După Polonia și Ungaria, Slovacia a decis să suspende temporar importurile de cereale și de alte produse din Ucraina, potrivit guvernului de la Brartislava. Comisia Europeană atenționează că aceste măsuri unilaterale nu sunt acceptabile și promite că statele membre ale Uniunii Europene afectate de importul de cereale ucrainene vor primi noi ajutoare.
Ministerul Agriculturii din Slovacia a avertizat că s-au epuizat toate opțiunile juridice de a reglementa importurile dun Ucraina și a menține concomitent „coridoarele solidarității”.
Inițial, acestea erau destinate pentru exporturile de cereale ucrainene spre țări terțe, dar cantitățile mari au ajuns în silozuri europene, ceea ce a dus la destabilizarea pieții în unele state UE.
„Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie la nivel guvernamental”, a transmis ministerul.
După descoperirea de grâu contaminat provenit din Ucraina de săptămâna trecută, autoritățile din Slovacia au interzis procesarea și comercializarea de cereale ucrainene atât în lanțul alimentar, cât și în cel furajer.
Totodată, au fost intensificate controalele la frontieră și alte măsuri aferente.
Comisia Europeană a transmis luni că decizia unilaterală de interzicere a importurilor de cereale ucrainele „nu este acceptabilă” și „a cerut informaţii suplimentare autorităţilor competente pentru a putea evalua aceste măsuri”, mai ales fundamentele lor juridice.
„Este important de subliniat că politica comercială ține de competența exclusivă a UE și că acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În aceste timpuri dificile, este crucial să coordonăm și să aliniem deciziile în interiorul UE”, a transmis purtătoarea de cuvânt Miriam Garcia Ferrer.
CE a propus, pe 20 martie, să aloce 56,3 milioane de euro din rezerva de criză agricolă a UE pentru a susține fermierii afectați de criza cerealelor ieftine ucrainene din Polonia, România și Bulgaria. La finalul aceleiași luni, cinci state – Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria – au cerut ajutoare suplimentare „pentru susținerea producătorilor agricoli care au siferit pierderi”.