Ministrul Muncii, Marius Budăi, şi preşedinte PSD, Marcel Ciolacu, au vorbit marţi, la Parlament, despre măsurile pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor, că nu vorbim de o îngheţare a salariilor, ci vorbim de o neintervenţie pe o perioadă limitată.
În context, oficialul de la Muncă a vorbit de contractul cu Banca Mondială, punctând că deja a fost o majorare a salariilor la începutul anului.
„Avem nevoie ca o perioadă de câteva luni să nu mai fie intervenții asupra legii salarizării. Ştiți foarte bine, suntem într-un contract cu Banca Mondială, punem la dispoziția Băncii Mondiale datele, astfel încât să avem oglinda unde suntem acum și să știm ce măsuri trebuie să luăm.
Deci, nu vorbim de o înghețare a salariilor, vorbim de o neintervenție pe o perioadă limitată”, a declarat marţi ministrul Muncii, Marius Budăi.
Românii cu salarii mari ar putea fi impozitaţi suplimentar! Pragul de la care cresc contribuţiile
Întrebat dacă vor mai creşte salariile până la finalul anului, Budăi nu a dat un răspuns clar: „Este o decizie pe care coaliția o va lua. Acolo unde a fost nevoie de intervenție și ați văzut acele echilibrări, între sporurile venite din fonduri europene și PNRR, coaliția a înțeles și a intervenit pentru a nu avea scurgeri de personal dintr-o parte în alta.
Dar nu vorbim de majorarea salariului din lună în lună, pentru că suntem în luna aprilie și am majorat salariile în luna ianuarie, ci vorbim de o neintervenție pe o perioadă limitată asupra legii salarizării, astfel încât analiza de impact pe care o avem când plecăm în analiza finală pentru a crea noua lege a salarizării să nu fie modificată pe parcurs.
Atâta tot, nu vorbim de înghețări de salarii”, a completat Marius Budăi. El afirmă că, în continuare, vor fi făcute angajări în Educație și Sănătate. „Acolo vor fi excepții. Mai mult, vor fi excepții la persoanele cu dizabilități”, încheie Marius Budăi.
Marcel Ciolacu: „Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a explicat că nu s-a discutat, în cadrul coaliției, despre tăierea salariilor bugetarilor sau despre o înghețare a veniturilor. ”Economiile care se fac la autoritățile locale sau centrale nu vor fi luați de către stat. Este pentru prima dată când România are creștere economică pe investiții, nu pe consum. Dorim să urmăm acest trend.
Tichete de masă 2023. Veste bună pentru milioane de români, Coaliţia a decis majorări
Nu s-a vorbit de tăieri de salarii niciodată. Nu s-a vorbit despre o înghețare de venituri. Este o abordare corectă și profesionistă, astfel încât dacă avem un jalon în PNRR să venim cu o nouă lege a salarizării sau cu modificări ale actualei legi.”, a spus Marcel Ciolacu.
Preşedintele PSD Marcel Ciolacu a propus luni, în coaliţia de guvernare, impozitarea progresivă a veniturilor care depăşesc salariul preşedintelui, respectiv 25.000 de lei, măsură care ar urma să se aplice atât la stat cât şi la privat. Ministerul Finanţelor trebuie să vină cu o analiză, într-o săptămână, privind impactul unei astfel de măsuri, au precizat surse social-democrate.
În şedinţa coaliţiei, s-a discutat despre impozitarea veniturilor mai mari decât cel al preşedintelui. Astfel, potrivit propunerii venite din partea preşedintelui PSD, ar putea fi impozitate progresiv, începând de anul viitor, veniturile mai mari de 25.000 de lei brut, echivalentul salariului preşedintelui. Măsura s-ar putea aplica atât la stat, cât şi la privat şi nu este exclus sa fie introduse mai multe praguri de impozitare, au precizat sursele din PSD. Ministerul de Finanţe are la dispoziţie o săptămână să facă o analiză si să prezinte câte persoane s-ar încadra pentru această impozitare. Liderii coaliţiei de guvernare au discutat, luni, despre măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, pe fondul scăderii încasărilor la bugetul de stat, iar premierul Nicolae Ciucă a cerut să nu fie tăieri salariale de niciun fel, iar până la noua lege a salarizării să nu crească salariile. Despre cumulul pensie-salariu, la stat, în urma discuţiilor s-a ajuns la concluzia că acesta nu se poate face prin Ordonanţă de urgenţă, pentru că e neconstituţional, astfel că trebuie să se aplice prin lege, au precizat surse liberale. În schimb, liderii coaliţiei au decis stoparea angajărilor în sistemul de stat şi reducerea cu 10% a cheltuielilor la bunuri şi servicii.