Dorinel Umbrărescu accelerează pe A7, dar cere şi bani pentru munca prestată. Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, va cere 4 miliarde de la la rectificarea bugetară, suma fiind necesară mai ales finanțării lucrărilor pe Autostrada Moldovei unde sunt semnate 12 din cele 13 contracte prin PNRR, potrivit economedia.ro.
Constructorii primelor două loturi dintre Ploiești și Buzău (Pizzarotti și Trace) și în special Dorinel Umbrărescu, care are în execuție 250 de kilometri între Buzău și Pașcani (10 loturi), vor emite facturi de câte un miliard de lei/lună, a explicat vineri, ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
„Cu sau fără rotative și rocade, indiferent de cine va fi ministru, aici la rectificare va trebui să ceară bani în plus la Ministerul Transporturilor. Anul acesta, necesarul pe care noi îl avem creionat este de aproape 28 miliarde, iar în acest moment avem doar 24 miliarde lei. La rectificare, oricine va fi ministru nu poate să dea bani, ci să ceară bani pentru că banii merg la investiții. Vor începe să vină facturile pe A7 (n.r. Autostrada Moldova Ploiești-Pașcani), care vor fi în medie de un miliard de lei/lună, iar aceste lucrări sunt necesare”, a declarat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.
Autostrada Moldovei A7 Ploiești-Pașcani este cel mai mare proiect de infrastructură din UE finanțat prin PNRR, banii alocați fiind de aprox. 3 miliarde de euro, componenta împrumuturi (bani cu dobândă redusă, investițiile feroviare fiind pe granturi).
De la Ploiești la Buzău pe primele două loturi lucrează, dar cu întârzieri, asocierile Pizzarotti-Retter și Trace -Coni, iar lotul 3 este câștigat de Nurol, dar contestat. De la Buzău la Pașcani, toate cele 10 loturi sunt contractate cu UMB, fiind în lucru cu ordin de începere sau cu Autorizație de Construire emisă.
Umbrărescu primește undă verde pentru încă o autostradă. Cormoranii au întârziat lucrările de peste 52 milioane lei
Ministerul Transporturilor a emis pentru firmele constructorului băcăuan Dorinel Umbrărescu autorizația de construire pentru lotul 4 din Autostrada de Centură București Nord (A0 Nord). Demararea lucrărilor pe secțiunea de 4,5 kilometri a fost întârziată în principal din cauza problemelor de mediu din zona Cernica. Valoarea lucrărilor autorizate este deocamdată de 52,25 milioane de lei, fără TVA, documentul emis vizând doar Etapa I.
În cadrul contractului pentru lotul 4 va fi construit un pod peste Lacul Cernica, precum și un pasaj peste calea ferată București Sud – Oltenița.
Pe site-ul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) se menționează în cadrul acestui proiect elaborarea studiului de evaluarea adecvată (SEA), pentru Lacul și Pădurea Cernica (arie protejată).
Spectaculos: Dorinel Umbrărescu, gata să-și atribuie încă o autostradă în portofoliu (FOTO)
Acordul de mediu pe o porţiune de doi kilometri din zona Cernica a trebuit revizuit, deoarece pe traseul autostrăzii a fost înscrisă între timp ca arie protejată zona Lacul şi Pădurea Cernica. Conform informaţiilor de pe site-ul dedicat acestei arii, în zonă se află specii de păsări protejate prin lege, precum stârcii şi cormoranii.
În august 2020, a fost semnat contractul „proiectare și execuție Autostrada de Centură București km 0+000-km 100+900, sector centura nord km 0+000-km 52+770, lot 4 km 47+600 – km 52+070”, cu ofertantul declarat câștigător, asocierea Sa & Pe Construct (lider de asociere) – Spedition UMB – Tehnostrade.