Cât te costă un meniu complet de Paște. Paștele Ortodox este la o aruncătură de băț, iar gospodinele sunt în deja în febra pregătirilor, astfel încât toți cei dragi să se poată bucura de cele mai gustoase și bogate mese tradiționale. Scumpirile din ultimul an și, în special, cele din ultima perioadă, nu mai sunt un secret pentru nimeni. Ei bine, dacă nu ai reușit să te pregătești din timp pentru perioada de sărbători și ai ajuns în situația în care să fi nevoit să cumperi acum toate cele necesare, trebuie să știi că vei fi nevoit să scoți o sumă măricică din buzunar.
Citește și: Incredibil! Cât a ajuns să coste un banal burger la Târgul de Paște din București
Paștele Ortodox este sărbătorit în acest an în data de 16 aprilie, iar românii sunt deja de ceva vreme în focul cumpărăturilor și al preăgătirilor. Masa de Paște este un prilej de bucurie și de întânire cu familia, așadar cele mai multe gospodine își doresc ca bucatele tradiționale să se ridice la cel mai înalt nivel. Și când vine vorba de vopsitul ouălor, gospodinele se întrec în creativitate și în modele care mai de care mai spectaculoase.
Totuși scumpirile masive din ultima au început să se simtă în buzunarele românilor, care fac față din ce în ce mai greu prețurilor record. Totuși, pentru astfel de evenimente, oamenii au arătat că sunt dispuși să „mai intre și în economii” pentru a putea pune pe masă celebrii cozonaci, pasca și diversele fripturi specifice. Totuși, câți bani trebuie să scoatem pentru un meniu complet de Paște?
Prețul unui cozonac de Paște poate să varieze extrem de mult în funcție de producător și de TVA-ul care se aplică în marile lanțuri de supermarketuri. Așadar, un cozonac poate să coste și 15 lei, însă prețul poate să depășească și 100 de lei. Dacă ar fi să facem o medie, un cozonac de un kilogram se vinde cu aproximativ 60 de lei.
În ceea ce privește ouăle pe care gospodinele sunt pregătite să le înroșească, prețul se ridică la 22 de lei pentru 20 de ouă. Și tradiționala pască are un preț mărișor. Dacă vrem să achiziționăm acest preparat de la o cofetărie, trebuie să știm că vom scoate din buzunar cel puțin 50 de lei pentru un singur kilogram.
În ceea ce privește carnea de miel prețul diferă în funcție de locul din care este cumpărată, însă și în cazul acesteia sumele pe care trebuie să le cheltuim sunt cu mult mai mari, comparativ cu anii trecuți. Dacă poți achiziționa de la un crescător de animale autorizat, ai șansa de a cumpăra mielu de Paște și cu 40 de lei pentru un kilogram. Totuși, dacă ești nevoit să cumperi carnea de friptură din supermarket, trebuie să știi că prețurile sunt semnificativ mai mari. O pulpă de miel cu os costă 65 de lei/kilograme, iar o jumătate de miel costă 50 de lei/kilogram. Dacă vrei să cumperi spată de miel cu os, atunci ai plăti în jur de 55 de lei/kilogram.
Așadar, dacă ar fi să tragem linie, pentru un kilogram de cozonac, un carton cu 20 de ouă, un kilogram de pască și un kilogram de pulpă de miel cu os vei plăti în jur de 200 de lei. Pe lângă acest preț se mai adaugă și alte costuri pentru masa de Paște – diverse mirodenii, băuturi, prăjituri sau salate.
Citește și: Schimbări legate de Paștele românilor. Când s-ar putea sărbători, de fapt, Învierea Domnului