoane, Bujor – 1.554 de români, Floricel – 924 de români, Margarit – 695 şi Crin – 214.
Din totalul femeilor cu nume de flori, 146.268 se numesc Viorica, 128.844 – Florentina, 92.668 Florica, 87.202 Floarea, iar 79.753 Florina. De asemenea, în această zi trebuie să primească urări de La Mulţi Ani şi doamnele care se numesc: Garofiţa – 2.872 de persoane, Iris – 2.296, Anemona – 878, Micşunica – 646, Romaniţa – 543, Panseluţa – 444 sau Crizantema – 353.
În această zi, se sărbătoresc şi nume de flori mai puţin folosite pe care, adesea, le trecem cu vederea. Aşadar, dacă printtre cunoscuţii tăi ai persoane ale căror nume se regăsesc în lista de mai jos, nu uita să le transmiţi nurările tale de bine.
Iată, aşadar, lista completă a numelor care se sărbătoresc în Duminica Floriilor:
Numele Anemona își are originea în Grecia Antică. Anemona era o nimfă care a fost transformată într-o floare deoasebit de frumoasă, care crește astăzi în zona Mării Mediterane. O altă legendă spune că anemonele sunt lacrimile Afroditei, zeița greacă a iubirii.
Brânduşa este floarea dragostei şi a pasiunii, iar despre posesoarele acestui nume se spune că pun multă pasiune în tot ceea ce fac.
Numele Călin provine din limbile slave – „Kalina” – şi este un gen de plante din familia Adoxaceae, cu fructe de culoare roșie grupate sub formă de ciorchini asemănător socului, din fructele lui se extrage un medicament care scade tensiunea arterială.
Numele de Codrin, Codrina, Codruţ și Codruţa derivă de la termenul latin quodrum, care se traduce prin „pădure”, „dumbravă” sau „codru”.
Numele Iris provine de la sluga personală a zeiței Hera și curiera specială a acesteia și a lui Zeus din ordinul căruia căra apă din Styx cu ulciorul, adormindu-i cu această apă pe sperjuri. Iris era considerată mesageră între zei și oameni: penetrând bolta cerească, dădea la o parte în fiecare seară perdeaua ce o acoperea, făcând să apară stelele.
Numele Laur şi Laura fac trimitere la frunzele de laur (dafin). În trecut, coroniţele din frunze de laur erau așezate pe capul împăraților, al poeților și al învingătorilor, laurul devenind astfel simbolul victoriei. Tot din acest considerent se sărbătoresc şi prenumele Dafin, Dafina.
Mălina este un nume care provine din limba romană şi derivă din mălin, un arbust decorativ din familia rozaceelor, cu flori albe.