Mulți români s-au trezit cu facturi uriașe pentru consum în roaming, deși nu au ieșit din țară. Este și cazul unei femei care a povestit pe internet pățania ei. Femeia a primit o factură de circa 1.500 euro la telefon după ”câteva ore la Dunăre”.
Tarifele de roaming internațional pot varia foarte mult de la un furnizor de servicii la altul și pot genera costuri neașteptate pentru utilizatorii. De aceea este indicat să vă setați telefoanele astfel încât în timpul vizitelor în zonele de graniță acestea să nu se conecteze automat la rețele din țara vecină, ori să vă puneți limite de consum în roaming.
„Spuneți-mi, vă rog, ce pot face în situația în care am primit o factură de aproape 1.500 de euro pentru că am efectuat apeluri și am utilizat date mobile în rețeaua Telekom? Menționez faptul ca am fost timp de câteva ore la Dunăre, nu mi-a venit nicio notificare și nici nu a apărut în dreptul semnalului vreun semn care să arate că semnalul este din Serbia”, a scris femeia pe grupul de Facebook Sfaturi de la avocați.
”Bună ziua! În primul rând, este important să verificați contractul dvs. cu operatorul de telefonie mobilă pentru a vedea care sunt termenii și condițiile de utilizare a serviciilor de roaming în străinătate. De obicei, operatorii de telefonie mobilă trebuie să furnizeze informații clare și transparente cu privire la tarifele aplicabile serviciilor de roaming.
În cazul în care credeți că factura pe care ați primit-o este nejustificată, vă recomand să contactați operatorul de telefonie mobilă și să discutați cu un reprezentant al companiei. În timpul discuției, puteți solicita informații detaliate cu privire la apelurile și datele mobile care au fost utilizate în roaming și puteți solicita o justificare clară a facturii.
De asemenea, puteți solicita operatorului de telefonie mobilă să vă ofere soluții alternative, cum ar fi reducerea facturii sau stabilirea unui plan de plată în rate. Dacă nu sunteți mulțumit de răspunsul oferit de operatorul de telefonie mobilă, puteți contacta Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) pentru a solicita ajutor și informații suplimentare cu privire la drepturile dvs. ca utilizator de servicii de telefonie mobilă.
În orice caz, este important să acționați prompt și să vă informați cu privire la drepturile dvs. pentru a putea lua măsurile necesare și a proteja interesele dvs. ca utilizator de servicii de telefonie mobilă”, i-a răspuns un membru al grupului.