O nouă meserie în România. Ce presupune funcția de asistent de judecător

Deputata PSD Laura Vicol, șefa Comisiei Juridice din Camera Deputaților, a depus un proiect de lege care prevede înființarea funcției de asistent de judecător. Persoanele care ar urma să practice această meserie ar activa în cadrul curților de apel, tribunalelor și judecătoriilor din reședințele de județ.
Alina Costache
12 apr. 2023, 12:52
O nouă meserie în România. Ce presupune funcția de asistent de judecător

O nouă meserie în România. Deputata Laura Vicol propune înființarea funcției de asistent de judecător. Proiectul a fost depus pe data de 29 martie 2023 la Camera Deputaților, Senatul fiind camera decizională.

Potrivit Laurei Vicol la nivelul Consiliului Superior al Magistraturii se derulează un proiect denumit „Optimizarea managementului sistemului judiciar”, proiect în cadrul căruia a fost testată o nouă instituție, cea a asistentului judecătorului, „existentă deja la nivelul majorității statelor europene, a cărei necesitate a fost semnalată de sistemul judiciar de o perioadă semnificativă de timp”.

Citește și: Cea mai căutată meserie din România în 2023. Salariul mediu net trece cu ușurință de suma de 9.500 de lei

Viitorul asistent de judecător trebuie să degreveze o parte birocratică a activității judecătorilor. Asistenții vor fi selectați, pe bază de concurs, din rândul celor care sunt licențiați în Drept.

Recrutarea asistenților judecătoruluii se face prin concurs, organizat la nivelul curților de apel, cu aprobarea Secției pentru Judecători de la CSM. Proiectul prevede că „poate fi numită în funcția de asistent al judecătorului persoana care are cetățenia română, domiciliul în România și capacitatea deplină de exercițiu; este licențiată în Drept; nu are antecedente penale; cunoaște limba română; este aptă din punct de vedere medical și psihologic pentru exercitarea funcției și care se bucură de o bună reputație”.

Citește și: Digitalizarea creează o nouă meserie. Cât câştigă un narator de cărţi audio

În cadrul concursului, se verifică abilitățile de operare pe calculator, se susține o probă scrisă de verificare a cunoștințelor juridice și se susține un interviu. De asemenea, potrivit proiectului de lege, candidații care se prezintă la examen trebuie să facă dovada că sunt clinic sănătoși și, chiar dacă au trecut probele practice și teoretice, pot fi respinși dacă nu trec de evaluarea psihologică, potrivit jurnalul.ro.

Testarea psihologică constă în susținerea unui text scris și a unui interviu în fața psihologului curții de apel. Rezultatele sunt consemnate într-un raport care cuprinde profilul psihologic al fiecărui candidat, precum și calificativul „admis” sau „respins”.

După această etapă, candidații care îndeplinesc condiția de a fi apt din punct de vedere psihologic vor fi verificați dacă îndeplinesc condiția bunei reputații.

Conform proiectului, „nu se bucură de o bună reputație persoana care a fost sancționată disciplinar în ultimii 3 ani pentru fapte de care numirea acesteia în funcția de asistent al judecătorului nu ar fi conformă cu onoarea și probitatea specifice acestei funcții sau ar aduce atingere prestigiului justiției”. Candidații care nu se bucură de o bună reputație sunt automat respinși. La fel și cei care refuză să depună jurământul cu ocazia numirii în funcție.

Viitorii asistenți ai judecătorului vor avea dreptul, dacă legea trece de Parlament, la o salarizare stabilită în condițiile prevăzute de lege pentru judecătorii stagiari, dar și la concediu de odihnă plătit de 30 de zile lucrătoare.

 

Spynews
Cine este Marina, femeia care a fost găsită moartă în propriul cabinet stomatologic, în Brăila. Ucisă la doar 41 de ani | FOTO
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Plată FĂRĂ numerar. Devine obligatoriu în toată România. Guvernul dă ordin
Playtech.ro
Medicul lui Shannen Doherty, dezvăluiri despre ultimele clipe din viața celebrei actrițe: Nu era pregătită să plece
DailyBusiness
Lovitură cruntă! Facturile vor ajunge la sume colosale
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Cine este pe bancnota de 200 de lei. Există un detaliu pe care puțini români l-au observat
Spynews
Tu crezi că poți rezolva măcar 1 din aceste 10 ghicitori grele, fără ajutorul Google?
Evz.ro
Cătălin Bordea a uitat-o pe Livia. Amănunte ascunse despre noua iubită
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
„Am împins-o în râpă ca să mă salvez” Atitudinea șocantă a tânărului cu care Diana Maria era în pădure în ziua în care a fost sfâșiată de urs. Declarațiile lui au scandalizat pe toată lumea
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Pe ce dată și la ce oră urmează să fie virate alocațiile elevilor în august 2024
Capital.ro
Rusia se RETRAGE. Bucurie de nedescris în Ucraina: Amintiți-vă de această zi
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea este femeia, medic stomatolog, găsită fără suflare în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Diferențele de Preț la Apa Plată Între Supermarketuri și Litoralul Românesc, Criticată de Directorul ANPC
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'