Proprietarii de locuințe, dar și posesorii de mașini din București vor plăti impozite mai mari de anul viitor. Tot de la 1 ianuarie 2024 cresc și taxele, tot cu 13.8%. În cazul mijloacelor de transport hibride, impozitul se reduce cu 95%.
Astfel, pentru impozitul auto, în cazul autovehiculelor cu cilindree de până la 1.600 cc., șoferii vor plăti câte 9 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi și 25 lei pentru fiecare 200 centimetri cubi pentru mașini cu motoare cuprinse între 1.600 și 2.000 centimetri cubi. (pentru motoare mai mari de 2.000 centimetri cubi și până la 2.600, fracția este de 97 lei/200 centimetri cubi).
Se poate scumpi și locul de parcare de reședință, la valorile din prezent, de la 300 la 600 de lei, în funcție de zonă se aplică majorarea cu aproape 14 procente. (Taxa pentru parcarea de reședință se stabilește tot prin Hotărâre de Consiliu General pentru toate cele șase sectoare).
Pentru un apartament cu trei camere, de la un impozit de aproximativ 250 de lei în 2023, impozitul ar ajunge la 290 de lei.
Bonificaţia pentru plata cu anticipaţie, până pe 31 martie, a impozitului/taxei pe clădiri, pe teren şi impozitului pe mijloacele de transport datorate de contribuabili pentru întregul an se menține la 10%.
Potrivit prevederilor din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, în cazul oricărui impozit sau taxe locale care constă într-o anumită sumă în lei sau care este stabilită pe baza unei anumite cifre în lei, sumele respective se indexează anual, până pe 30 aprilie, de consiliile locale, ţinând cont de rata inflaţiei pentru anul fiscal anterior, comunicate pe site-urile oficiale ale Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.
Citește și: Cât costă un pașaport în 2023, în funcție de tipul acestuia. Unde și cum puteți plăti taxele aferente
Conform adresei Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, pentru 2022 rata inflaţiei este 13,8%.
„Este o obligaţie legală pe care Consiliul General o are de a majora aceste taxe cu rata inflaţiei”, a declarat primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan.
Potrivit consilierului general PSD Rareş Hopincă, creşterea taxelor şi impozitelor locale nu este obligatorie, iar grupul PSD din CGMB nu o va vota. „Este decizia primarului general de a pune pe ordinea de zi acest proiect (…) Consider că nu este oportun, pe fondul crizei economice (…) să creştem taxele şi impozitele locale pentru bucureşteni”, a afirmat Rareş Hopincă.