Aflat în vizită de verificare a stadiului lucrărilor la Hanul Gabroveni, situat pe strada Lipscani, primarul general s-a arătat mulţumit de modul în care evoluează lucrurile pe şantier.
„E a doua oară când venim pe şantier şi evoluţia e vizibilă, cu mult respect şi grijă faţă de ce a existat aici şi cu dorinţa de a păstra tot ce poate fi păstrat, pentru a vedea şi celelalte generaţii cum arăta, cum se restaurează. Se înlocuiesc cărămizile afectate şi deteriorate şi păstrăm cât de mult putem din ceea ce a fost”, a precizat Sorin Oprescu, potrivit Agerpres.
Lucrările de reabilitate a Hanului Gabroveni cuprind mai multe tipuri de execuţii – conservare, consolidare şi restaurarea Hanului şi a pasajului său comercial şi punerea în valoare a monumentului istoric clasa A (Hanul Gabroveni – pasajul comercial), precum şi extinderea clădirii existente cu un corp nou.
Potrivit primarului general, cele două construcţii – monumentul istoric şi extinderea sa – vor fi supuse unei remodelări funcţionale (Centru Cultural European) care să permită integrarea monumentului istoric în circuitul socio-cultural-turistic al Capitalei. Soluţia propusă – o îmbinare între nou şi vechi – pune în valoare spaţiile interioare cu caracter de reprezentativitate şi dă un sens activ curţii interioare, care are şi rolul de pasaj.
Din datele puse la dispoziţie de Primăria Municipiului Bucureşti rezultă că principiul fundamental al soluţiei de arhitectură propuse este realizarea unei restaurări cât mai fidele a originalului, restaurare ce foloseşte tehnici tradiţionale de construcţie îmbinate discret cu modalităţi de consolidare moderne. Finisajele şi materialele folosite sunt astfel alese încât să se înscrie în stilul epocii.
Lucrările de reabilitare a Hanului Gabroveni au fost atribuite SC Aedificia Carpaţi SA, valoarea contractului ridicându-se la suma de 17 milioane lei, la care se adaugă TVA peste 4 milioane lei. Din aceştia, 14.123.600 lei vor fi plătiţi de ArCuB – Centrul de Proiecte Culturale al PMB din bugetul aprobat în condiţiile legii, iar 6.956.400 lei sunt bani alocaţi din fonduri ale Mecanismului Financiar Spaţiul Economic European, prin Ministerul Culturii.
În prezent, lucrarea este realizată în proporţie de 42%.