Jurnalistul Alex Hern de la The Guardian a făcut timp de o săptămână ceea ce i-a recomandat ChatGPT, în speranța că va deveni mai sănătos și mai fericit.
„Nu am avut niciodată un asistent, un antrenor de viaţă, un bucătar sau un antrenor personal, poate pentru că Inteligenţa Artificială, ChatGPT, este exact ceea ce caut. L-am încercat pe orice, de la prepararea de cocktailuri la planificarea vacanţelor până la sfaturi de sănătate. Am decis să petrec ceva timp cu noul ChatGPT. I-am dat o săptămână să aflu”, a spus jurnalistul.
GhatGPT poate da niște răspunsuri mai ciudate uneori și poate chiar să inventeze lucruri. Luni, Hern i-a solicitat informații reale despre recensământul populației din Marea Britanie din 2011, dar inteligența artificială a spus că nu poate furniza informații exacte și că nu are acces la internet pentru a da numere exacte.
Marți, jurnalistul s-a dus la kinoterapeturm, acolo unde merge des din cauza unei afecțiuni la brațul stâng. L-a întrebat pe ChatGPT care este denumirea mușchiului care coboară pe partea laterală a gâtului până la umăr, iar răspunsul a fost corect – muşchiul sternocleidomastoidian. Întrebat ce se poaet face pentru calmarea durerii, acesta i-a transmis că poate face exerciții pentru gât, dar avertizează că „nu sunt un profesionist din domeniul sănătăţii”.
Miercuri, jurnalistul a scris că fiul său a vărsat de cinci ori, dar că pare în regulă și că adoarme imediat de fiecare dată, în timp ce el și cu mama lui îi schimbă așternuturile.
Inteligența artificială avertizează că nu este medic, dar recomandă sfaturi precum menținerea bebelușului hidratat și hrănirea cu cantități mici și des.
„Este esenţial să vă consultaţi cu un profesionist din domeniul sănătăţii dacă bănuiţi că copilul dumneavoastră are acest lucru, deoarece necesită intervenţie medicală”, mai spune acesta.
Joi seara jurnalistul i-a cerut rețete creative, iar soluția a venit imediat: „pui prăjit thailandez cu busuioc, gnocchi de cartofi dulci de la ChatGPT cu sos de unt maro de salvie, gnocchi de dovleac cu chimen de la Ottolenghi şi usturoi negru, risotto cu ardei roşu prăjit şi vinete cu iaurt de mentă şi salată caldă de linte cu ceapă caramelizată şi brânză de capră”, iar la final îl sfătuește să gătească „în stilul lui Yotam Ottolenghi”.
Vineri, jurnalistul scrie că are un dulap plin de băuturi spirtoase, vin alb, cireșe de coktail și două kumquat. „Ce ar trebui să beau?”, întreabă jurnalistul.
Chat-ul sugerează amestecarea vinului alb cu siropul de zahăr și suc de lămâie și o cireașă de cocktail, dar jurnalistul spune că i se pare plictisitor. Astfel, inteliența artificială devine mai îndrăzneață: un smash de cireşe kumquat – gin, Cointreau, sirop de zahăr, suc de lămâie, bitter, cireşe de cocktail şi două kumquat.
„Nu este rău, deşi voi recunoaşte că amintirea mea este neclară, deoarece sistemul a acordat cu siguranţă atenţie cererii”, spune jurnalistul.
Sâmbătă, jurnalistul merge la pub cu prietenii săi. Îi cere sfaturi, dar primește răspunsuri eronate: „Bună, sper că nu te superi, dar de fapt am păstrat această bancă liberă pentru prietenii mei care sunt în coada de bere. Vor fi cu noi într-o clipă. Vă mulţumesc pentru consideraţia dumneavoastră!”
Duminică, Hern îi cere să îl ajute cu organizarea unei vacanțe în Japonia.
Îi pun o întrebare detaliată, enumerând fiecare împrejurare a călătoriei mele care cred că este relevantă – dimensiunea familiei mele, sindromul Down al fiicei mele, unde am fi cazaţi în Tokyo şi aşa mai departe – şi apoi îi cer să răspundă la fiecare întrebare de trei ori, din punctul de vedere al unui turist britanic, al unui expat britanic şi al unui originar din Tokyo, explicând după fiecare răspuns ce părţi ale circumstanţelor mele îl fac un răspuns relevant.
Este o întrebare oribil de pronunţată, iar construirea ei se simte ca şi cum ai încerca să păcălişti un geniu malefic.
Am construit un ghid turistic robot, care îmi dădea sugestii specifice până la nivelul cartierului, sfaturi detaliate despre cum să mănânc bine cu doi copii şi chiar îmi recomanda ce dulciuri tradiţionale japoneze ar putea fi cel mai bine să mănânci într-o zi fierbinte de vară: kakigōri sau anmitsu.