Preţ carburanţi 25 aprilie 2023. În ce priveşte benzină standard, cea mai ieftină costă marţi 6,48 de lei şi se găseşte la staţia Petrom din Bucureşti, de pe strada Dr. Herescu, sector 5.
La restul staţiilor, benzina standard se găseşte la preţuri între 6,49 lei şi 6,69 lei pe litrul. Pentru benzina premium, preţurile variază de la 6,94 la 7,30 lei pe litru.
Cea mai ieftină motorină standard costă marţi 6,65 lei pe litru şi se găseşte la staţia Petrom din Bucureşti, de pe strada Dr. Herescu, sector 5. În rest, preţul urcă până la 6,84 lei.
Preţ carburanţi 25 aprilie 2023 detaliat aici
Motorina premium costă marţi 7,01-7,27 lei litrul. Pe 19 aprilie, motorina a scăzut sub 7 lei litrul, pentru prima dată de la începutul războiului din Ucraina.
Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.
Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.
Preţ carburanţi 24 aprilie 2023. Veşti bune pentru şoferii care au maşini pe benzină
Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.
Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.
România a depăşit Polonia şi a devenit cel mai mare de furnizor de motorină al Ucrainei
România a fost în luna martie cel mai mare furnizor de motorină al Ucrainei, depăşind Polonia în topul statelor de unde Kiev-ul importă combustibilul diesel necesar acoperirii consumului curent, celui al armatei şi compensării deselor întreruperi cu electricitate cauzate de bombardamentele ruseşti.
În ceea ce priveşte benzina, Profit.ro a anunţat că, încă din ianuarie, pentru a evita o eventuală penurie de carburanţi după intrarea în vigoare a embargoului impus de UE livrărilor de produse petroliere din Rusia, Ucraina a importat o cantitate record, o treime din aceasta provenind din România, care a fost de departe principalul furnizor al Kievului.
În luna martie, România a furnizat o pătrime din motorina care a intrat în Ucraina, în pofida reducerii importurilor statului vecin cu 7% faţă de luna precedentă, la 446,7 mii de tone. Astfel, din cele 446,7 mii tone, 114 mii tone au provenit din România, care a depăşit Polonia (79 mii tone) ca volum, potrivit datelor publicaţiei ucrainene Enkorr.