Drobul vegan, noua vedetă de pe mesele de Paște ale românilor. Pentru aceste persoane restaurantele cu livrări la domiciliu au găsit soluția perfectă și în această perioadă pregătesc meniuri vegetale care să înlocuiască preparatele clasice de pe mesele de Paște.
Citește și Rețeta de drob de miel a lui Cătălin Scărlătescu. Cheful a dezvăluit secretul bunicii sale
În ultimii ani, românii au început să fie atrași de preparatele vegane, iar printre preferatele lor se află friptura de miel fără carne, salata de boeuf fără boeuf și drobul de miel fără miel.
Bucătarii și cei care au renunțat la carne spun că aceste rețete vegane sunt la fel de bune ca și preparatul original, ba chiar mai bune.
„O alternativă foarte gustoasă şi care se apropie de gustul de carne este această friptură care conţine sfeclă care să-i dea culoarea de carne şi este din proteină din mazăre. Noi o punem cu stufat. Aşa cum este carnea de miel cu stufatul, noi facem această proteină de mazăre”, a declarat Roxana Boghean, administrator de restaurant, Observator.ro.
Variantă vegană nu are doar mielul, ci şi salata de boeuf sau sarmalele. Totodată, există şi icre vegetale care sunt făcute dintr-o pastă din seminţe de amarant, o plantă din America de Sud. Mai mult, drobul de ciuperci ţine locul celui clasic.
„Sarmalele făcute din hrişcă, ciuperci şi morcov. Avem şi anumite seminţe pe care le măcinăm şi le punem în interior ca să lege toată compoziţia. Salata de boeuf este legată cu crema de caju cu turmeric. Din cauza cremei de turmeric, seamăna cu maioneza”, a mai spus Roxana Boghean, administrator restaurant.
Între timp, restaurantele cu specific românesc își încing cuptoarele și pregătesc mielul adevărat pentru cei care vor să se bucure de preparatele cu care au crescut.
„Este alegerea fiecăruia să aleagă între miel şi mâncarea vegană. Pentru gust, nu ai cum să refuzi o bucată de carne de miel”, a spus Iustin Manea, bucătar.
În ciuda tuturor disputelor pro și contra nutriţioniştii sunt de acord şi cu meniul tradiţional de Paşte, dar şi cu cel vegan.
„Important este să ştii unde să te opreşti. Că se consumă acele cantităţi care nu-ţi fac rău până la urmă şi fără să faci excese. Şi ca vegan poţi să faci alegeri proaste şi ca vegan, dar şi ca omnivor”, a spus nutriționistul Şerban Damian.
În 2023, cererea pentru preparatele vegane a crescut cu peste 30% faţă de anul precedent, potrivit restaurantelor de profil.
„Se poate constitui într-o variantă de înlocuire a mielului, cu certitudine. Gustul este aproape similar dacă nu îl şi depăşeşte pe cel adevăt. Aleg şi din considerente de sănătate”, a spus clientul unui restaurant.
Citește și Petre Daea, anunţ despre drobul de miel pe care îl vor pune românii pe masa de Paşte în 2023