Vulpile, vidrele, delfinii și focile din Marea Britanie sunt vulnerabile la gripa aviară, susțin oamenii de știință. Anunțul a venit la doar o zi după ce au fost ridicate restricțiile de prevenire a răspândirii gripei aviare în întreaga țară, pentru a permite crescătorilor să aducă ouă de țară pe rafturile supermarketurilor.
De la începutul lunii noiembrie 2022, crescătorii de păsări au fost obligați să adăpostească efectivele de păsări în spații închise și departe de animalele sălbatice, pentru a reduce răspândirea gripei aviare.
Inițiativa a agravat penuria de ouă existentă la nivel național, iar unele supermarketuri au limitat numărul de cutii pe care clienții le pot cumpăra.
Din cauza creșterii inexplicabile a valorii facturilor la energie, respectiv a creșterii prețurilor pentru hrana găinilor, producătorii s-au văzut nevoiți să reducă producția. Totuși, de marți, ouăle etichetate „crescute în aer liber” vor fi din nou în magazine, pentru că găinile vor avea din nou acces la spații în aer liber.
Executivul de la Londra a declarat că nivelurile de risc de gripă aviară s-au redus la „mediu”. Astfel, păsările de curte și alte păsări captive nu mai trebuie să fie adăpostite. Totuși, medicul veterinar-șef Christine Middlemiss a avertizat că este „mai important ca niciodată” ca deținătorii de păsări să rămână vigilenți la semnele de boală și să mențină standarde de biosecuritate „scrupuloase”.
Gripa aviară, sau H5N1, este o boală infecțioasă a păsărilor de curte și a păsărilor sălbatice. Regatul Unit s-a confruntat cu cel mai mare focar de gripă aviară din istorie, cu peste 330 de cazuri confirmate la nivel național, de la sfârșitul lunii octombrie, 2021.
„Acest virus înalt patogen distruge totul într-un număr pe care nu l-am mai văzut până acum”, a declarat dr. Jennifer Mullinax, de la Universitatea din Maryland, SUA, potrivit Mirror.
Virusul a fost detectat la zeci de specii, inclusiv la ulii, acvilele aurii, gâștele de mare și pescărușii.
Între 30.000 și 50.000 de păsări sălbatice ar fi murit din cauza gripei aviare în Insulele Farne, din Marea Britanie.
În Regatul Unir, o serie de mamifere sălbatice precum vidre, vulpi, delfini și foci au murit, după ce au fost infectate cu gripa aviară H5N1, informează Gândul.