Slovacia o ia pe urmele Poloniei și Ungariei și suspendă importurile de cereale din Ucraina. Comisia Europeană consideră că măsura nu este acceptabilă

Slovacia a luat decizia e a suspenda temprar importurile de cereale și alte produse din Ucraina, poziție adoptată și de Polonia și Ungaria.
Alina Costache
17 apr. 2023, 22:10
Slovacia o ia pe urmele Poloniei și Ungariei și suspendă importurile de cereale din Ucraina. Comisia Europeană consideră că măsura nu este acceptabilă
Slovacia interzice temporar importul de cereale din Ucraina

După Polonia și Ungaria, Slovacia a decis să suspende temporar importurile de cereale și de alte produse din Ucraina, potrivit guvernului de la Brartislava. Comisia Europeană atenționează că aceste măsuri unilaterale nu sunt acceptabile și promite că statele membre ale Uniunii Europene afectate de importul de cereale ucrainene vor primi noi ajutoare.

Ministerul Agriculturii din Slovacia a avertizat că s-au epuizat toate opțiunile juridice de a reglementa importurile dun Ucraina și a menține concomitent „coridoarele solidarității”.

Citește și: UE, reacţie dură după ce Polonia şi Ungaria au interzis importurilor de cereale şi alimente din Ucraina. „ESte inacceptabil!”

Inițial, acestea erau destinate pentru exporturile de cereale ucrainene spre țări terțe, dar cantitățile mari au ajuns în silozuri europene, ceea ce a dus la destabilizarea pieții în unele state UE.

„Măsuri suplimentare, mai stricte, pentru a reglementa importurile de mărfuri din Ucraina trebuie să fie la nivel guvernamental”, a transmis ministerul.

După descoperirea de grâu contaminat provenit din Ucraina de săptămâna trecută, autoritățile din Slovacia au interzis procesarea și comercializarea de cereale ucrainene atât în lanțul alimentar, cât și în cel furajer.

Totodată, au fost intensificate controalele la frontieră și alte măsuri aferente.

Comisia Europeană a transmis luni că decizia unilaterală de interzicere a importurilor de cereale ucrainele „nu este acceptabilă” și „a cerut informaţii suplimentare autorităţilor competente pentru a putea evalua aceste măsuri”, mai ales fundamentele lor juridice.

„Este important de subliniat că politica comercială ține de competența exclusivă a UE și că acțiunile unilaterale nu sunt acceptabile. În aceste timpuri dificile, este crucial să coordonăm și să aliniem deciziile în interiorul UE”, a transmis purtătoarea de cuvânt Miriam Garcia Ferrer.

Citește și: Ungaria a interzis importul de cereale și alte produse alimentare din Ucraina, după ce Polonia a luat aceeași măsură. Criza cerealelor ia proporții

CE a propus, pe 20 martie, să aloce 56,3 milioane de euro din rezerva de criză agricolă a UE pentru a susține fermierii afectați de criza cerealelor ieftine ucrainene din Polonia, România și Bulgaria. La finalul aceleiași luni, cinci state – Polonia, Slovacia, Ungaria, România și Bulgaria – au cerut ajutoare suplimentare „pentru susținerea producătorilor agricoli care au siferit pierderi”.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Horoscop rune 29 iulie – 4 august 2024. Mihai Voropchievici dezvăluie ce zodie e sub semnul Uraganului
Capital.ro
Noua taxă pentru șoferi în România. Se plătește obligatoriu din 2024. O achiți timp de 5 ani
Playtech.ro
Gest superb! Cum a ”salvat-o” Nadia Comăneci pe Serena WIlliams la ceremonia JO de la Paris
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Viața de playboy a lui Petru Groza, în anii '50. Se fălea cu amantele de lux: „Îmi permit să fiu necredincios, dar numai cu ceva mai tânăr”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Ceaușescu a construit ilegal Casa Poporului. Mărturiile fostului arhitect-șef al Bucureștiului
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Ce studii are Marcel de la Insula iubirii? Lui 'Maluma' i-a plăcut mai mult 'şcoala vieţii'
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Un bărbat a fost reținut de polițiști, după ce a înjunghiat un tânăr la o terasă din Neamț. Totul ar fi pornit de la un conflict spontan
Capital.ro
Viktor Orban a anunțat din România. Ungurii, obligați să recunoască: România e cea mai importantă
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
Ultimele cuvinte ale lui Sorin Nazîru când agoniza: Se văita că...
substantial.ro
FSB DEJOACĂ ATACURI TERORISTE ÎN DAGHESTAN: TREI SUSPECȚI ARESTAȚI ÎN KASPIK
MediaFlux
TRUMP ÎNCEPE RĂZBOIUL dacă ajunge PREȘEDINTE: VA FI ȘTEARSĂ de pe HARTĂ
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!