Zile libere 2023. Reacţia ministrului Marius Budăi după ce s-a cerut anularea minivacanţelor din privat

Ministrul Muncii afirmă că nu susţine ideea ca angajaţii din mediul privat să nu beneficieze de aceleaşi zile libere precum cei de la stat.
Filip Stan
27 apr. 2023, 09:22
Zile libere 2023. Reacţia ministrului Marius Budăi după ce s-a cerut anularea minivacanţelor din privat

Zile libere 2023. Ministrul Muncii, Marius Budăi, susţine că nu are informaţii privind un proiect legislativ care să se adreseze angajaţilor din sistemul privat şi conform căruia cei care lucrează în acest sistem ar urma să nu mai beneficieze de zilele libere legale, altele decât cele de concediu. Budăi dă asigurări că, în calitate de ministru, nu va susţine un astfel de proiect şi nu va aviza pozitiv o astfel de iniţiativă.

”Niciodată nu am făcut deosebire între cetăţenii români. Dreptul şi Codul Muncii – într-adevăr avem Codul Muncii pentru cei care lucrează în privat, dar Codul Muncii se adresează şi celor care lucrează la stat, care nu sunt funcţionari publici şi sunt personalul contractual (…) – dar nu susţin aşa ceva. Voi verifica. Dacă există aşa ceva, eu vă spun că eu, în calitate de ministru, voi da punct de vedere negativ de la Ministerul Muncii pe asemenea legislaţie”, a declarat Marius Budăi, răspunzând unor întrebări, într-o conferinţă de presă la Ploieşti.

Românii se pregătesc deja de următoarea minivacanță. Ce zile libere îi mai așteaptă în 2023 pe angajați

Romania TV anunţa, săptămâna aceasta, că, în condiţiile în care antreprenori din mediul privat s-au plâns că, din cauza celor 15 zile libere legale, pe lângă cele 20 de zile de concediu de odihnă, ajung să sufere pierderi importante, ”un grup de parlamentari s-a gândit să ceară interzicerea suplimentării acestor zile libere”, iar în caz contrar, aceştia au propus măsuri compensatorii suplimentare pentru mediul privat, adică deduceri sau facilităţi fiscale. Conform sursei citate, un proiect în acest sens a fost depus la Senat.

Zile libere 2023: Minivacanţă de 1 Mai

În 2023, românii se bucură de mai multe zile libere decât anul trecut. Dintre cele 15 sărbători legale din acest an, doar 3 pică în weekend, așa iar restul în timpul săptămânii. Unele dintre ele au avut loc deja, dar urmează și altele în curând.

Anul acesta, de Paște, românii au avut o minivacanță de patru zile, deoarece Vinerea Mare, dar și prima și a doua zi de Paște sunt zile libere legale. În total, cei mai mulți angajați au avut patru zile libere.

Se anunță vești bune pentru mulți români. La nici două săptămâni după Paște, se anunță o nouă minivacanță pentru majoritatea angajaților. Aceasta va fi în perioada 29 aprilie – 1 mai 2023, deoarece Ziua Muncii pică lunea anul acesta, astfel că va fi un weekend prelungit.

Minivacanța cu ocazia zilei de 1 mai nu este singura de care se vor bucura angajații români. Ziua de 1 iunie (Ziua Copilului) pică joia, iar pe 4 și 5 iunie, duminica și lunea, sunt Rusaliile, astfel că românii vor avea o minivacanță de cinci zile.

De asemenea, următoarea zi liberă legală pică pe 15 august, atunci când este sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, care pică într-o zi de marți. În iulie, septembrie și octombrie nu sunt zile libere legale.

Următoarea minivacanță va fi în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie. În ultima zi a lunii noiembrie este Sfântul Andrei, iar pe 1 decembrie Ziua Națională a României, iar cele două sărbători pică în zilele de joi și vineri.

Ultima minivacanță din 2023 este de Crăciun, pe 25 și 26 decembrie, zile care pică lunea și marțea. Românii vor avea atunci un alt weekend prelungit.

Angajații care beneficiază de zilele libere plătite
În afară de cele 15 zile de sărbători legale, angajații pot beneficia de anumite zile libere, plătite sau nu, prevăzute în Codul Muncii prin acte specifice, reglementări și politici interne de resurse umane ale fiecărei companii. Un exemplu este concediul de odihnă.

Cele mai multe companii oferă 21 de zile de concediu pe an. Sunt și companii care oferă zile libere suplimentare. Angajații pot beneficia de câteva zile libere plătite și atunci când au evenimentele de familie (căsătorie, naștere, decesul rudelor etc.) sau atunci când își schimbă domiciliul.

Angajații din mediul privat, fără zile libere plătite de la 1 ianuarie 2024. Rămân doar cu cele 20 de zile de concediu

Salariații au dreptul și la 30 de zile de concediu fără plată, care se acordă o singură dată. Pentru situații personale, angajații pot beneficia de învoiri sau zile de concediu fără plată. Concediile se acordă și pentru creșterea copilului.

România este plină de sărbători legale, zile libere de la stat. Am ajuns la momentul de față la 15 astfel de sărbători pe an, pe lângă concediul odihnă de peste 20 de zile. Având în vedere că acestea perturbă într-un procent semnificativ activitatea din sectorul privat, iar diverse firme ajung chiar să dea faliment, o interdicție era inevitabilă.

Mai mulți parlamentari au ajuns să solicite interzicerea suplimentării numărului de zile libere legale pentru angajații din mediul privat. În cel mai rău caz, se mai pot adopta astfel de măsuri, dar doar cu condiția ca ele să fie compensate pentru angajatorii care ajung să sufere pierderi financiare importante. Într-un context economic foarte dificil, precum cel din România, atât de multe zile libere pur și simplu nu sunt fezabile pe termen lung.

Partea bună este că la numărul actual de zile libere nu se va umbla, vor rămâne neatinse. Partea mai puțin bună pentru angajați este însă că va deveni imposibil ca cele 15 zile de la momentul de față să mai fie vreodată suplimentată. În ceea ce privește calitatea proiectului legislativ înaintat în Parlament, după cum atrage atenția avocatnet.ro, acesta nu par să fie foarte bine formulat și, cel puțin în forma actuală, are mici șanse de adoptare. Chiar și așa, este menit să funcționeze ca un manifest la adresa senatorilor și deputaților pentru a nu mai adopta alte zile libere.

Propunerea legislativă privind măsurile compensatorii ale fondului de salarii în cazul instituirii de sărbători legale în care nu se lucrează a fost de curând înregistrată la Senat și, dacă ar ajunge să fie adoptată, deși este improbabil în forma sa actuală, s-ar aplica începând din ianuarie 2024.

În final, se dorește modificarea Codului Muncii pentru a se interzice majorarea numărului de libere legale. ”Modificarea prevederilor art. 139 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii (…) în sensul majorării numărului zilelor de sărbătoare legală în care nu se lucrează este interzisă în lipsa aplicării de măsuri compensatorii pentru angajatorii din mediu privat”, scrie, mai exact, la art. 1 din propunerea legislativă.

În ceea ce privește un eventual mecanism de compensare al angajatorilor, sistemul ar putea fi următorul, conform proiectului. „Prin măsuri compensatorii se înțelege dispoziții fiscale de natura facilităților, deducerilor, compensărilor sau similare al căror scop este contracararea cheltuielilor suplimentare suportate din fondul de salarii de angajatorii din mediul privat ca urmare a respectării prevederilor art. 139-142 din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii”.

DailyBusiness
Salariu de 5.800 de euro pe lună pentru acest loc de muncă din România. Ce condiții trebuie să îndeplinească candidații
Spynews
Cum este viața Oanei Ioniță, după divorțul de fostul soț! Vedeta și-a dus fiul în vacanță, după o perioadă tumultoasă
Bzi.ro
Probleme mari pentru Delia Matache în vacanța din Asia! Ce a pățit artista
Fanatik.ro
Gara importantă din România care ar putea fi mutată. Stă în calea unui megaproiect imobiliar
Capital.ro
ITP 2025. Amendă de peste 8.000 de lei. Rămâi fără certificatul de înmatriculare
Playtech.ro
Grigore Leșe, dus de urgență la spital. Artistul a fost luat cu...
DailyBusiness
PSD pregătește reorganizarea teritorială a României. Ce schimbări majore vin pe cale legislativă
wowbiz.ro
Daniela Gyorfi dezvăluie ultima discuție a soțului ei cu Liviu Guță, înainte ca artistul să dispară: „Pe George l-a sunat”. Vedeta are o ipoteză șocantă
Spynews
Care este legătura între mers și memorie. Ce au descoperit cercetătorii
Spynews
Regula importantă pe care o aplică în relație Barbara Isasi de la Mandinga și iubitul. Nu se abat niciodată de la ea: ”Mi se pare o pierdere de timp”
Evz.ro
Încă o înșelăciune pe WhatsApp. Hackerii atacă într-un mod nemaiîntâlnit
Ego.ro
Dana Budeanu... abia o mai recunoști! Cum arăta vedeta acum 15 ani
Prosport.ro
FOTO. Cea mai frumoasă fotbalistă din lume, imagini în costum de baie
kanald.ro
Pensionarii, afectați de înghețarea pensiilor. Unii români vor pierde chiar și 540 de lei din pensie, în 2025
Cancan.ro
Petre Zaim a murit sub privirea neputincioasă a fiului său, strivit de încărcătura prăbușită de pe o macara 😢
Playsport.ro
WOW! Corina Caragea a renunțat de tot la haine! Apariție unică pe net
Capital.ro
S-a stins marea artistă. Boala a răpus-o. A lăsat un gol imens: Spiritul, umorul și râsul ei erau contagioase
StirileBZI
Cât va costa încălzirea unui apartament cu 3 camere în 2025! Semnal de alarmă tras de Dumitru Chisăliţă
Prosport.ro
Prezentatoarea știrilor și iubita ei cântăreață, imagini îndrăznețe din vacanța romantică din Costa Rica
stirilekanald.ro
O tânără a născut noaptea trecută în Parcul Tei din Capitală, la minus 5 grade Celsius. Ce s-a întâmplat cu bebelușul
substantial.ro
CFR Călători va primi 12 trenuri electrice noi pentru patru rute importante
MediaFlux
DISPAR CARDURILE bancare. Cu ce vom PLĂTI în MAGAZINE
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Un consilier local trăiește pe picior mare. Deține un apartament în Insulele Canare