Zelenski a cerut ajutorul preşedintelui Chinei pentru a-l aresta pe Putin

Zelenski anunţă într-o conferinţă de presă la Kiev că i-a cerut ajutorul lui Xi Jinping în dosarul în care CPI a emis un mandat de arestare pe numele lui Putin al copiilor ucraineni ”deportaţi” şi că l-a avertizat împotriva oricărei eventuale vânzări de armament chinez Rusiei
Filip Stan
29 apr. 2023, 08:18
Zelenski a cerut ajutorul preşedintelui Chinei pentru a-l aresta pe Putin

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunţă vineri că i-a cerut omologului său chinez Xi Jinping ajutorul în dosarul – în care Curtea Penală Internţaională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin – al întoarcerii copiilor ucraineni ”deportaţi” de Rusia, al căror numnăr este evaluat în mod oficial la cel puţin 20.000 de către Kiev, relatează AFP.

”M-am adresat cu această cerere preşedintelui chinez” în cursul convorbirii telefonice de miercuri, a anunţat într-o conferinţă de presă, la Kiev, Volodimir Zelenski.

”Trebuie să angajăm (…) diverse ţări pentru ca să exercite presiuni asupra agresorului şi teroristului rus, care ne-a răpit atât de mulţi copii”, a denunţat el.

”Este într-adevăr dificul de făcut”, a apreciat Zelenski în faţa jurnaliştilor.

ONU şi alţi actori internaţionali încearcă ”să facă ceva” în vederea rezolvării acestei probleme, însă, ”pentru moment, rezultatele sunt slabe”, anunţă el.

 

Kievul estimează că cel puţin 19.400 de copii au fost ”răpiţi” şi duşi în Rusia sau în teritorii ucrainene pe care ruşii le-au ocupat de la începutul invaziei Ucrainei şi că mulţi ar fi fost plasaţi în familii, situate în unele cazuri la mii de kilometri de locuinţele lor.

Peste 360 de copii au fost recuperaţi de către autorităţile ucrainene, potrivit unor date oficiale.

În martie, Curtea Penaklă Internaţională (CPI) a emis un mandat de arestare pe numele preşedintelui rus Vladimir Putin, cu privire la aceste deportări.

Curtea, cu sediul la Haga, în Olanda, a emis un mandat de arestare şi pe numele Mariei Lvova-Belova, comisarul rus însărcinat cu copiii.

Procurorul CPI Karim Khan, care anchetează de peste un cu privire la eventuale crime de război sau împotriva umanităţii comise în timpul ofensivei ruse, a estimat că este vorba despre ”mii” de presupuse deportări de copii ucraineni către Rusia sau teritorii ucrainene controlate de Moscova.

Volodimir Zelenski a mai declarat vineri că a avertizat Beijingul, în convorbirea sa cu Xi Jinping, împotriva oricărei eventuale vânzări de armament chinez Rusiei.

”Ucraina ar vrea ca toate ţările să înţeleagă riscurile furnizării oricărui tip de armament Rusiei”, a subliniat el.

Zelenski: Forţele Aeriene au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23. Dacă nu era aşa, statul terorist ar fi reuşit să facă mai multe victime. Asta dovedeşte, încă o dată, că putem opri teroarea şi salva oamenii doar cu arme

Volodimir Zelenski a declarat că Forţele Aeriene ale ţării sale au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23, referindu-se la atacurile cu rachete în urma cărora 25 de persoane au fost ucise. ”Dacă nu era aşa, statul terorist ar fi reuşit să facă mai multe victime, să ia mai multe vieţi. Şi asta dovedeşte, încă o dată, că putem opri teroarea şi salva oamenii doar cu arme. Apărare aeriană, aeronave moderne”, a subliniat el.
Zelenski a afirmat, în mesajul transmis vineri seară, că în urma atacului cu rachetă de la Uman sunt 23 de morţi, între care patru copii, iar cei salvaţi – locuitori ai clădirii lovite şi ai celor din jur, afectate de unda exploziei – primesc asistenţa necesară.

”O rachetă în Uman, un oraş absolut paşnic, cunoscut în întreaga lume pentru că găzduieşte zeci de mii de pelerini hasidici în fiecare an… Doar răul absolut poate dezlănţui o asemenea teroare împotriva Ucrainei”, a arătat el.

Preşedintele ucrainean a adăugat că o femeie şi fiica sa de nici trei ani au fost ucise în atacul cu rachete din regiunea Dnipropetrovsk.

”Astăzi, Forţele noastre Aeriene au reuşit să doboare majoritatea rachetelor ruseşti – 21 din 23. Dacă nu era aşa, statul terorist ar fi reuşit să facă mai multe victime, să ia mai multe vieţi. Şi asta dovedeşte, încă o dată, că putem opri teroarea şi salva oamenii doar cu arme. Apărare aeriană, aeronave moderne, fără de care nu există apărare aeriană eficientă pe deplin. Artilerie, vehicule blindate. Toate astea sunt necesare pentru a asigura securitatea oraşelor noastre, a satelor noastre, atât în spatele, cât şi pe liniile frontului. Pentru a reda siguranţa oamenilor noştri care se află încă, din nefericire, în teritoriul ocupat. Temporar. Nu putem lăsa pe nimeni sub puterea răului rusesc”, a continuat el.

Zelenski a menţionat că preşedintele Cehiei şi cel al Slovaciei au vizitat Kievul, discuţiile vizând protecţia populaţiei, restabilirea cât mai rapidă a păcii şi a ordinii în ţară. El a arătat că a mulţumit celor două state pentru armele livrate, pentru sprijinul politic şi în ceea ce priveşte sancţiunile, dar şi în ceea ce priveşte oferirea de adăpost, şi a subliniat ce perspective sunt pe câmpul de luptă şi de ce mai este nevoie.

Zelenski întoarce armele spre Moscova. Ucraina este pregătită pentru contraofensivă, anunţă ministrul apărării
”Sunt recunoscător că Slovacia şi Republica Cehă văd nevoia de a restabili justiţia şi a-i pedepsi pe criminalii de război, de a-i pedepsi pe toţi aceşti terorişti. Am semnat o Declaraţie comună cu preşedintele Slovaciei şi cu preşedintele Republicii Cehe privind mişcarea noastră europeană şi euro-atlantică”, a adăugat Zelenski.

El a arătat că a disuctat şi cu preşedintele Consiliului European, Charles Michel, pe care l-a informat despre consecinţele atacului rusesc.

”Am discutat separat cu preşedintele Consiliului European despre situaţia legată de interzicerea distructivă, în opinia mea, a importului produselor noastre agricole de către unele state. Subliniez că acest lucru nu doar că încalcă Acordul de asociere existent între Ucraina şi Uniunea Europeană, ci şi dă speranţe periculoase Kremlinului. Speranţa că în casa noastră europeană comună, deciziile greşite ale cuiva pot prevala în faţa interesului comun. Acum, când Rusia încalcă libertatea comerţului, încearcă să blocheze livrarea de produse agricole pe piaţa mondailă, cu siguranţă nu este momentul ca cineva să urmeze statul malefic şi să facă ceva similar. Este nevoie să fie găsită o ieşire normală, constructivă din această situaţie, în spirit european. Cea dificilă. Decizia care ar lua în calcul interesele tuturor ţărilor noastre şi al Europei în general. Am discutat cu dl. Michel cum se poate face asta, care poate fi soluţia şi suntem în contact permanent cu toţi partenerii”, a explicat şeful statului ucrainean.

Rachetele au lovit Kievul vineri dimineaţă. Sirenele de război sună iar în toată Ucraina VIDEO
El a încheiat afirmând că a avut loc prima investiţie majoră în Ucraina de la începutul invaziei pe scară largă.

”Valoarea investiţiei este de 250 de milioane de dolari şi este doar începutul pachetului semnificativ. Chiar acum, când încă luptăm cu teroarea rusească, o afacere importantă nu doar că crede în victoria noastră, dar confirmă această credinţă cu investiţiile sale de milioane de dolari şi paşi concreţi”, a spus Zelenski.

Spynews
ADN-ul principalului suspect a fost găsit pe corpul Marinei, femeia ucisă în Brăila. Bărbatul i-ar fi mințit pe anchetatori
Bzi.ro
Loredana Groza a făcut furori, în costum de baie! La 54 de ani, vedeta arată senzațional! – FOTO
Fanatik.ro
Condimentul miraculos care ajută creierul să se repare singur. Trebuie amestecat cu apă caldă şi se bea dimineaţa, pe stomacul gol
Capital.ro
Românii să fie gata pentru CE E MAI RĂU. Traian Băsescu: Un sfârșit tragic
Playtech.ro
Incendiu la academia lui Năstase și Marica din Pipera! Primele informații ale pompierilor
DailyBusiness
Numerele la loto care te pot îmbogăți în această seară!
Adevarul
Unul dintre cele mai mari spitale din România în pericol de colaps. Deficitul de personal este de 1.000 de persoane, iar radiologia abia mai funcționează
Spynews
Ilie Pălie și Foca. Ce reprezintă cele două sărbători care vin după Sfântul Ilie
Spynews
”Noi nu suntem criminali”. Mama bărbatului suspectat că a ucis-o pe Marina din Brăila își apără fiul! Femeia spune că cei doi se cunoșteau
Evz.ro
Gabi Bădălău, dezvăluiri despre căsătoria cu Claudia Pătrășcanu: Nu o iubeam
Impact.ro
Dumnezeule cum arată Monica Gabor acum! NU o mai recunoști, transformare ȘOC
Prosport.ro
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate prea mult!
wowbiz.ro
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut niște..."
Cancan.ro
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele lor
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Câți bani le plătește Gabi Bădălau pensie alimentară copiilor: „Eu îi susțin financiar”
Capital.ro
Asociația de proprietari îți ia banii. Toți proprietarii de apartamente trebuie să plătească
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Imagini interzise, de la saună, cu Georgina, iubita lui Cristiano Ronaldo! A intrat într-o pereche de colanți și fanii au reacționat instant
stirilekanald.ro
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
substantial.ro
Alertă în Kerala după moartea unui băiat de 14 ani din cauza virusului Nipah
MediaFlux
Cine ia LOCUL lui BIDEN! S-a aflat după DEMISIE
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!