Când se vopsesc ouăle de Paște. Greșeala pe care o fac gospodinele în Săptămâna Mare

Mai sunt doar câteva zile până la Paște, iar majoritatea gospodinelor au început pregătirile pentru marea sărbătoare a Învierii Domnului. Una dintre tradițiile pe care româncele le păstrează cu sfințenie de sute de ani, în Săptămâna Mare, este cea a vopsitului ouălor. Află când se vopsesc ouăle de Paşte și care este semnificația acestei tradiții.
Alina Costache
13 apr. 2023, 07:30
Când se vopsesc ouăle de Paște. Greșeala pe care o fac gospodinele în Săptămâna Mare
Când se vopsesc ouăle de Paște. Greșeala pe care o fac gospodinele în Săptămâna Mare

Când se vopsesc ouăle de Paște. Greșeala pe care o fac gospodinele în Săptămâna Mare. Ouăle roșii sunt nelipsite de pe mesele românilor de Paște și asta pentru că sunt un simbol al sărbătorii Învierii Domnului.

Citește și Credințe religioase și tradiții populare în zilele de Paște. Până când putem ciocni ouă roșii

Când se vopsesc ouăle de Paște. Greșeala pe care o fac gospodinele în Săptămâna Mare

De-a lungul timpului, au apărut numeroase legende creștine care explică originea acestui obicei al înroșitului ouălor, iar cea mai cunoscută dintre ele este legată de răstignirea lui Iisus Hristos.

Tradiția spune că atunci când Iisus era răstignit pe cruce, mama Sa, Fecioara Maria, care a asistat la chinurile îngrozitoare la care a fost supus Fiul său, a venit la un moment dat, cu un coș cu ouă. Bătrânii spun că Maica Domnului ar fi așezat coșul respectiv la baza crucii pe care zăcea Mântuitorul, iar peste ouă ar fi curs picături de sânge din rănile lui Iisus.

Această legendă a fost transmisă din generație, în generație, transformând ouăle roșii într-un simbol al celui mai important moment premergător Învierii Domnului.

Potrivit tradiției creștine, ouăle roșii simbolizează sângele lui Iisus Hristos răstignit pe Cruce, iar în amintirea acestui moment gospodinele le vopsesc în Săptămâna Mare, însă foarte puține știu când trebui să facă acest ritual.

Ei bine, bătrânii spun că ouăle roșii ar trebui să se vopsească în Joia Mare și nu mai devreme.

În ultimii ani, au existat numeroase dispute legate de culoarea ouălor de Paște și asta pentru că majoritatea gospodinelor folosesc pe lângă roșu și alte nuanțe.

Cu toate că au existat numeroase voci care au spus că este păcat ca ouăle să aibă o altă culoare față de cea roșie, preotul Dumitru Goban din Suceava spune că acesta nu este un lucru greşit, căci toate culorile fac trimitere la un simbol creştin.

„Cred că toate culorile în care credincioşii vopsesc ouă fac trimitere la un simbol, la o valoare creştină de multe ori: albastrul la infinitul cerului, la univers şi implicit la viaţa veşnică, verdele simbolizează revenirea naturii la viaţă, iar galbenul e culoarea belşugului, a recoltei, a grâului copt, a pâinii euharistice”, a declarat preotul Dumitru Goban, potrivit doxologia.ro.

Unele gospodine folosesc chiar şi negrul la vopsitul ouălor. Această culoare aminteşte de cei care au murit.

Părintele Goban subliniază că ouăle încondeiate conţin şi ele o varietate de simboluri care fac trimitere la sărbătorile pascale.  Acesta spune că motivele cu care sunt decorate ouăle de Paşte nu sunt alese întâmplător, ci reprezintă anumite simboluri creştine.

„Cel mai adesea pe ouăle încondeiate se întâlneşte semnul Sfintei Cruci, chiar dacă într-o variantă „stilizată“, cum este frunza de trifoi. Un alt simbol reprezentativ este peştele, semn distinctiv al creştinismului din primele veacuri; spicul de grâu, simbol al prescurii care se aduce la biserică pentru Sfânta Euharistie, dar şi al rodului; scara – aspiraţia spre cer, spre veşnicie; spirala, care ne trimite cu gândul la ritualul „Isaia dănţuieşte“, prezent în cadrul Sfintei Taine a Cununiei. Alte motive vorbesc despre habitat şi preocupările zilnice ale celor care le realizează, cum sunt: grebla, fierul plugului. Un alt simbol este vârtelniţa, care simbolizează mişcarea planetelor în jurul soarelui”, a mai spus părintele.

 

Citește și Metoda naturală pe care Saveta Bogdan o foloseşte pentru vopsirea ouălor de Paşti: „Pun o crenguță de pătrunjel, o crenguță de mușcată și tot felul de flori”

Spynews
Cum arată acum Daria, fosta iubită a lui Alex Bodi! Cu ea a înșelat-o pe Bianca Drăgușanu | FOTO
Bzi.ro
Fiica Andreei Esca a făcut furori pe plajă! Alexia Eram a venit să se împace cu Mario Fresh
Fanatik.ro
Ce să nu-i faci câinelui pe timp de caniculă. Riști să-i provoci un șoc termic
Capital.ro
UE a dat ordin. BNR schimbă legea. Numai câte 10 persoane au voie!
Playtech.ro
OOPS! Anna Lesko, cu părțile INTIME la vedere. Fosta lui Irinel Columbeanu a arătat TOT
DailyBusiness
CRESC SAU NU TAXELE? Toți românii trebuie să știe asta
Adevarul
Imagini virale cu un sucevean care şi-a trasat, cu trafaletul, propria trecere de pietoni în faţa barului unde bea de obicei VIDEO
Spynews
Mama Cristinei Rotaru, atac dur la adresa lui Andrei Rotaru! Soacra concurentului de la Insula Iubirii l-a pus la punct: ”Nu cumva ești expirat?”
Spynews
Bianca Sârbu s-a tuns periuță! Motivul neașteptat al schimbării radicale | VIDEO
Evz.ro
Schimbare majoră pentru toți românii. Apare un nou CNP
Ego.ro
Cine este și cu ce se ocupă iubita lui David Popovici. Taisia, în lacrimi când sportivul a câștigat aurul olimpic la Paris
Prosport.ro
Prezentatoarea TV și cântăreața se iubesc fără rețineri. Imaginile cu cele două femei celebre au atras numeroase comentarii
wowbiz.ro
Mama Luizei Melencu, în pragul sinuciderii! A fost la un pas să recurgă la un gest extrem
Cancan.ro
Sorana Cîrstea este FURIOASĂ după câștigul lui David Popovici! Sportiva a decis să nu mai tacă și, dacă citești ce a spus
Playsport.ro
Incredibil! Ce cadou îi face Țiriac lui Popovici după aurul câștigat la Jocurile Olimpice de la Paris
kanald.ro
Motivul halucinant pentru care o tânără din Călărași ar fi fost aruncată pe geam de iubit. Tânăra a căzut de la etajul trei
Capital.ro
Obligatoriu pentru proprietarii de terenuri, case sau mașini. S-a dat ordin: Trebuie să plătească!
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cele mai frumoase sportive de la Jocurile Olimpice, care fac avere din site-urile pentru adulți
stirilekanald.ro
Al cui e al doilea ADN găsit sub unghiile doctoriței Gavril! Dezvăluiri șocante despre cazul care a zguduit România
substantial.ro
Nicolae Ciucă deschide dialogul pentru un proiect politic comun al forțelor de dreapta
MediaFlux
RUSIA se PREGĂTEȘTE de RĂZBOI cu NATO! Avertismentul EXPERȚILOR MILITARI
Shtiu.ro
De ce David Popovici se stropește cu apă înainte de cursă? De ce poartă înotătorii căști?