Moţiune împotrivă ministrului Agriculturii. În 12 aprilie, 56 de deputaţi de la USR şi partidul Forţa Dreptei au depus în plen moţiunea simplă împotriva minstrului Agriculturii, prin care cer demiterea acestuia „pentru ca agricultura să devină punctul forte al României„.
Potrivit iniţiatorilor documentului, Petre Daea „este ministrul de serviciu al PSD la Agricultură, de câte ori partidul ajunge la guvernare„, fiind „cel mai slab” în acest domeniu, deşi a mai ocupat această funcţie de două ori.
Semnatarii moţiunii menţionează că „ratarea sprijinului de la Bruxelles pentru compensarea pierderilor” în cazul importului de cereale din Ucraina a condus la cel mai amplu protest al fermierilor români împotriva lui Daea.
Petre Daea a mers marţi în Parlament, la dezbaterea moţiunii simple depuse împotriva sa de către USR şi Forţa Dreptei, cu un jurnal în care a susținut că a „consemnat zilnic” activitatea sa la Ministerul Agriculturii.
Ministrul a avut un discurs de 45 de minute prin care le-a transmis parlamentarilor că „misiunea încredinţată şi conştiinţa” l-au obligat să consemneze zilnic în respectivul jurnal activitatea desfăşurată şi rezultatele obţinute: „Acesta este jurnalul, este un răspuns al moţiunii conştiinţei mele și puteți studia acest jurnal”.
În timpul dezbaterilor, USR l-a catalogat drept „un măscărici” al agriculturii românești, iar deputaţii AUR au venit cu pancarte cu mesajul „Opriţi importurile din Ucraina!”
„Fermierii spun despre Daea că este, citez,’un măscărici, un bufon al agriculturii româneşti’. Fermierii vă cer ce v-am cerut şi noi, nu vă mai bateţi joc de agricultorii români. (…) Preţurile au luat-o razna, scumpiri peste scumpiri. Ştiţi de ce au luat-o preţurile razna? Daea. El este ministrul orb al Agriculturii. Nu vede scumpirile. Ştiţi cine nu mai vede scumpirile? Toţi cei din Guvern”, a afirmat deputatul USR Daniel Blaga, în plenul Camerei.
În timp ce ministrul Daea își rostea discursul, parlamentarii AUR au protestat în spatele său cu pancarte prin care cereau oprirea importurilor din Ucraina. La insistențele președintelui de ședință, aleșii AUR s-au dus înapoi în bănci.
Ministrul PSD a mai spus că USR face afirmaţii neadevărate despre ratarea Planului Naţional Strategic.
„În Camera Deputaţilor, astăzi în spiritul democraţiei, sunt chemat să dau răspuns moţiunii simple pe care cei 56 de semnatari au înaintat-o Biroului permanent. Este un demers democratic, iar misiunea încredinţată mă determină să răspund de fiecare dată când situaţia o impune.
Ca parlamentar în decursul celor trei mandate am putut să mă familiarizez cu normele juridice şi cu procedurile parlamentare. Tot timpul am socotit că este corect, necesar şi obligatoriu să prezint în faţa Parlamentului României activitatea pe care o desfăşor în calitatea mea de ministru. Am satisfacţia că mi s-a dat să prezint pe scurt realizările celor 9 luni de mandat care au început în data de 8 iulie 2022.
Ştim cu toţii că anul agricol 2021-2022 a fost un an deosebit de greu din cauza secetei pedologice care a cuprins aproape tot teritoriul ţării. Încă din prima zi, prin verificarea în teren am dispus măsurile necesare pentru a contracara dezastrul din agricultura României cauzat de seceta pedologică. Am stabilit, împreună cu băncile comerciale şi Fondurile de garantare, un mecanism de sprijin cunoscut de fermieri sub denumirea subvenţia prin care aceştia putea, în baza adeverinţei admise de APIA, să obţină credite în valoare de până la trei ori valoarea subvenţiei garantate de stat în proporţie de 80% şi cu o dobândă de maxim 2% faţă de ROBOR. Astfel, a fost asigurată finanţarea capitalului de lucru necesar. Prin acest mecanism s-au acordat credite în valoare de 402 milioane lei. (…)
În contextul constrângerilor de tot felul, Guvernul României şi Ministerul Agriculturii au întreprins o serie întreagă de măsuri pentru a atenua efectele negative ale acestor crize”, a explicat Petre Daea, în plen.
Despre criza cererealor din Ucraina, ministrul Agriculturii a precizat că este analizată altă sumă de sprijin suplimentar pentru fermieri şi aşteaptă decizia COREPER, cât şi răspunsul la scrisoarea adresată preşedintei CE Ursula von der Leyen.
„Cu privire la criza cerealelor din Ucraina, trebuie să îi informez pe cei care nu ştiu că între UE şi Ucraina s-a încheiat un acord de asociere prin ratificare de către parlamentele tuturor statelor membre şi al nostru. În baza acordului s-a elaborat şi Regulamentul privind măsurile de liberalizare temporară a comerţului. În prezent se află în analiză o altă sumă pentru un sprijin suplimentar. Aşteptăm decizia COREPER şi răspunsul la scrisoarea adresată preşedintei Comisiei Europene”, a completat Daea.