Guvenanții au pregătit un nou proiectul de OUG care vizează modificarea și completarea regulilor ajutorului financiar de care pot beneficia persoanele cu venituri mici pentru plata facturilor la energie. Modificările vor da posibilitatea beneficiarilor de a afla soldul cardului chiar de la poștași. Mai exact, proiectul prevede ca sistemul informatic folosit de Poșta Română să permită interogarea soldului disponibil pentru fiecare card de energie, în timp real, inclusiv să poată fi posibilă afișarea soldului disponibil pe echipamentele PDA (personal digital assistant, în engleză) utilizate de lucrătorii poștali.
Practic, autoritățile vor să extindă funcțiile sistemului informatic destinat gestionării programului, astfel încât să permită interogarea soldului disponibil pentru fiecare card de energie, inclusiv afișarea valorii acestuia pe echipamentele portabile utilizate de poștași și, totodată, să permită vizualizarea, în timp real, a tuturor operațiunilor efectuate cu fiecare card de energie.
De asemenea, “prin intermediul aplicației informatice (…), Compania Naţională «Poşta Română» – S.A. pune la dispoziția MIPE (Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – n. red.), în timp real, toate operațiunile efectuate cu fiecare card de energie, declarație pe propria răspundere, ancheta socială, înștiințare de neeligibilitate, plata prin mandat poștal, în urma interogării bazelor de date la nivel de beneficiar de sprijin, pe bază de CNP”, se mai arată în proiectul prezentat de avocatnet.ro.
Citește și: România, campioana Europei la scumpirea energiei. Vecinii bulgari sunt la polul opus
Ajutorul pentru energie în valoare de 1.400 de lei, platit în două tranșe, poate fi folosit pentru plata facturilor la energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire.
Proiectul de OUG mai aduce și alte schimbări în legătură cu regulile ajutorului pentru energie. De pildă, sprijinul financiar acordat anul acesta se va putea folosi pentru plata facturilor în cazul mai multor surse de energie și va apărea o procedură ce se va aplica în cazul beneficiarilor care-și schimbă domiciliul.
De asemenea, se clarifică faptul că banii nu se pot folosi pentru plata penalităților de întârziere, acestea fiind în sarcina beneficiarului, dar și faptul că, dacă la momentul acordării sprijinului beneficiarul era neeligibil, cardul de energie se va anula, iar banii folosiți deja nu trebuie returnați.