Sorin Oprescu a precizat că la Arcul de Triumf lucrările de consolidare şi renovare vor începe curând, precizând că ar dori să se facă şi o trecere pietonală care să ducă până la monument, scrie Mediafax.
În ce priveşte celelalte trei clădiri de patrimoniu, Oprescu a spus că vor intra în restaurare anul acesta.
Observatorul astronomic din Bucureşti, FOTO: MihaiV74, Panoramio
Casa Cesianu, FOTO: Wikipedia
Vila Minovici, FOTO: Flickr
Sorin Oprescu a adăugat că şi la sediul vechi al Primăriei Capitalei lucrările sunt în desfăşurare.
„Terminăm cu tot ceea ce a fost necesar, acte etc., pentru a începe lucrările la Cesianu, la vila Mina Minovici şi la Observatorul Astronomic. La Arcul de Triumf sunt procedurile acelea interplanetare. Am terminat cu toate. Aşteptăm să mă mai lase ăia (n.r. – ONG-urile) cu contestaţiile în pace. Vor fi lucrări de consolidare şi de restaurare a tuturor elementelor”, a afirmat Sorin Oprescu, la încheierea vizitei pe şantierul Hanul Gabroveni, informează Agerpres.
El a adăugat că, în continuare, mai sunt în program lucrări de reabilitare a altor trei case de patrimoniu. ‘Anul acesta ne-am propus să cumpărăm, în limite accesibile date de buget, câteva clădiri de patrimoniu care sunt îngrijite şi să putem să adăugăm la palmaresul acesta, în viitorii ani, încă câteva pe care putem să le refacem. Trebuie să existe însă şi putinţa financiară’, a explicat Oprescu.
Edilul-şef a subliniat că prioritatea o reprezintă reabilitarea Hotelului Concordia, de pe str. Smârdan nr. 29.
‘Nenorocirea face că, în 2002, clădirea a fost revendicată şi dată proprietarului, care a vândut. Au trecut 11 ani, nu s-a mai construit nimic. A ajuns la o firmă italiană. Am vorbit cu ei, inclusiv cu fostul ambasador. În sfârşit, am găsit proprietarii, am discutat cu ei, şi-au luat şi amendă. Nu asta este însă ideea, ci aceea de a reface Hotelul Concordia, aşa m-am înţeles cu ei. În acelaşi timp, suntem în procedura de expropriere, acolo unde a locuit Miţa Biciclista (prima femeie din România care a mers cu bicicleta n.r.). Este casa ei, pe care dorim să o refacem, pentru că an de an am văzut cum ea se prăbuşeşte. Este proprietate, dar proprietarii se pare că au uitat de ea. Nu mai vrea să o îngrijească nimeni şi nu o să aştept să se vândă ca, după aceea, să mă trezesc cu dorinţa de a face un bloc’, a arătat primarul general.
În 25 februarie, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat un proiect care permite Primăriei Capitalei să contracteze o finanţare rambursabilă internă de până la 140 de milioane de lei pentru cofinanţarea unor proiectele din fonduri europene, printre care restaurarea şi conservarea Casei Cesianu, a Observatorului Astronomic „Vasile Urseanu” şi a Arcului de Triumf.
În iulie 2011 au fost semnate contractele de finanţare pentru reabilitarea şi consolidarea Muzeului Mina Minovici şi a Casei Cesianu, în valoare totală de 23,5 milioane lei (5,7 milioane euro). Acestea au fost primele contracte de finanţare prin Programul Operaţional Regional semnate între Ministerul Dezvoltării şi Primăria Capitalei.
Reabilitarea şi consolidarea muzeului Mina Minovici vor costa 14,99 milioane de lei (3,6 milioane de euro), iar consolidarea, restaurarea şi conservarea Casei Cesianu necesită o investiţie de 8,5 milioane de lei (2 milioane de euro). Fondurile europene nerambursabile se ridică la 11,2 milioane de lei în cazul primului proiect şi la 5,9 milioane de lei pentru cel de-al doilea, potrivit datelor prezentate atunci.
În 8 februarie 2012, Primăria Capitalei şi Ministerul Dezvoltării au semnat contractul de finanţare prin Programul Operaţional Regional (POR) pentru consolidarea şi restaurarea Arcului de Triumf. Investiţia în restaurarea Arcului de Triumf va fi de 31 de milioane de lei, dintre care 22 de milioane de lei vor fi fonduri nerambursabile, conform datelor prezentate atunci.