Dr. Hadrian Borcea, şeful UPU din Spitalul Clinic Judeţean, a subliniat în Laudatio personalitatea complexă a dr. Raed Arafat, recunoscut pe plan naţional şi internaţional, potrivit Agerpres. Din pregătirea sa vastă, în ţară, în Elveţia şi Marea Britanie, a reieşit foarte clar interesul şi preocuparea esenţială pentru ceea ce înseamnă sistemul de urgenţă şi servicii de urgenţă.
„Dr. Raed Arafat nu s-a format doar ca medic de urgenţă, ci ca acea persoană care doreşte să rezolve o problemă majoră a omului aflat în cel mai dificil moment al vieţii, atunci când suferă. Dr. Arafat a înţeles că acest moment trebuie gestionat cu foarte multă atenţie”, a spus dr. Hadrian Borcea.
Activitatea asiduă de pregătire proprie este urmată, în timp, de cea de formator, dr. Arafat fiind un apreciat instructor pentru mai tinerii săi colegi, într-un context bazat pe voluntariat.
Cel de-al doilea premiat, prof. univ. dr. Gheorghe Bumbu, vicepreşedintele Asociaţiei Române de Urologie, a fost apreciat pentru bogata sa experienţă profesională, implicarea în dezvoltarea învăţământului medical universitar în Oradea, volumul impresionat al activităţii chirurgicale şi înfiinţarea Centrului de Cercetare în Medicina de Înaltă Performanţă.
De asemenea, dr. Traian Duşe, cel care a dat citire unui amplu laudatio, a evidenţiat numeroasele lucrări ştiinţifice, cărţi şi cursuri editate, activitatea de îndrumător de doctoranzi şi o serie de titluri de recunoaştere naţională, precum ordinul Meritul sanitar în grad de cavaler, acordat de preşedintele Ion Iliescu în anul 2004.
Dr. Gheorghe Carp, managerul general al Spitalului Judeţean, a vorbit despre conf. univ. dr. Ligia Burtă, şefa Centrului de transfuzii Oradea, membru în grupuri internaţionale de lucru în medicină transfuzională, directoarea Centrului de cercetări al Facultăţii de Medicină şi Farmacie din Oradea.
„Ca o apreciere a calităţii activităţii Centrului de transfuzii, ministrul Cseke a inaugurat aici la Oradea, în urmă cu câţiva ani, centrul regional pe sud-estul Europei, pe programul de securitate transfuzională. Este o mare onoare pentru Oradea să fie centrul regional pentru o astfel de activitate”, a spus dr. Carp.
Premiul „Dr. Marta Buteanu” a fost instituit în anul 2012, când a fost înmânat chirurgului cardiolog dr. Ioan Pop de Popa, orădean, cel care a efectuat prima operaţie pe cord deschis din România.
Marta Buteanu este prima femeie cadru didactic universitar din România, originară din Beiuş, fost conferenţiar universitar la Universitatea de Medicină din Budapesta şi decedată în 1918, după ce a participat ca voluntar la o campanie de eradicare a febrei spaniole, la Graz, în Austria.