Motivul pentru care nu este bine să te căsătorești în luna Mai. De secole întregi, foarte mulți români evită să se căsătorească în luna Mai și asta pentru că bătrânii spun că nu este de bun augur. Mai mult, aceștia spun că cei care fac nunta în această lună automat vor ajunge la divorț.
Nu se știe cu exactitate de unde a pornit această superstiție însă, etnologii au dezvăluit că este legată de florile de Mai. Concret, tradiția spune că cei care se cunună în Mai vor avea o căsnicie trecătoare precum florile din această lună.
În această lună, românii superstițioși se feresc să facă nuntă și din cauza ielelor, vestitele personaje mitologice, care ar lua minţile flăcăilor. În popor se mai spune că după Paște, ielele preumblă pe pământ timp de cinci săptămâni, iar în acest interval este nefast pentru organizarea de nunţi.
În urmă cu câțiva ani, regretatul preot Nicolae Necula a ținut să dezvăluie care este poziția bisericii legat de acest subiect și a subliniat care sunt datele pe care viitorii miri trebuie să le evitate în totalitate atunci când vor să facă nunta.
„Există o părere foarte răspândită după care în luna mai nu este bine să se facă nunți, cununii sau căsătorii, înțelegând prin aceasta și căsătoria civilă și slujba religioasă. Despre aceste căsătorii se spune că nu durează, „nu țin”, se desfac sau se destramă. Totuși, din punct de vedere teologic sau bisericesc (canonic) nu există niciun fel de referire la asemenea subiect. Conform poruncii a noua a Bisericii, există zile precise în care nu se fac nunți în timpul unui an bisericesc. Aceste zile sunt legate de perioade importante ale anului bisericesc, care se refera fie la zile de post, fie la marile praznice împărătești ”, a precizat Pr. prof. dr. Nicolae Necula, potrivit spynews.ro.
Perioadele cu interdicții bisericești pentru oficierea cununiei religioase: