Preparatul care nu trebuie să lipsească de pe mesele românilor de Izvorul Tămăduirii. În această zi de mare sărbătoare oamenii țin post și nu mănâncă de dulce, iar de pe mesele lor nu lipsește pâinea fiartă în apă, cunoscută și sub numele de „pâinea lui Izvorul Tămăduirii”.
Bătrânii spun că cei care vor consuma acest produs în Vinerea Albă își vor purifica corpul și vor avea un organism echilibrat.
„Pâinea lui Izvorul Tămăduirii” este preparată de gospodine numai din ingrediente simple, cum ar fi făină albă, sare și apă. Uneori acestea adaugă miere sau laptele.
Tradiția spune că cei care vor consuma acest aliment în ziua în care este prăznuit Izvorul Tămăduirii, pe 21 aprilie 2023, vor avea noroc tot anul. Mai mult, se spune că dacă este consumată alături de apă din izvor bolile și neplăcerile vor dispărea.
Însă, pâinea cu apă nu este singura tradiție pe care românii păstrează în această zi. Foarte mulți credincioși consumă de Izvorul Tămăduirii și plăcinte cu brânză, despre care spun că aduc noroc și fericire în casă.
De Izvorul Tămăduirii, în bisericile din întreaga ţară preoţii săvârşesc slujba de sfințire a aghesmei mici. Preotul sfințește apa, după care îi stropește pe credincioși, în timp ce cântă: „Mântuiește, Doamne, poporul tău și binecuvântează moștenirea Ta, biruința binecredincioșilor creștini asupra celui potrivnic dăruiește, și cu crucea ta păzește pe poporul Tău”.
Despre această agheasmă se crede că ar avea puteri tămăduitoare. Cu ea se stropeşte apoi fiecare încăpere a locuinţei.
În unele zone ale ţării, există obiceiul „Jurământului juvenil”. Este vorba despre o ceremonie la care participă tineri. Aceştia trebuie să împlinească mai multe momente rituale: să-şi jure loialitate şi să facă schimb de obiecte cu valoare sentimentală: un colac, un vas de lut sau o umânare, scrie ziarulunirea.ro
O altă tradiţie specifică acestei sărbători este cea a „Înfrăţitului”. Acest obicei presupune un legământ între băieţi, respectiv între fete, care are drept scop ajutorul reciproc în cele mai dificile momente din viaţa lor.
Izvorul Tămăduirii este o zi norocoasă pentru săpătorii de fântâni.
În ziua Izvorului Tămăduirii este mare păcat să speli, să calci sau să coşi. Există credinţa că lucrul făcut în această zi nu va fi de folos și nu va fi terminat niciodată. Totodată, se spune că cine muncește în această zi riscă să se îmbolnăvească grav și chiar să moară.
Citește și Rețetă stufat de miel la ceaun. Cum se prepară unul dintre cele mai gustoase preparate de Paște