Întâlnire de gradul zero între Lucian Bode și ministrul austriac de Interne, la București. Așteptări moderate pentru Schengen

Ministrul austriac de interne, Gerhard Karner, vine miercuri într-o vizită oficială la București, pentru a discuta cu ministrul român de Interne, Lucian Bode, pe tema Schengen și a securității transfrontaliere.
Alina Costache
25 apr. 2023, 18:59
Întâlnire de gradul zero între Lucian Bode și ministrul austriac de Interne, la București. Așteptări moderate pentru Schengen

Întâlnire de gradul zero între Lucian Bode și ministrul austriac de Intrene, la București. Cei doi miniștri de Interne se vor întâlni miercuri pentru a patra oară în acest an, semn că relațiile diplomatice dintre România și Austria s-au dezghețat, după veto-ul impus de Viena în 2022, împotriva aderării țării noastre în spațiul Schengen.

Citește și Bode intervine în scandalul dintre Rareş Bogdan şi Aurescu: „O astfel de discuţie în spaţiul public nu face bine nici actorilor, nici PNL”

Întâlnire de gradul zero între Lucian Bode și ministrul austriac de Intrene, la București

Presa austriacă a transmis marți că înaintea vizitei la București, ministrul Gerhard Karner s-a întâlnit cu ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, şi a avut o convorbire telefonică video cu omologul său român. Dezghețul dialogului româno-austriac vine după încheierea perioadei de campanie electorală și alegeri în Austria.

Așa cum au anticipat oficialii de la București, tema migrației ilegale, care a pus în umbră orice argument tehnic și logic al României pe tema securității transfrontaliere, lasă astăzi loc dialogului funcțional dintre cele două state.

Cu toate acestea, așteptările rămân moderate, iar vizita la București nu va include fixarea unei date anume pentru anul 2023.

Gerhard Karner a precizat înaintea vizitei că „România şi Austria doresc să continue să coopereze îndeaproape în domeniul securităţii. Obiectivul nostru comun este de a continua să exercităm presiuni asupra Comisiei Europene, în primul rând pentru a face mai robustă gestionarea frontierelor externe şi de a sprijini ţări precum România în acest sens.”

Reamintim că, la sfârşitul lunii martie, ministrul de Interne, Lucian Bode, a avut o întrevedere cu omologul său spaniol în cadrul căreia au discutat, printre altele, despre necesitatea aderării la Schengen a ţării noastre. Ministrul Bode a evidenţiat faptul că România „este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen” și i-a transmis omologului să disponibilitatea de „a lucra constructiv, în spiritul valorilor europene, pentru soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an„.

„Am avut deosebita plăcere să primesc astăzi vizita omologului meu, Fernando Grande Marlaska Gómez, ministrul de interne din Spania. Domnia sa este un adevărat prieten al României, iar relația bilaterală dintre România și Spania este una specială și se bazează pe un Parteneriat Strategic foarte puternic. Mă bucur că această vizită la București a omologului meu a avut loc în anul care marchează 10 ani de la stabilirea Parteneriatului Strategic.

În domeniul afacerilor interne, țările noastre au abordări convergente și de aceea este important să consolidăm coordonarea la cel mai înalt nivel. Împărtășim aceeași viziune cu privire la importanța combaterii criminalității sub toate aspectele ei și suntem pe deplin implicați în îndeplinirea acestui deziderat.

Spania are o sarcină complexă în față, în calitate de viitoare președinție a Consiliului Uniunii Europene, începând cu luna iunie, iar România are un obiectiv de importanță majoră de îndeplinit cât mai curând – dobândirea statutului de stat membru Schengen.

Cu privire la acest subiect, am subliniat în cadrul discuțiilor avute că România este pe deplin pregătită să adere la spațiul Schengen și i-am transmis omologului meu disponibilitatea României de a lucra constructiv, în spiritul valorilor europene, pentru soluționarea acestui dosar cât mai curând posibil în cursul acestui an.

Doresc să-i mulțumesc omologului meu pentru vizita în România și să apreciez în mod deosebit discuțiile pe care le-am avut. Pot să afirm, fără să greșesc, că această vizită a deschis un nou capitol în relațiile noastre bilaterale„, a scris ministrul Lucian Bode pe Facebook după întâlnirea cu ministrul de Interne spaniol.

Citește și Premierul Ciucă refuză să se pronunţe în cazul plagiatului lui Bode: „Există justiţie. Lăsăm să se desfăşoare procesele”

Spynews
Decizie dură luată de Oana Roman față de Marius Elisei! I-a deschis proces penal! Vedeta s-a săturat să aștepte ca el să fie tată pentru fiica lui! Exclusiv
Bzi.ro
Incident cumplit la nunta lui Ianis Hagi! A fost chemată ambulanța
Fanatik.ro
Filmul de pe Netflix care rupe topul în România și e foarte apreciat în întreaga lume. Leonardo DiCaprio are un rol fenomenal în el
Capital.ro
Permisul auto nu mai rămâne suspendat. Lege nouă în România: S-a validat dreptul de a conduce
Playtech.ro
A MURIT unul dintre cei mai mari SPORTIVI ai României! Dumnezeu să-l ierte!!
DailyBusiness
BNR dă vestea cea mare pentru românii care au împrumut la bancă!
Adevarul
EXCLUSIV Românca martoră la tentativa de asasinat a lui Trump: „Inițial am crezut că cineva trage în mulțime”
Spynews
Primele declarații ale Oanei Roman după ce i-a deschis proces penal lui Marius Elisei!
Spynews
Cine este Loredana Martin, ispita de la Insula iubirii. Tânăra a interacționat cu multe vedete internaționale | FOTO
Evz.ro
Soția lui Kanye West poate face închisoare. Acuzații rușinoase pentru Bianca Censori
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Cum au apărut soția și fiica lui Adrian Ilie la nunta lui Ianis Hagi!
wowbiz.ro
Gigi Becali, implicat într-un accident rutier! Ce se întâmplă în aceste momente cu patronul FCSB?
Cancan.ro
BREAKING | Bogdan Cristoiu a murit încercând să salveze un tânăr de la înec 😢 -
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Motivul pentru care dentista găsită moartă în propriul cabinet din Brăila voia să-și cumpere un pistol. Femeia în vârstă de 41 de ani ar fi primit mai multe amenințări cu moartea
Capital.ro
România, o mare forță a lumii. Giganții planetei bat la ușa noastră: Un foarte mare plus
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit sume importante
stirilekanald.ro
Ea e medicul stomatolog găsită mort în cabinetul din Brăila. Soțul a făcut descoperirea macabră
substantial.ro
Avertizare Cod galben de instabilitate atmosferică pentru București și Bacău
MediaFlux
ÎNCĂ o TENTATIVĂ de ASASINAT pentru TRUMP! A FOST UCIS pe LOC
Shtiu.ro
'60 de grade la București. Cea mai mare arșiță din Europa a fost la noi'